MF kurz 2010/2011 – úvodní informace … www stránka kurzu … zde lze stáhnout tuto prezentaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přípravný kurz fyziky 2015 úvodní informace Informace: Rozsah: 10×90 minut, celkem 900 minut, 15 hodin Vyučující: Ilona.
Advertisements

Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Mechanické kmitání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
První termodynamický zákon a jeho aplikace na děje s ideálním plynem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Michal ŠunkaZS – Dynamika hmotného bodu.
FIFEI-04 Mechanika – dynamika soustavy hmotných bodů a tuhých těles.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika plynů a kapalin.
VY_52_INOVACE_02_Práce, výkon, energie Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Hydrostatika, hydrodynamika Přípravný kurz Dr. Jana Mattová 1.cuni.cz.
6. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ
Vázané oscilátory.
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
15. Stavová rovnice ideálního plynu
Dynamika hmotného bodu
2.3 Mechanika soustavy hmotných bodů … Srážky
6. Elektrické pole - náboj, síla, intenzita, kapacita
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
„Svět se skládá z atomů“
PYRAMIDA Kinematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
Fyzikální síly.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Práce Mechanická práce : jednotka práce: J (joule) = Nm = kg m2s-2
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
VY_32_INOVACE_
Rovnice a graf přímé úměrnosti.
Elektrický potenciál.
(a s Coriolisovou silou)
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Fyzika 7.ročník ZŠ K l i d a p o h y b t ě l e s a Creation IP&RK.
Kalorimetrie měření tepla
5 Kmity NMFY 160 FyM – Obdržálek –
Gravitační pole, pohyb těles v gravitačním poli
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
2 Základní pojmy NMFy 160 FyM – Obdržálek –
Kmity.
STAVOVÁ ROVNICE IDEÁLNÍHO PLYNU.
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Soustava částic a tuhé těleso
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Tuhé těleso a moment síly
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Moment hybnosti Moment hybnosti L je stejně jako moment síly určen jako součin velikosti ramene d a příslušné veličiny (tj. v našem případě hybnosti p).
Průměr
Interference ze soustavu štěrbin Ohyb na štěrbině Optická mřížka
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
2. Centrální gravitační pole
3 Elektromagnetické pole
Tečné a normálové zrychlení
KMT/MCH2 – Mechanika 2 pro učitele
7.3 Elektrostatické pole ve vakuu Potenciál, napětí
Měření tíhového zrychlení
Zákon setrvačnosti VY_32_INOVACE_FYZ_1_28
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

MF kurz 2010/2011 – úvodní informace … www stránka kurzu … zde lze stáhnout tuto prezentaci Rozsah: 10×90 minut, celkem 900 minut Vyučující: Ilona Ali-Bláhová, Josef Rosenkranz, Karel Malinský, Martin Žáček na vašeho vyučujícího: Náplň: - kinematika hmotného bodu - dynamika hmotného bodu - mechanika tuhého tělesa - kmitání a vlnění - termodynamika - gravitační pole - elektrické pole - magnetické pole Literatura: zatím používám všelijaké sbírky příkladů, staré poznámky a vlastní hlavu ale budu se snažit najít on-line užitečné zdroje a dávat je sem, zveřejním postupně i tyto slajdy, které budou sloužit ke shrnutí a opakování

Kinematika Souřadnice, rychlost, zrychlení: Inverzní vztahy lze vyjádřit jak neurčitým tak určitým integrálem Speciální případy: - rovnoměrný pohyb - rovnoměrně zrychlený pohyb složitější případy se řeší derivováním a integrováním Rozšíření na více dimenzí úloha – 2 letadla letí v různých směrech, jak se od sebe budou vzdalovat vektorové veličiny v pravoúhlých (kartézských, ortonormálních) souřadnicích derivace a integrál vektoru (počítá se po složkách)

Otáčivý pohyb Pohyb po kružnici Lze převést na pohyb po přímce a použít stejný aparát, jako u kinematiky v jedné dimenzi. Tedy jako bychom kružnici narovnali do přímky R … poloměr otáčení s(t) … dráha (zde délka oblouku kružnice) v(t), a(t) … zavede se stejně jako u kinematiky po přímce Lépe: přepočítat všechny veličiny na jednotkovou kružnici. - úhel bezrozměrný, označuje se pomocnou jednotkou radián - úhlová rychlost jednotka: rad/s - úhlové zrychlení jednotka: rad/s 2 výhoda: jednotný popis pro všechny kružnice o jakémkoliv poloměru Úloha: rovnoměrně zpomalující setrvačník, jaké je úhlové zrychlení, kolik vykoná otáček do zastavení

Dynamika Síla F, jednotka N (Newton) … experimentálně zavedená veličina Setrvačná hmotnost (zavedená jako koeficient úměrnosti mezi sílou a zrychlením) Akce a reakce: každá síla vyvolá reakci stejnou silou, opačně orientovanou lano je napínáno v obou případech stejnou silou, vždy musíme působit na oba konce opačně orientovanou dvojicí sil, nezáleží na tom, čím je síla způsobena V pohybovém zákoně F = ma stojí na levé straně jen vnější síly.

Skládání sil, tření -Skládání a rozklad sil (statika), tření, -moment síly, úlohy na rovnováhu, -pohybový zákon, -zákon zachování hybnosti

Mechanika tuhého tělesa -Rovnováha na páce, moment síly -Těžiště, -moment setrvačnosti bodu, soustavy bodů a tuhých těles, -pohybová rovnice pro tuhé těleso, translační a rotační pohyb -Kinetická energie rotačního pohybu

Kmity, oscilátory, kyvadla -Lineární harmonický oscilátor, tuhost, hmotnost, -matematické a fyzické kyvadlo, frekvence pro malé výchylky, -popis harmonického pohybu, -energie lineárního oscilátoru

Termodynamika -Teplo, teplota, empirická teplotní stupnice, -měrná tepelná kapacita, -měření tepelné kapacity, kalorimetry, kalorimetrická rovnice, -látkové množství, definice, Avogadrova konstanta, -stavová rovnice pro ideální plyn, Molární plynová konstanta, -jiné vyjádření stavové rovnice pro ideální plyn, Boltzmanova konstanta, -molární hmotnost, příklad na počet částic v 1 cm 3 vzduchu, hustota vzduchu, -termodynamické děje, izbarický, izochorický, izotermický, adiabatický, -první termodynamický zákon, -práce vykonaná termodynamickým systémem.

Mechanika kapalin -Hydrostatický tlak, nezávislost na tvaru nádoby a množství kapaliny, -Archimedův zákon, [1] odst Bernoulliova rovnice, [1] odst Torricelliho vzorec, odvození z Bernoulliovy rovnice -Torricelliho pokus, [1] odst. 2.1, -Torricelliho pokus s vodou, mezní výška sání čerpadla Studijní literatura k termodynamice a mechanice kapalin: [1]

Gravitační pole -Newtonův gravitační zákon, -případ, kdy hmotnost není hmotný bod ale je sféricky symetricky rozložena, -gravitační zrychlení za zemském povrchu, vztah k poloměru a hmotnosti Země, -obecný vztah mezi sílou a potenciální energií, -potenciální energie v okolí hmotného bodu (koule, …), -Příklad: rychlost dopadu tělesa na povrch Země z velké vzdálenosti, -II. Kosmická rychlost, odvození z potenciální energie -I. Kosmická rychlost, odvození z bilance odstředivé a gravitační síly -Keplerovy zákony - plošná rychlost, moment hybnosti - odvození speciálního případu 3. Keplerova z. pro kruhovou orbitu

Elektrostatické pole -Náboj, Coulombův zákon, -Intenzita elektrického pole a potenciál, definice, jednotky, vzájemný vztah -geometrický vztah mezi siločarami a ekvipotenciálami, -kapacita, statická definice, jednotka, vzorec pro kapacitu deskového kondenzátoru, -Permitivita vakua a relativní permitivita, jednotky