DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mají vysoký obsah bílkovin, sacharidů (hlavně škrobu), vlákniny, minerální látky (draslík, vápník), z vitamínů B, E, provitamín A. Obsahují ve větším množství oligosacharidy (disacharidy), které způsobují nadýmání. Luštěniny jsou hůře stravitelné.
HRÁCH ČOČKA FAZOLE SOJA NOVÝ DRUH - CIZRNA
jsou zralá semena hrachu setého je nejrozšířenější luštěninou loupaný hrách není nutné před vařením namáčet, je vhodný na kaše Druhy v prodeji: Suchý – ŽLUTÝ, ZELENÝ, BAREVNÁ SMĚS - LOUPANÝ, NELOUPANÝ - CELÝ, PŮLENÝ - PŘEDVAŘENÝ Sterilovaný – v nálevu – sladkokysel é m, slan é m Mražený
podle velikosti zrn rozdělujeme čočku na velkozrnnou a drobnozrnnou Druhy v prodeji: čočka zelená, hnědá a různě barevná loupaná a neloupaná velkozrnná, drobnozrnná, předvařená má lepší stravitelnost než hrách a fazole má vysoký podíl železa a mědi různé odrůdy čočky se obvykle nazývají podle barvy
se podobá velkému hrachu, má jemně oříškovou chuť pochází ze západní Asie je na trhu celá nebo půlená má velkou výživnou hodnotu ( 30 % bílkovin, 8 % tuku, 44 % uhlohydrátů, řadu vitamínů a minerálních látek) má delší dobu vaření, proto se doporučuje namočit do slané vody, poté se slaná voda scedí, cizrna se zalije studenou vodou a uvaří používá se také na mouku
jsou odrůdou původní americké fazole mají různou velikost, barvu a tvar Druhy v prodeji: fazole bílé, barevné, černé, červené, hnědé i strakaté malé, střední a obrovské sterilované
pochází z Číny semena jsou různě veliká, mají různé tvar y, barvu světle hnědou k přípravě jídel je nejvhodnější sója žlutá po uvaření se kombinuje s rýží a různými druhy zeleniny má vysoký podíl bílkovin, tuku, z minerálních látek převládají draslík, fosfor a hořčík Druhy v prodeji: mouka, olej, sýr (tofu), mléko, sójová omáčka, sójové maso /plátky, kostky, nudličky/, sójový řez, sójová pochoutka… bílkoviny sójových bobů mají vyšší biologickou hodnotu než ostatní luštěniny sójové klíčky jsou bohaté na vitamíny B a přidávají se do zeleninových salátů sója je nejvýznamnější luštěninou
Nejčastější vadou luštěnin je muškovitost, kterou způsobuje zrnokaz hrachový. Muškovitá luštěnina je neprodejná. Ve vlhkém prostředí zrna plesnivý. Zatuchlost. Prošlá záruční lhůta. Luštěniny se skladují v suchých a chladných skladech, v regálech, na paletách, čistotě a dobře větratelné místnosti.
Luštěniny se používají na přípravu : polévek kaší jako příloha k masu a do salátů fazole, sója a čočka se hodí k naklíčení syrové klíčky se používají do salátů
1. DRUHY LUŠTĚNIN 2. DRUHY HRACHU V PRODEJI 3. DRUHY ČOČKY V PRODEJI 4. DRUHY FAZOLÍ V PRODEJI 5. DRUHY SOJI V PRODEJI 6. SKLADOVÁNÍ A VADY LUŠTĚNIN 7. VÝZNAM LUŠTĚNIN
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 1. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské z boží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996,
Autorem materiálu a jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Kapalínová