Evropské environmentální právo úvodní přednáška 15. 2. 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
a víceúrovňové vládnutí
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Čl. 290 SFEU: akty v přenesené pravomoci
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO) Vzniklo v roce 1951 jako první ze tří evropských společenství. Jeho cílem byla podpora rozvoje dvou tehdy klíčových.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Historické milníky evropského práva
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Monika Matysová.  Co to je suverenita?  Čl. 10 Ústavy  Čl. 10a Ústavy.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Struktura a principy Evropského práva
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Právo životního prostředí ZS 2005/2006
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Životní prostředí jako veřejný statek
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Ochrana životního prostředí v právu a politice EU Vybrané otázky práva ŽP
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
Evropské environmentální právo
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Právo životního prostředí I.
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
Evropské právo životního prostředí Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.
Základy práva ŽP Mezinárodní a komunitární právo ŽP JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Mezinárodní právo ŽP JUDr. Veronika Vlčková
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
PRÁVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ - úvod do problematiky
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Kroměříž 13. –
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Mezinárodní právo obchodní, prof. N. Rozehnalová MEZINÁRODNÍ PRÁVO OBCHODNÍ PŘEDNÁŠKA Č. 1.
Evropská integrace Environmentální politika EU RNDr. Oldřich Hájek.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Sociální zabezpečení v EU
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Ekologická politika EU
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
Společné a koordinované politiky EU
VŠFS kombinované studium magisterské
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Transkript prezentace:

Evropské environmentální právo úvodní přednáška

Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU Vývoj EEP Ekologická politika + akční programy Právo ES jako nástroj ekologické politiky

Základní pojmy politika – správa věcí veřejných, kterou vykonávají politické subjekty mající moc – v určité oblasti jde o politický rámec aktivit směřujících k dosažení určitého cíle (ve smyslu ang. policy) environmentální (ekologická) politika – základním účelem je poskytovat rámec a vodítko pro rozhodování a aktivity na mezinárodní, celostátní, krajské i místní úrovni, směřující k dosažení dalšího zlepšení kvality životního prostředí jako celku i stavu jeho složek a součástí.

Vývoj EEP 1. fáze: fáze: fáze: fáze: fáze: fáze: 2009

1. fáze ( ) od vstupu Smlouvy o EHS po výzvu Rady k sestavení akčního programu OCHŽP nebyla vůbec věnována pozornost opatření související s OCHŽP měla za primární cíl vytvoření JVT

2. fáze (1972/ ) od přijetí prvního akčního programu po JEA 1972 Stockholm: Mezinárodní konference OSN o životním prostředí Rada: ekonomická expanze musí přispět zkvalitnění života Spory o kompetence v OCHŽP: MS v. ES, Rada v. EP a Komise → legislativní pravomoc ES MS zpochybňují platnost přijatých legislativních opatření před ESD (C-92/79 Komise v. Itálie) Světové ekologické katastrofy: Bhópal, Seveso, Černobyl atd.

Případ ADBHU C-240/83 ESD: – princip volného obchodu nelze považovat za absolutní, neboť je předmětem určitých omezení odůvodněných cíli obecného zájmu Společenství za předpokladu, že nejsou podstatně nepřiměřená – OCHŽP je jedním ze základních cílů Společenství – OCHŽP je obecným zájmem

3. fáze ( ) JEA: pravomoc ES v oblasti ekologické politiky (ex. čl. 130r-130t, 100a odst. 4, 6 SES) Spory se dotýkaly právního základu pro komunitární opatření v oblasti OCHŽP C-300/89 Komise v. Rada: ESD zrušil směrnici Rady 89/428/EHS pro špatný právní základ (130s namísto 100a)

4. fáze ( ) od Maastrichtu po Amsterdam 1992 Rio de Janeiro: mezinárodní konference OSN o ŽP a rozvoji pojem ŽP byla zaveden do klíčových čl. 2, 3 SES udržitelný růst (sustainable growth) změny v rozhodovací proceduře

5. fáze (1997 – 2009) vyjasnění ústavního postavení OCHŽP udržitelný rozvoj (sustainable development) princip integrace (čl. 6 SES) Čl. 95 odst. 4-6 SES spolurozhodování EP

6. fáze (od 2009) ratifikace Lisabonské smlouvy reforma fungování EU pro ochranu ŽP stejně jako pro ostatní oblasti platí všeobecné změny zavedené reformou

Ekologická politika ES (Community Environmental Policy) Akční programy: doposud jich bylo vydáno 6: 1973, 1977, 1982, 1987, 1993, 2002 čl. 4, 6, 11, 12, 13, 15 Smlouvy o fungování EU (SFEU) čl. 191 SFEU čl. 192 odst. 3 SFEU : akční programy čl. 192 odst. 4 SFEU : povinnost MS financovat a provádět EP

Čl. 191 SFEU: ekologická politika cíle EP (odst. 1) – kvalita ŽP, – ochrana lidského zdraví, – obezřetné a racionální využívání přírodních zdrojů a – podpora opatření na mezinárodní úrovni, čelící regionálním a celosvětovým problémům ŽP základní principy EP (odst. 2) – PPP, prevence, předběžná opatrnost, proximita a princip nápravy škody u zdroje, vysoká úroveň ochrany příprava EP (odst. 3) – co je třeba zohlednit spolupráce ES a MS se třetími zeměmi a MO (odst. 4)

Čl. 192 odst. 3, 4 SFEU odst. 3: přijímání akčních programů odst. 4: povinnost MS financovat a provádět politiku v oblasti ochrany ŽP