OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L-2-023. O s o b n o s t 1.část Mgr. Marie Mikulcová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Prezentace Konference kariérového poradenství Březen 2012
(Základy psychologie)
Osobnost.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
OSOBNOST ČLOVĚKA TYPY OSOBNOSTÍ.
Označení DUM Fi- DUM Autor Příjmení a jméno: Fialová Kamila, Mgr.
Psychické stavy.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Osobnost Občanská výchova.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Emoce (city).
Temperament.
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Výchova k občanství.
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
OSOBNOST.
CHOVÁNÍ = činnost, která spojuje člověka s prostředím.
Schopnosti, nadání a talent
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Temperament Pavel Šuranský.
Rozdíly mezi osobnostmi
Schopnosti Milana Reichlová.
OSOBNOST SPORTOVCE.
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
Schopnosti Pavel Šuranský.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
KONSTITUCE Komplexe Temperament Habitus
Psychologie osobnosti
Typologie temperamentů
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
Vše, co je modře, zaznamenejte do sešitu: Temperament = soubor vrozených vlastností projevujících se způsobem reagování, chování a prožívání. Rozčilujete.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Nejobecnější psychologický pojem – řada definic a přístupů. Většina obsahuje 3 základní oblasti : 1. Osobnost zahrnuje rozsáhlý soubor vlastností, procesů.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Dynamické vlastnosti osobnosti
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen  Definice  Rozdělení  Schopnosti  Temperament  Charakter.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
Mgr.Michal Vičar Emoční inteligence.
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Inteligence.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Temperament, charakter, motivace
Dynamické vlastnosti – temperament
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Kejřová Psychologie.
PODOBNOST A ODLIŠNOST LIDÍ
Transkript prezentace:

OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-L-2-023

O s o b n o s t 1.část Mgr. Marie Mikulcová

O s o b n o s t = utvářena speciálními pdmínkami: - dědičnost (genetická výbava) - vliv vnějšího prostředí - učení

O s o b n o s t 1. ustálené označení pro významného, známého, úspěšného člověka 2. vnitřní struktura člověka, která se proje- vuje v jeho jednání

Každý člověk je osobnost. Vyvíjí se a utváří po celý život: - nabýváním zkušeností, - působením nových podnětů, - neustálými změnami životních podmínek. Člověk jako jediný živočich má schopnost stanovit si cíl svého jednání a podílet se na tvorbě kultury. Neexistují dvě úplně stejné osobnosti.

Znaky osobnosti ● Psychické (schopnosti, dovednosti, temperament, zájmy, postoje, cíle) ● ● Biologické (síla, zdraví, postava, barva očí...) ● Sociální (povolání, vzdělání, rodina, přátelé...)

Souvztažnost mezi tělesnou konstitucí a typem charakteru Německý psychiatr Ernst Kretschmer ( ) rozsáhlým měřením zjistil, souvislost mezi stavbou těla (somatotypem) a charakterem člověka, popř.sklonem k určitým druhům duševních chorob.

Členění osobností podle stavby těla: ● PIKNIK ● - kulatá hlava, zavalité tělo, celková zaoblenost a vyklenuté břicho ● - sklony k tloustnutí, středně vysoká postava ● - střídání nálad tj. od radosti (euforie, mánie) ke sklíčenosti (deprese) ● - ohrožení maniodepresivními ● poruchami ● cyklotymní typ charakteru

● ASTENIK ● - ostrý profil, úzká ramena, plochý hrudník, slabě vyvinuté svalstvo ● - dlouhá, štíhlá, hubená postava ● - extrémní polohy přecitlivělosti a chladu (uzavřenost, nepřístupnost) vytváření vnitřního fantazijního světa, únik od od reality ● - schizofrenní duševní onemocnění (bludné představy, halucinace…) ● schizoidní typ charakteru

● ATLETIK ● - menší lebka s protáhlým obličejem, široký hrudník, užší boky, silně vyvinutá kostra, výrazné svalstvo ● - bez velkých citových prožitků a silných citových zaujetí, mentální těžkopádnost ● - sklon k duševním nemocím není průkazný ● Viskózní typ charakteru

Pojmenujte následující somatotypy:

S c h o p n o s t i - jsou psychické vlastnosti, které se projevují tím, že je člověk schopen naučit se určité činnosti a že na jejich základě něco dovede.

Druhy schopností: - verbální - prostorová představivost - numerická - paměťová - percepční pohotovost (rychlý postřeh...) - psychomotorické (kordinace několika pohybů) - umělecké

V l o h y – biologické, vrozené předpoklady pro utváření schopností. Jsou-li vytvořeny příznivé podmínky „mění“ se vlohy ve schopnosti. Zjistěte k čemu máte vlohy.

Stupně schopností: N a d á n í a t a l e n t – vysoce rozvinuté schopnosti pro určitou oblast lidské činnosti (výtvarný talent, nadání pro matematiku...) Susan Boyle

G e n i a l i t a – mimořádně rozvinutý talent, který umožňuje vytvářet vrcholná díla

I n t e l i g e n c e = soubor schopností sloužících k poznávání a řešení problémů = schopnost učit se a používat naučené Členění: ● Fluidní inteligence (vrozená, nezávislá na učení, během života se už nevyvíjí) ● Krystalická inteligence (získaná zkušenostmi, učením)

V ČR existuje organizace zvaná MENSA, která sdružuje lidi s vysoce nadprůměrným IQ (nad 130 bodů, tj.asi 2,5 % populace) Testy IQ

Inteligenční kvocient

Se schopnostmi souvisí tyto další pojmy: Dovednost = učením získaná dispozice ke správnému, rychlému a úspornému vykonávání činnosti (fyzické i psychické) vhodnou metodou Vědomost = učením osvojený poznatek Návyk = opakováním získaný sklon k vykonávání určité činnosti, zautomatizovaný, bez potřeby uvědomělé kontroly

D o v e d n o s t i - jsou speciálnější než schopnosti

V ě d o m o s t i

N á v y k y

T v o ř i v o s t (kreativita) = hledání a nalézání originality a zajímavých postupů řešení, - uplatnění ve všech lidských činnostech Bariérou pro neobvyklá řešení jsou: - naše zkušenosti a stereotypy v přístupu k věcem - neschopnost vidět věci jinak - ulpívání na určitých funkcích předmětů...

R y s y o s o b n o s t i = vlastnosti, které se projevují určitým způsobem prožívání, chování a jednání a mají různou intenzitu extroverze (družnost) X introverze (uzavřenost) dominance (sklon vést) X submise (sklon být veden) stabilita (vyrovnanost) X labilita (nevyrovnanost) rozhodnost X nerozhodnost sebeovládání X nedostatek sebeovládání

T e m p e r a m e n t = soubor psychických vlastností, který určuje, jakým způsobem člověk reaguje na podněty svého okolí - jak intenzivně a silně prožívá životní situace - jak se chová - jak rychle reaguje - jak je vytrvalý...

T e m p e r a m e n t

Úkol: - Najděte v modelu každý sám sebe, umístěte se do prostoru vymezeného křížem. - Pokuste se umístit do modelu i některého spolužáka. - Zjistěte, jak vás vidí on a jak vnímáte svého spolužáka vy. - Porovnejte svoji odpověď s jeho odhadem.

Flegmatik ● člověk klidný, pomalejší, málo vzrušivý ● BAREVNÁ ŠKÁLA

Melancholik ● citlivý, introvertní, zádumčivý člověk ● BAREVNÁ ŠKÁLA

Sangvinik ● člověk energický, optimistický, emočně stabilní ● BAREVNÁ ŠKÁLA

Cholerik ● vznětlivý, výbušný typ člověka ● BAREVNÁ ŠKÁLA

C h a r a k t e r = soustava rysů osobnosti, které mají morální význam - projevuje se v chování člověka a v jeho vztazích

Charakterové vlastnosti pomáhá odhalit grafologie z písemného projevu. ● Služeb grafologů využívají personalisté. Nechávají si udělat rozbor písma uchazečů o práci. ● Kriminalistům tato věda usnadňuje pátrání po autorech padělaných podpisů...

Zdroje: x300.jpghttp:// x300.jpg

vasi-duse.htmlhttp:// vasi-duse.html jpg df16064//Standards/250x.jpg vinci_9.jpg obraz.jpg

zspolesna.webskoly.cz/Portals/zspolesna/logo.gif sortimg--l l--1--l--7--l jpg zena/maminka/materstvi/74b_2.jpg plate.jpg B9/$file/tlusty_muz_m.jpg - stor5.gif