Listopad 2015 PRODUKTY MIB. 2 Obecné podmínky Financované projekty by měly být zaměřené na podporu obchodu, spolupráce a sociálně-ekonomického rozvoje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Pojištění úvěrů pro české investice v zahraničí Nový produkt dle VPP „If“ pro investiční úvěry poskytnuté finančními institucemi.
1 Podpora ČEB českým exportérům při vývozu mimo Evropskou unii Seminář Export mimo Evropskou unii, jak na to? Brno, Výstaviště BVV 16. září 2009.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, A.S. září 2011.
Festival exportu 18. června 2014
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
Investiční společnosti a podílové fondy
Jak podpořit exportní výkonnost českých firem – exportní financování
Investiční projekty v energetice za účasti exportního financování
Facility management ČSN EN
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
Exportního financování do zemí SNS Petr Širůček 26. ledna 2005.
EXPORTNÍ GARANČNÍ A POJIŠŤOVACÍ SPOLEČNOST, a. s. TISKOVÁ KONFERENCE EGAP 31. ledna 2005.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Vodičkova 34, P.O. BOX 870, Praha 1, tel.: , Cesta k novým trhům Klíčový partner.
BROWNFIELDS vs. GREENFIELDS Dr. Ing. Vávra Přemysl, MBA
STÁTNÍ PODPORA ČESKÉHO VÝVOZU NA UKRAJINU PREZENTACE EGAP Martin Ďurina.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Podpora exportu - role komerčních bank
Akvizice společností Financování akvizic
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Program Inostart.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ PODNIKÁNÍ Všechno v mém životě souvisí AC Education.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Struktura podnikatelského plánu
Listopad 2015 STRATEGIE MIB PRO ČESKOU REPUBLIKU.
SBERBANK CZ VÁŠ SILNÝ A SPOLEHLIVÝ OBCHODNÍ PARTNER ŘÍJEN 2014.
1 Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) – osa Mikrofinancování/sociální podnikání Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
1 VÁCLAV TOMANDL FACTORING KB Factoring partnerem exportu Ostrava,
Prezentace produktů KB pro české exportéry do Ruské federace Business den Ruské federace Iveta Ocásková
Podnikatelský plán Vzor a struktura.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Akademie STING, téma 3 z 61 Bankovnictví Téma 3: Aktivní bankovní obchody 1.Typologie aktivních obchodů 2.Proces úvěrování 3.Finančně úvěrové obchody.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
JJ Mois Année Možnosti financování aliančních projektů Konference: Aliance a strategická partnerství Praha – 21. dubna 2006.
Teritoriální setkání Singapur Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Dny Latinské Ameriky: BRAZÍLIE Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků
Ing. Veronika Dostálková MBA Finance a peníze v podniku Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Business den Ruské federace 4. října 2016, Brno. 2 | Cílových zemí podpořeného financování Realizovaných obchodů Mld. CZK objemu podpořeného.
PODPORA ČESKÉHO EXPORTU – INDONÉSIE Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016.
1 | FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU Peru a Ekvádor Michal Nejedlý vedoucí oddělení Trade Finance Září 2016.
1 | Financování exportu do Běloruska Monika Vilhelmová ředitelka oddělení Trade & Export Finance září 2016.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
RAIFFEISENBANK RUDOLF RABIŇÁK
EGAP 25 – čtvrtstoletí pojišťování českého exportu
Exportní konference Praha, 15. listopadu 2012
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Vládní program na podporu exportu
ICC - Teritoriální setkání Island
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Transkript prezentace:

Listopad 2015 PRODUKTY MIB

2 Obecné podmínky Financované projekty by měly být zaměřené na podporu obchodu, spolupráce a sociálně-ekonomického rozvoje členských zemí MIB Přímé financování nebo (zprostředkované) financování prostřednictvím jiných finančních institucí Potřebná dokumentace: výkaz zisku a ztráty, cash flow projekce, podnikatelský záměr (business plan), finanční model a další související dokumenty. Objem: MIB se zaměřuje na projekty v hodnotě od 10 milionů eur a výše, ale může zvážit projekty také s nižším objemem Měna: EUR a USD, možnost financování v místní měně členských zemí MIB je omezená; MIB může vydat záruky v místní měně členské země MIB nebo finanční prostředky mohou být poskytnuty v místní měně s pomocí finančního zprostředkovatele Sazby: náklady financování MIB + administrativní výdaje + náklady rizika + přijatelná návratnost kapitálu; fixní / plovoucí; srovnatelné s cenotvorbou místního trhu Omezení: činnosti související s výrobou a prodejem zbraní a tabákových výrobků, činnosti spojené s organizací a prováděním hazardních her, činnosti poškozující životní prostředí nebo činnosti zakázané podle vnitrostátních právních předpisů nebo mezinárodních dohod Výhody  dlouhodobé financování – 5, 7, 10 let  přístup k zajímavým trhům (například Vietnam, Rusko, Mongolsko, Kuba, atd.)  finanční řešení na míru, individuální přístup MIB je rozvojovou institucí – maximalizace zisku není hlavním cílem, ale projekt musí být financovatelný, podmínky MIB odráží základní principy tržní cenotvorby. Ve vztahu k podmínkam transakcí aplikujeme flexibilní politiku. 1

Typy financování PROJEKTOVÉ FINANCOVÁNÍ MODERNIZACE FÚZE A AKVIZICE EXPORT-IMPORT PODPORA MALÉHO A STŘEDNÍHO PODNIKANÍ TRADE FINANCE

4 Projektové financování Jaké projekty jsou financovány? greenfield / brownfield, projekty v oblasti infrastruktury Klient: veřejné a soukromé společnosti, finanční instituce, SPV založené za účelem financování projektu Produkty: bilaterální úvěr, záruka, syndikace (A / B úvěry, svázané / paralelní financování), účast v zárukách (RPA), financování vlastního kapitálu (equity) Zajištění: koupený / vytvořený movitý a nemovitý majetek, cenné papíry (pokud lze uplatnit), skladové položky (pokud lze uplatnit), právo nároku na výnosy z kontraktů (pokud lze uplatnit), záruky, ručení exportní agentury, zástava akcií SPV Základní požadavky: klient se podílí na více než 25% celkových nákladů na projekt, speciální podmínky jsou stanovené na individuální bázi, podnikatelský záměr/ finanční model Doba: 3–10 let Financujeme projekty v členských státech MIB, které jsou zaměřené na udržitelný rozvoj a podporují hospodářskou spolupráci mezi členskými státy MIB, odpovídají prioritám sociálně-ekonomického rozvoje členských zemí a odpovídají investičním kritériím. 2

5 Modernizace Jaké projekty jsou financovány? existující podnik, projekty v oblasti infrastruktury, nové vybavení, jiné projekty Klient: veřejné a soukromé společnosti, leasingové společnosti a finanční instituce Produkty: bilaterální úvěr, záruka, syndikace (A / B úvěry, svázané / paralelní financování), revolvingová úvěrová linka, financování provozního kapitálu Zajištění: movitý a nemovitý majetek, cenné papíry, skladové položky, právo nároku na výnosy z kontraktů (pokud lze uplatnit), záruky, ručení exportní agentury Základní požadavky: účinek integrace (s účastí členských zemí MIB), existující kontrakty Doba: 3–7 let Financování se poskytuje za účelem modernizace stávající infrastruktury, technického vybavení a (nebo) rozvoje businessu. 3

6 Fúze a akvizice (pákový odkup) Jaké projekty jsou financovány? akvizice businessu Klient: veřejné a soukromé společnosti, které působí v členských státech MIB, organizace nacházející se mimo členské země MIB pokud LBO vytváří přidanou hodnotu v členské zemi MIB, speciální subjekty vytvořené za účelem LBO/MBO Produkty: bilaterální úvěr, syndikovaný úvěr, záruka Zajištění: akcie na odkup, movitý a nemovitý majetek, cenné papíry (akcie, dluhopisy, atd.), skladové položky, osobní finanční ručení Základní požadavky: účinek integrace (za účasti členských zemí MIB), transakce má vytvořit přidanou hodnotu pro členský stát MIB Doba: 3–7 let Akvizice společnosti nebo aktiv s použitím dluhového financování (leveraged buyout, LBO). 4

7 Export-import Jaké projekty jsou financovány? vývoz a dovoz zařízení a strojů do nebo z členských zemí MIB, finanční podpora může být poskytována jak kupujícímu tak prodávajícímu, předexportní financování vývozu z členských zemí MIB Klient: dovozní a vývozní společnosti, banky podporující vývozní a dovozní transakce členských zemí, národní rozvojové banky, leasingové společnosti a banky financující dovozní a vývozní transakce, leasingové společnosti pronajímající zařízení exportované z členských zemí MIB Produkty: revolvingová úvěrová linka, bilaterální úvěr, syndikace (A / B úvěry, svázané / paralelní financování), účast v zárukách (RPA), záruka Zajištění: movitý a nemovitý majetek, cenné papíry, skladové položky, ručení exportní agentury, záruky Základní požadavky: účinek integrace (za účasti členských zemí MIB), zaměření na export-import, existující kontrakty Doba: 1–5 let Jako multilaterální rozvojová instituce MIB poskytuje financování a podporu projektů zaměřených na vývoz a dovoz zboží, zařízení, technologií a služeb, které přispívají k udržitelnému rozvoji členských zemí MIB a k růstu obchodních transakcí (mezi členskými státy i se třetími zeměmi). 5

8 Podpora malého a středního podnikání Jaké projekty jsou financovány? MIB financuje programy na podporu malých a středních podniků, zaměřené na inovace (včetně podpory high-tech start-ups), modernizaci (včetně zlepšení technologických procesů), energetickou účinnost a šetření zdrojů, a také výměnu zkušeností a technologií mezi členskými státy MIB Klient: národní rozvojové banky, státem vlastněné banky a / nebo s účastí národních a mezinárodních rozvojových bank, komerční banky / leasingové společnosti Produkty: bilaterální úvěr, záruka, syndikace (A / B úvěry, svázané / paralelní financování), účast v zárukách (RPA), Zajištění: záruka, úvěrové portfolio, jiná aktiva Základní požadavky: MIB používá dvoustupňové schéma, které zahrnuje financování malých a středních podniků prostřednictvím sítě agentů (finanční zprostředkovatelé) – komerčních partnerských bank, leasingových společností, atd. Doba: 3–7 let MIB usiluje o přispění ke stabilnímu sociálně-ekonomickému rozvoji a urychlení růstu členských zemí MIB rozšířením přístupu k finančním zdrojům pro malé a střední podniky. 6

9 Trade Finance produkty MIB: Záruky / protizáruky Neodvolatelné záruky za zaplacení (IRUs) Standby akreditivy (SBLCs) Dlouhodobé transakce s exportními agenturami Trade Finance produkty MIB: Záruky / protizáruky Neodvolatelné záruky za zaplacení (IRUs) Standby akreditivy (SBLCs) Dlouhodobé transakce s exportními agenturami V roce 2015 MIB poprvé ve své historii nabídla klientům nové Trade Finance služby s dobou splatnosti do 2 let. Od března 2015 MIB vydala 13 IRUs ve prospěch českých, maďarských a slovenských bank, a tím podpořila vývozní a dovozní transakce členských zemí v celkové výši 8,3 milionů eur. TF linky od zahraničních bank (mil. eur) IRU TF portfolio MIB (mil. eur) IRU 7 Trade Finance produkty 2 transakce 4 transakce 13 transakcí 12 transakcí 6 transakcí 3 transakce 1 transakce 2 transakce 1 transakce Treasury a TF limity FI na MIB IRU

10 Blok úvěrů a investic - popis případu - analýza případu - distribuce žádosti do expertních odborů - sběr a analýza posudků expertních odborů - distribuce materiálů členům Rizikového výboru a Úvěrového výboru Expertní odbory poskytují odborné posudky - rizika - právní aspekty - bezpečnost - compliance Žádost o úvěr > > Podpis smlouvy *Schválení Radou MIB je požadováno pro všechny úvěry, které přesahují pravomoc delegovanou představenstvu (úvěrové případy přesahující dobu 7 let a / nebo více než 15% kapitálu MIB) Úvěrový výbor - analýza případu - doporučení pro rozhodnuti Představenstvo - schvaluje případ Členský stát - „no objection“ od zástupce státu klienta ve vztahu k transakci Rada MIB* - schvaluje případ Schválení obchodního případu 8

Děkuji! Ing. Rastislav Podhorec MBA Linkedin: Rastislav Podhorec KONTAKTY International Investment Bank IIB European Regional Office 7 Mashi Poryvaevoy Street Eurovea Central 1 Moscow, Pribinova 4 Russian Federation Bratislava, Slovak Republic