PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Oddělení prevence a speciálního vzdělávání §16 školského zákona Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Advertisements

Rozvoj a zdokonalení integrovaného diagnostického, informačního a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání Priorita 3 Rozvoj celoživotního.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
CANISTERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
NOVELA VYHLÁŠKY Č.72/2005 SB. - VÝKLAD Mgr. Blanka Hrbková, vedoucí úseku poradenství a institucionální výchovy odboru 27 - odboru speciálního vzdělávání,
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Program – – → výchovný poradce a platné právní předpisy – → přestávka – → základní informace o studiu
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
ARTETERAPIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ASEBS, 4. sem..  Široké chápání profesní sebeobrany a jejího projektování  Samostatná práce  Schopnost integrovat znalosti  Pochopení problému v širších.
Vítejte v našem Speciálně pedagogickém centru..
Představení výzvy Podpora škol formou projektů zjednodušeného vykazování – Šablony pro MŠ.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Tematické setkání k TVORBĚ INDIVIDUÁLNÍCH VZDĚLÁVACÍCH PLÁNŮ
Individuálně, ale společně a jinak
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ V KONTEXTU OP VVV
Úřad práce České republiky
Binomická věta 30. října 2013 VY_42_INOVACE_190212
Institucionální cesta podpory
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
PORADNA Centrum Mateřídouška, o. s. poskytuje
Podpůrná opatření prvního stupně
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
Program – – → 1. blok – dotazy posluchačů k prezentaci z minulého semináře, poskytování informací o dítěti, informovaný souhlas.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovnělékařské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
Individuálně vzdělávací plán
Informační a poradenské centrum ZČU Letní škola pro uchazeče a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami Adresa: Univerzitní 20, Plzeň UI.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Průběh tvorby Školních akčních plánů (ŠAP) v Libereckém kraji
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Školní poradenství Mgr. Alice Vašáková.
Školní poradenské pracoviště
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
Žáci se speciálními vzdělávacími potřebami
Kulatý stůl Rozvoj spolupráce SOŠ a členských firem HK
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
ASISTENT PEDAGOGA V MALOTŘÍDNÍ ŠKOLE
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Vybrané cíle projektu KIPR
Přijímací řízení na víceletá gymnázia pro školní rok 2019/2020
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Strategické řízení a plánování
Výchovné a kariérové poradenství v ZŠ a MŠ Vinařice, okres Kladno
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Život bez střeva , Praha.
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Podpůrná opatření Mgr. Marika Kropíková.
Transkript prezentace:

PEDAGOGICKO-PSYCHOLOGICKÁ PORADNA OPAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál byl vytvořen v rámci OP VK 1.5 – EU peníze středním školám. VY_52_INOVACE_ října 2013

KONTAKTNÍ INFORMACE  Pedagogicko-psychologická poradna, Opava, příspěvková organizace Rybí trh 7-8/177-8 Opava  Statutární zástupce organizace: Mgr. Ivo Schvan, ředitel  tel tel 

ODLOUČENÁ PRACOVIŠTĚ PPP OPAVA PPP Opava, Hradecká 16 Mgr.Lucie Šimečková Kontakt: PPP Hlučín Mgr. Vladimíra Šaršová, vedoucí odlouč.pracoviště Mgr. Markéta Zaydlarová Kukelková tel Gen.Svobody 8, Hlučín PPP Vítkov PhDr. Daniel Trubka, Mgr. Dagmar Šuláková, tel Nám.J.Zajíce 1, Vítkov

SLUŽBY POSKYTOVANÉ RODIČŮM A DĚTEM  diagnostická činnost  poradenská činnost  informační a metodická činnost

DIAGNOSTICKÁ ČINNOST  psychologická a speciálně pedagogická činnost formou přímé práci s klientem - individuální vyšetření

PORADENSKÁ ČINNOST  pedagogicko-psychologické poradenství  sociálněprávní poradenství pro klienty a jejich rodiče  individuální konzultace

INFORMAČNÍ A METODICKÁ ČINNOST  nabídka informačních materiálů rodičům  konzultace a metodická pomoc rodičům a dospívajícím klientům v otázkách osobnostního vývoje, výchovného a vzdělávacího vedení  doporučování speciálních postupů při práci s dětmi s VPU ve školním i domácím nácviku  Pomoc žákům a rodičům na možnosti studia v souvislosti se studijními předpoklady  Orientace v oblasti profesních předpokladů  V případě výchovných obtíží pomoc při volbě vhodných výchovných přístupů a stylů

POSKYTNUTÍ POMOCI  Poradenské služby jsou určeny dětem, žákům, studentům, jejich zákonným zástupcům, školám a školským zařízením.  Poradenské služby jsou poskytovány bezplatně, a to na žádost žáků, jejich zákonných zástupců, škol nebo školských zařízení.  Podmínkou poskytnutí poradenské služby je písemný souhlas žáka, v případě nezletilého žáka písemný souhlas jeho zákonného zástupce.

POSKYTNUTÍ POMOCI  Žák, v případě nezletilého žáka jeho zákonný zástupce, je předem informován o povaze, rozsahu, trvání, cílech a postupech nabízených poradenských služeb, o všech předvídatelných rizicích a nevýhodách, které mohou vyplynout z poskytované poradenské služby, prospěchu, který je možné očekávat, i možných následcích toho, když poradenská služba nebude poskytnuta.

SPOLUPRÁCE S METODIKY PREVENCE  Spolupráce se školami a školními metodiky prevence  Preventivní činnost  Vzdělávání školních metodiků prevence  Konzultace, besedy, skupinová práce na školách

PPP PRO ŽÁKY STŘEDNÍCH ŠKOL  sledování školní úspěšnosti klientů s vývojovými problémy a poruchami  pomoc při řešení otázek vzdělávání (sociální adaptace, styly učení)  problémy související s psychickým vývojem dospívajících  překonávání výchovných obtíží  profesní orientace středoškoláků

PPP PRO ŽÁKY ZÁKLADNÍCH ŠKOL  výukové obtíže, zjišťování příčin neúspěchu žáků a předcházení školního selhávání  obtíže vycházející z kombinovaných vad a zdravotního postižení žáků  výchovné problémy ve školním i rodinném prostředí  přeřazování žáků do speciálních škol a tříd, zhodnocení předpokladů pro výuku ve specializovaných třídách  u žáků 2.stupně ZŠ oblast studijní a profesní orientace žáků

PPP PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI  posouzení školní zralosti a připravenosti pro zaškolení  zhodnocení psychomotorické úrovně u dětí s nerovnoměrným vývojem  zhodnocení psychomotorické úrovně dětí se ztíženou psychosociální adaptací  zhodnocení psychomotorické úrovně děti s výchovnými problémy v rodině i školských zařízeních  posouzení vývoje laterality v souvislosti s přípravou na počáteční výuku čtení a psaní

ŽÁDOST O VYŠETŘENÍ  O vyšetření nebo konzultaci žádají rodiče (zákonní zástupci) dítěte nebo zletilý klient sám.  Objednání je možné telefonicky i osobně.  Pokud rodič žádá o vyšetření sám, není nutné doporučení jiných odborníků nebo institucí.  Žádá-li rodič ve spolupráci se školou, zašle škola vyplněný dotazník „ Zpráva školy o dítěti“ s podpisem rodičů.  Je-li dítě v péči jiného odborníka (neurologa, logopeda, psychiatra, klinického psychologa, atd.) doporučujeme vzít s sebou k prvnímu vyšetření jejich zprávy.  Poskytované služby jsou bezplatné.

PRAMENY  Pedagogicko-psychologická poradna, Opava [online] [cit ]. Dostupné z: