Slovní úlohy o společné práci 2. Výkop pro přívod plynu by první rypadlo vyhloubilo za 9 pracovních dní. Po dvou dnech začalo na výkopu pracovat druhé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Slovní úlohy o společné práci
Advertisements

Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DĚTSKÝ DOMOV, ZŠ a SŠ Žatec. Moje škola Moje třída Naše škola je spojena z DĚTSKÝM DOMOVEM. Do naší školy převážně chodí děti z Dětského domova, ale i.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Pot Luck Podnik vedený dětmi. Po zvolení vedení přišel čas na vymýšlení toho co budeme prodávat, jméno firmy a loga.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_16_Slovní úlohy o společné.
MATEMATIKA Úměra přímá a nepřímá - slovní úlohy řešené trojčlenkou.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_15_Slovní úlohy o pohybu-příklady.
CZ.1.07/1.4.00/ "Učíme se moderně" Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu.
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Slovní úlohy o pohybu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Slovní úlohy o pohybu Lineární rovnice Matematika 8.ročník ZŠ
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICEMI.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
ČAS.
Slovní úlohy o společné práci
Digitalizace výuky Příjemce
Podpůrná opatření prvního stupně
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Autotest.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
VY_32_INOVACE_Lul_II_09 Malá pevnost- Vnitřní pracovní komanda
Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.04_Režim_dne Datum:  
SLOVNÍ ÚLOHY NA PŘÍMOU A NEPŘÍMOU ÚMĚRNOST
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Opakování na 4. písemnou práci
Základní škola a mateřská škola v Novém Strašecí
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Slovní úlohy o společné práci
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Poměr v základním tvaru.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
VY_32_INOVACE_Pel_II_05 Rovnice – úlohy o společné práci
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
VY_42_INOVACE_49_Úlohy o společné práci 1
VY_32_INOVACE_04_Matematika_9. a 10.ročník
Slovní úlohy o společné práci stejný čas
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
SLOVNÍ ÚLOHY O SPOLEČNÉ PRÁCI
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Opakování na 1. čtvrtletní práci
Autor: Ing. Jitka Michálková
Příprava na 1. čtvrtletní písemnou práci
Slovní úlohy na společnou práci
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
M-Ji-CU058-Slovni_ulohy_o_pohybu
Slovní úlohy o společné práci
VY_32_INOVACE_Sib_II_07 Řešení slovních úloh 1
Právo sociálního zabezpečení
Slovní úlohy o společné práci
Úměrnost přímá a nepřímá Mgr. Petra Toboříková
Poměr v základním tvaru.
M-Ji-CU055-Slovni_ulohy_na_smesi
Slovní úlohy na dělitelnost
směsi roztoky Slovní úlohy o směsích Výkladová úloha Řešené příklady
Slovní úlohy o pohybu 1 typ úloh – stejný směr
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_01 Čas
Podklady k nepřímé řeči
Slovní úlohy o společné práci − 3
Transkript prezentace:

Slovní úlohy o společné práci 2

Výkop pro přívod plynu by první rypadlo vyhloubilo za 9 pracovních dní. Po dvou dnech začalo na výkopu pracovat druhé rypadlo a společně dokončily práci za další 4 dny. Za kolik dní by výkop vyhloubilo pouze druhé rypadlo? c první rypadlo druhé rypadlo celkem počet dní 9 dní x dní 4 dny počet dní práce na společném úkolu dny 4 dny celkem odpracováno 1 (práce) společně

/. 9x 6x = 9x/– 6x 36 = 3x/: 3 12 = x (dní) 1.rypadlo…………….za 9 dní……………. dní 2.rypadlo…………….za 12 dní…………… dní společně…………… Druhé rypadlo by pracovalo 12 dní.

Jsou-li otevřena obě dvě stavidla, rybník se vypustí za 6 hodin. Větším stavidlem by se vyprázdnil za 10 hodin. Za kolik hodin by se vyprázdnil jen menším stavidlem? c větší stavidlo menší stavidlo celkem počet hodin počet hodin práce na společném úkolu celkem odpracováno 10 hodin x hodin 6 hodin 1 (práce) společně

/. 10x 6x = 10x /– 6x 60 = 4x/: 4 15 = x 1.stavidlo…………….za 10 hodin……………. hodin 2.stavidlo…………….za 15 hodin…………… hodin společně…………… Menším stavidlem by se rybník vyprázdnil za 15 hodin.

Zákazník si objednal 2500 ks dřevěných stavebnic a požaduje, aby zakázka byla hotová za 15 dní. Bylo rozhodnuto, že na zakázce bude pracovat prvních 10 dní jen první dílna a jedenáctý den se do práce zapojí i druhá dílna. První dílna by sama zakázku vyrobila za 20 dní a druhá dílna sama za 30 dní. Bude zakázka vyrobena včas? c 1. dílna 2. dílna celkem počet dní počet dní práce na společném úkolu celkem odpracováno 20 dní 30 dní x dní x – 10 dní 1 (celá zakázka) společně

/. 60 3x + 2(x – 10) = 60 /+ 20 5x = 80 /: 5 x = 16 dní 1.dílna…………….za 20 dní……………. dní 2.dílna…………….za 30 dní…………… dní společně…………… 3x + 2x – 20 = 60 Zakázka nebude hotova včas, na výrobu bude potřeba 16 dní.

c přítok odtok celkem počet hodin počet hodin práce na společném úkolu celkem odpracováno 6 hodin 8 hodin x hodin 1 (celá zakázka) Bazén se naplní přívodem za 6 hodin. Pan Novák otevřel přívod, ale zapomněl uzavřít odtokový kohout, kterým se plný bazén vypustí za 8 hodin. Za jak dlouho se bazén napustí? společně

/. 24 4x – 3x = 24 x = 24 hodin přítok…………….za 6 hodin……………. hodin odtok…………….za 8 hodin…………… hodin společně…………… Bazén se i přes otevřený odtok naplní za 24 hodin.

Malířská firma poslala do školy 4 malíře, aby vymalovali 20 učeben. Pánové Novák a Král jsou zkušení malíři, kteří by každý z nich sám měli hotovou práci za 20 dní. Učňové Beneš s Krausem by každý z nich sám měli hotovou práci za 30 dní. Za jak dlouho školu vymalují všichni společně, jestliže pan Král pracoval pouze první den a učeň Beneš začal pracovat až od čtvrtého dne? Novák Král Beneš Kraus celkem celkem počet dní počet dní práce na společném úkolu celkem odpracováno ze společné práce 20 dní 30 dní 1 den x dní x – 3 dní x dní 1

/. 60 / + 3 / : 7

Kraus…………….za 30 dní……………. dní celkem…………… Beneš…………….za 30 dní……………. dní Král………………za 20 dní……………. dní Novák…………….za 20 dní……………. dní Školu vymalují za 9 dní.

Zákazník si objednal 2500 ks dřevěných stavebnic a požaduje, aby zakázka byla hotová za 15 dní. Bylo rozhodnuto, že na celé zakázce bude pracovat první dílna a potom se do práce zapojí i druhá dílna. První dílna by sama zakázku vyrobila za 20 dní a druhá dílna sama za 30 dní. Kolik dní musí druhá dílna na zakázce pracovat, aby byla zakázka hotova včas? c 1. dílna 2. dílna celkem počet dní počet dní práce na společném úkolu celkem odpracováno 20 dní 30 dní 15 dní x dní 1 (celá zakázka) společně Aby byla zakázka hotova včas, musí druhá dílna pracovat 7,5 dne.

Stará sekačka poseká celý zámecký park za 9 hodin, nová velká sekačka za 3 hodiny. Za jak dlouho posekají celý zámecký park obě sekačky současně? c celkem počet hodin počet hodin práce na společném úkolu celkem odpracováno s. sekačka n. sekačka 9 hodin 3 hodiny celkem x hodin 1 Obě sekačky posekají park za 2 hodiny a 15 minut.

c celkem počet hodin počet hodin práce na společném úkolu celkem odpracováno 1.kombajn 2.kombajn 7 hodin 5 hodiny celkem x hodin 1 Kombajny sklidí pole za 2 hodiny a 55 minut. Do pole vyjely 2 kombajny. První by pole sklidil za 7 hodin, druhý za 5 hodin. Za jak dlouho sklidí pole oba kombajny současně? Výsledek uveďte v hodinách a minutách.

/. 35 5x + 7x = kombajn…………….za 7 hodin………. hodin 2. kombajn…………….za 5 hodin…… hodin společně…………… 12x = 35 /:12 Kombajny sklidí pole za 2 hodiny a 55 minut. převod na minuty: minuty minuty převod z desítkové na šedesátkovou soustavu

3 učni natírali výrobní halu. Karel by ji sám natřel za 10 hodin, Emil za 12 hodin a Pepík za 15 hodin. V kolik hodin dokončili společně práci, jestliže začali pracovat v 8.hodin a každé 2,5 hodiny měli 30-ti minutovou přestávku? celkem počet hodin počet hodin práce na společném úkolu celkem odpracováno ze společné práce Karel Emil Pepík celkem 10 hodin 12 hodin 15 hodin x hodin 1 8 hod. + 4 hod min. = 12 hod. 30 min. Práci dokončili ve 12 hodin 30 minut. Za 4 hodiny práce bude jen jedna přestávka.

celkem počet dnípočet dní krmenícelkem krmení Jumbo Bimbo celkem Zásoba krmiva v ZOO by vystačila pro slona Jumba na 12 dní a pro malého slona Bimba na 16 dní. Na kolik dní krmení slonům nakonec vydrželo, jestliže Bimbo měl 5 dní dietu a dostával speciální stravu? 12 dní 16 dní x dní x – 5 dní x dní 1 Krmení vystačilo na 9 dní.

Jirka a Petr společně pracovali na výkopu. Po 15 dnech Petr onemocněl a Jirka dokončoval výkop dalších 7,5 dne sám. Jak dlouho by práce na výkopu trvala Petrovi, kdyby pracoval sám? Byl by rychlejší než Jirka, kterému by samotnému výkop trval 30 dní? celkem počet dní počet dní práce na společném úkolu celkem odpracováno ze společné práce Jirka Petr společně 30 dní 15 dníx dní ,5 dní 1 Petr by kopal sám výkop 60 dní a byl by pomalejší. 15 dní

Na poli je uskladněna cukrovka. Traktor ji z vedlejšího pole navážel 16 hodin. Nákladní auto, které bude řepu odvážet do cukrovaru, by celou hromadu odvozilo za 12 hodin. Za jak dlouho hromada z pole zmizí, jestliže nákladní auto bude cukrovku odvážet, ale traktor bude pokračovat v jejím navážení? celkem počet hodinpočet hodin na společném úkolu celkem odpracováno ze společné práce auto naváží traktor odváží celkem 16 hodin 12 hodin x hodin 1 Hromada zmizí za 48 hodin.