Zemědělství ČR
Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní Čechy a Haná Asi 1,4 milionu kusů Chov prasat Vepřové maso ( u nás oblíbenější než hovězí) Velkochovy u Plzně, H. Králové, u Hodonína 3,1 milionu kusů
Chov drůbeže Kuřata, Krůty, Husy,Slepice Vejce, drůbeží maso Drůbežárny jsou v okolí každého velkého města Chov ovcí Malý význam, chov u menších chovatelů v Beskydech a Drahanské vrchovině Vlna, mléko, maso Chov koz – kvalitní mléko, jen pro drobné spotřebitele
Chov koní Spíše sportovní význam, dříve tažná síla Chov sladkovodních ryb Třeboňsko, Pohořelicko Hlavně kapr, i pro vývoz do zahraničí Myslivost Zajíci, srnčí a jelení zvěř, jen pro vnitřní trh
Rostlinná výroba - orná půda, vinice, chmelnice, zahrady, ovocné sady, trvalé travní porosty 4,3 milionu hektarů zemědělské půdy Většina vypěstovaného obilí jde na výkrm hospodářských zvířat
Obiloviny – 53%(hlavně pšenice a ječmen) Haná, Polabí Technické plodiny – 17% (řepka, cukrovka) Třebíč, Benešov, Znojmo Kukuřice - 7% - Nejteplejší místa Jižní Moravy Brambory 1,5% - Českomoravská vrchovina Ovoce a zelenina – 1%, Jižní Morava, Polabí
Zemědělství (hnojiva), znečišťuje podzemní vody V ČR pracuje 3% populace v zemědělství vysoká mechanizace zemědělství mírně převažuje živočišná nad rostlinnou Potravinářský průmysl cukrovary, škrobárny, lihovary, mlékárny masokombináty, jatka, pekárny, pivovary
Pivovary v ČR
Použité odkazy a literatura: Česká republika pro 8.a 9. ročník zš, nakladatelství fortuna, Praha, %8Cesku Všechna data stáhnuta ke dni Vypracoval: Mgr. Jakub Hradil