1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Advertisements

Kam kráčí eurozóna Trutnov,
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
Zajistí Euro prosperitu České republice? KONFERENCE ČESKÁ A SLOVENSKÁ REPUBLIKA – BUDOUCNOST EVROPSKÉ INTEGRACE doc. Ing. Jiří Schwarz, CSc. děkan Národohospodářské.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
Funkce České národní banky
Měnová unie : definice  Nezrušitelně fixované měn. kurzy  Vzájemná plná směnitelnost  Úplná liberalizace pohybu kapitálu  Společná měna.
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Měnové kurzy devizového trhu a jejich vliv na podnikatelské prostředí Zlínského kraje Vývoj trhu Ing. Pavel Kochta
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce VŠFS –kombinované magisterské studium
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Role ECB a nový mix hospodářské politiky v Eurozóně Doc. Ing. Ilona Švihlíková, Ph.D. Zefektivnění přechodu absolventů UPOL do praxe reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
1 Vývoj pojetí měnové unie po 2. sv. válce Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS KS ZS 2006/
Bankovní systém a trh peněz
Vytvoření velkého vnitřního trhu a počátky Evropské hospodářské a měnové unie Dějiny EU Marian Kebísek.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 3. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Monetární (měnová) politika
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
4. MĚNOVÉ KURZY.
Hospodářská politika Téma 3 Měnová politika v eurozóně.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Měnový kurz.
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Historický vývoj a institucionální zabezpečení HMU BIVŠ – M103HOP.
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
Mezinárodní instituce. Ekonomická integrace. Globalizace. Hospodářská teorie a politika - VŠFS Jiří Mihola, 2015 Téma 10.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Devizové intervence Národní hospodářství. Základní pojmy I měnová politika → cenová stabilita měnověpolitické režimy – cílování inflace – cílování měnového.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Devizové intervence Měnové právo.
Česká národní banka.
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Jednotná měnová politika
Peníze a měnová politika
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Transkript prezentace:

1 5. Konvergenční kritéria 1.EMU a její stádia. ECB, její měnová politika a inflační cíl 2.Německá marka a měnová politika Německé spolkové banky: vzor a inspirace pro ECB a EMU 3.Filozofie konvergenčních kritérií: sladěnost hospodářského cyklu, finanční stabilita, koordinace měnové a fiskální politiky v EMU

2 1.Tři stádia EMU 1.1. Evropský měnový systém (EMS) – předchůdce EMU - založen 1979 v reakci na rozpad bretton-woodského systému -zřízena společná zúčtovací měna Evropských společenství ECU (European Currency Unit, evropská měnová jednotka) - zaveden kursový režim ERM (Exchange Rate Mechanism, mechanismus směnných kurzů), spočívající v stanovení tzv. centrální parity (fixaci) národních měn zemí Evropských společenství vůči ECU a fluktuačního pásma ; v něm byly centrální banky členských zemí povinny svou národní měnu udržovat (v r bylo fluktuační pásmo rozšířeno na ) -kurzový režim ECU: volné plování (free float)

I. stádium EMU -1. července 1990 byl plně liberalizován kapitálový (finanční) účet platební bilance zemí Evropských společenství -zachován EMS 1.3. II. stádium EMU -1. ledna 1994 založen Evropský měnový institut (European Monetary Institute, EMI) jako přípravná instituce pro vznik Evropské centrální banky (European Central Bank, ECB); ECB byla založena 1. červenci nadále platily podmínky I. stádia EMU 1.3. III. stádium EMU -1. ledna 1999 zřízena společná evropská měna euro -národní měny zemí III. stádia EMU (tzv. eurozóny) vyměněny za eura dle stanoveného kursu, nazvaného nezměnitelný pevný konverzní poměr (irrevocable fixed conversion rate); ten byl totožný s jejich bývalou centrální paritou vůči ECU

4 -ECU byly vyměněny za euro v poměru 1 : 1 -do konce r euro bylo pouze bezhotovostní; jako hotovostní peněžní prostředky (bankovky a mince) se používaly bankovky a mince bývalých národních měn zemí eurozóny, na něž se euro v tomto tříletém období v jednotlivých zemích dělilo -měnovou politiku eurozóny provádí ECB, jež je nezávislá na jiných orgánech a institucích EU a na národních vládách členských zemí -kurzový režim eura: volné plování -byl zřízen kurzový režim ERM-II (mechanismus směnných kurzů II); v tomto kurzovém režimu se pohybují měny zemí EU, které (dosud) nevstoupily do eurozóny, a to nejméně 2 roky před vstupem do eurozóny. ERM-II spočívá v stanovení centrální parity národní měny vůči euru a fluktuačního pásma

Institucionální uspořádání a měnová politika ECB -ECB vybudována podle vzoru a tradice Německé spolkové banky (Deutsche Bundesbank): -institucionální, politická a ekonomická nezávislost na vládě (ministerstvu financí) -cenová stabilita (nízká inflace) jako hlavní cíl měnové politiky -cílování peněžní zásoby (nabídky) -ECB má shodně definovanou nezávislost a hlavní cíl měnové politiky, jejím měnově politickým režimem je ale kombinace „měkkého“ cílování inflace s „měkkým“ cílováním peněžní zásoby -inflační cíl: inflace měřená HICP těsně pod 2 % meziročně

6 2. ECB a euro - tradice Německé spolkové banky a německé marky 2.1. Německá inspirace -design institucionálního uspořádání ECB, jakož i představy o žádoucích vlastnostech eura, byly založeny na zkušenostech Německé spolkové banky a na historii měny SRN - německé marky -německá marka se vyznačovala vlastnostmi pevné světové měny: -nepodléhala trendové depreciaci -byla relativně odolné vůči krátkodobým fluktuacím devizového trhu -byla vysoce mezinárodní směnitelná, s vysokým podílem na světovém devizovém trhu – na mezinárodních devizových rezervách, mezinárodních úvěrech, mezinárodních platbách a mezinárodních transakcích (obsluze mezinárodního obchodu)

7 -stabilita (pevnost) německé marky a nízkoinflační prostředí německé ekonomiky byly významným zdrojem dlouhodobé hospodářské prosperity a makroekonomické stability SRN -tyto vlastnosti a funkce německé marky si prezident EMI baron Alexandre Lamfalussy přál přenést v maximální míře na euro; klíčový vliv na přípravu III. stádia EMU a eura (včetně Paktu stability a růstu) měli vedoucí zaměstnanci Německé spolkové banky, jmenovitě Otmar Issing (později hlavní ekonom ECB, ) a Jürgen Stark (Issingův nástupce na uvedené pozici v ECB od r. 2006)

Ambice tvůrců eura a její naplnění -(realistickou) ambicí tvůrců eura byl nicméně spíše „průměr mezi německou markou a italskou lirou“. Ve skutečnosti se však podařilo z eura vytvořit stejně pevnou měnu, jakou byla německá marka, s významně vyšším podílem na světovém devizovém trhu, než byl kombinovaný podíl německé marky, francouzského franku a dalších (menších) měn dnešní eurozóny -vznikla tak po americkém dolaru druhá nejvýznamnější světová měna (skutečně globální měnou je však nadále pouze americký dolar) -celá eurozóna, tj. podstatná část Evropy, je nízkoinflační ekonomikou -díky Paktu stability a růstu a jím definovaného mechanismu monitorování a vyhodnocování plnění konvergenčních kritérií v jednotlivých zemích EU – v eurozóně i mimo ni – je nízkoinflační oblastí prakticky celá EU

9 3. Filozofie konvergenčních kritérií 3.1. Koordinace měnové a fiskální politiky (mix měnové a fiskální politiky) v podmínkách asymetrie ekonomického centra -eurozóna má měnové centrum (ECB), ale nemá fiskální centrum („ministerstvo financí“) -v důsledku toho neexistuje v eurozóně jedna (společná) fiskální politika v tradičním slova smyslu -nelze tedy nastavovat mix měnové a fiskální politiky prostřednictvím aktivních opatření (kroků) fiskální politiky, tj. provádět v rámci koordinace měnové a fiskální politiky aktivní kroky na fiskální straně -jako nouzové řešení této asymetrie měnové a fiskální politiky byl zvolen rigidní konzervativní design (nastavení) fiskální politiky, který neumožňuje výrazné expanzívní aktivistické kroky fiskální politiky zvyšováním fiskálního deficitu –

10 naopak zabezpečuje fiskální stabilitu a finanční disciplínu 3.2. Finanční disciplína a stabilita -nízké fiskální deficity, nízká zadluženost vládního sektoru (všeobecné vlády) nástroje zabezpečení fiskální disciplíny a stability:  fiskální konvergenční kritéria, Pakt stability a růstu 3.3. Makroekonomická strukturální podobnost ekonomik -podobná úroveň ekonomického rozvoje, cenových hladin, inflace a úrokových sazeb je předpokladem efektivního fungování měnové unie (odpovídá teorii optimální měnové oblasti /OCA – Optimal Currency Area/) nástroj zajištění makroekonomické strukturální podobnosti ekonomik zemí přistupujících k III. stádiu EMU (vzájemné, nebo s eurozónou):  měnová konvergenční kritéria

Sladěnost (synchronizace) hospodářského cyklu -souběžný pohyb tempa hospodářského růstu -souběžný pohyb inflace a úrokových sazeb nástroj zabezpečení cyklické sladěnosti ekonomik EMU (vzájemné, nebo s eurozónou):  inflační kritérium  kritérium dlouhodobých úrokových sazeb - dlouhodobé úrokové sazby jsou zároveň syntetickým výrazem kvality makroekonomických rovnováh

12 Doporučená literatura k Tématu 4 Horváth, R., Komárek, L.: Teorie optimálních měnových zón: rámec k diskusím o monetární integraci. Finance a úvěr 2002/7 Vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou. Společný dokument MF, MPO a ČNB. Každoročně od 2005 absolventské práce na webu IES: Strecker. O.: Sladěnost českého a evropského hospodářského cyklu Těthalová, J.: EMU Enlargement in Context of OCA Theory. 2004