VY_32_INOVACE_11_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je zemní plyn?  Odkud je?  A k čemu nám slouží?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Advertisements

VY_32_INOVACE_11_2_7 Ing. Jan Voříšek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
zdroj: zpracovala: Ema Conevová, VI.B
Reakce alkanů a cykloalkanů.
VY_32_INOVACE_6_2_7 Ing. Jan Voříšek  Opakování: co je hlavním zdrojem alkanů a cykloalkanů?  Hlavními zdroji alkanů a cykloalkanů jsou ropa a zemní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál shrnuje znalosti o fosilních palivech, získané.
VY_32_INOVACE_13_2_7 Ing. Jan Voříšek  Alkyny jsou uhlovodíky, které ve své molekule obsahují trojnou vazbu mezi atomy uhlíku. -C C-  Trojná vazba.
PROPAN - BUTAN CH3 – CH2 – CH3 CH3 – CH2 – CH2 – CH3.
VY_32_INOVACE_1CH.9.10 Autor: Mgr. Petra Skalická Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Chemie, 9. třída ZŠ Únor 2012 Základní škola Kutná Hora,
Průmyslové plyny.
CHEMIE 8. ROČNÍK Zdroje uhlovodíků. Zemní plyn. Uhlí.
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Digitální učební materiál
Těžba nerostných surovin
VY_32_INOVACE_14_2_7 Ing. Jan Voříšek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_108_Zemní plyn AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Jsou zásoby přírodních zdrojů na Zemi omezené?
Ch_093_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kyslík
VY_32_INOVACE_13_VZDUCH Anotace Rozšíření poznatků o vzduchu Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_174.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Chemie Tematická oblast:Organická chemie Téma:Organická chemie – fosilní paliva Ročník: ročník.
VZDUCH.
Zdroje organických sloučenin
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_ 05.
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
VY_32_INOVACE_18_2_7 Ing. Jan Voříšek
VY_32_INOVACE_16_2_7 Ing. Jan Voříšek  Z cyklických uhlovodíků mají největší význam areny neboli aromatické uhlovodíky.  Ví někdo proč tyto látky nazýváme.
Fosilní paliva – Zemní plyn
Uhlí, ropa, zemní plyn Materiál byl vytvořen v rámci projektu
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
VY_32_INOVACE_7_2_7 Ing. Jan Voříšek  Dokážete na základě vašich znalostí říct, kde by se mohly alkany používat?  Nejvíce se směsi alkanů používají.
VY_32_INOVACE_6_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách stále hovoříme o organických látkách. Odkud ale tyto látky jsou? Dokáže někdo říct, odkud.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
Ch_032_Zemní plyn Ch_032_Paliva_Zemní plyn Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
VY_32_INOVACE_13_1_7 Ing. Jan Voříšek  Odkud pochází názvy organických látek jako:  kyselina citronová,  kyselina mravenčí,  močovina,  morfium,
VY_32_INOVACE_8_1_7 Ing. Jan Voříšek  Myslíte, že je možné vzít ropu přímo z vrtu při těžbě a použít ji jako palivo do auta?  Teoreticky to možné je,
VY_32_INOVACE_7_1_7 Ing. Jan Voříšek  Ropa hýbe světem, na ropě jsou závislé celé národy, většina států bez ropy nemůže existovat. Co to vlastně ropa.
VY_32_INOVACE_18_1_7 Ing. Jan Voříšek  V předchozích kapitolách jsme se zabývali názvoslovím uhlovodíků s jednoduchými vazbami. Alkeny jsou uhlovodíky,
VY_32_INOVACE_16_1_7 Ing. Jan Voříšek  Pro zopakování látky z minulé kapitoly vyjmenujte základní pravidla pro tvorbu názvosloví rozvětvených alkanů.
VY_32_INOVACE_10_1_7 Ing. Jan Voříšek  Uhlí, co je to uhlí?  Uhlí patří mezi pevná fosilní paliva, která vznikla geochemickými přeměnami rostlinných.
VY_32_INOVACE_1_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co to je organická chemie? Odkud se vzalo pojmenování organická chemie?  Základy organické chemie sahají do poloviny.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_21_3_PALIVA Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / ENERGIE.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Výpočty z chemických rovnic I Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky se základními postupy při řešení výpočtů z chemických.
VY_32_INOVACE_5_1_7 Ing. Jan Voříšek  Co si představíte pod pojmem struktura?  Pojem struktura organických látek byl zaveden do chemie již v roce 1861.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_C9-008 PředmětCHEMIE 9.ROČNÍK.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
VY_32_INOVACE_2_1_7 Ing.Jan Voříšek  Jak jsme si řekli v úvodu do organické chemie, uhlík dokáže tvořit jak jednoduché, tak i velmi složité chemické.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 4. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Název vzdělávacího materiálu Základní suroviny organické chemie
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.16_PALIVA Název: Paliva.
Topné plyny VY_32_INOVACE_17_328
Pohonné hmoty VY_32_INOVACE_25_509
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Příprava a izolace arenů.
VY_32_INOVACE_04_32_ENERGETICKÉ SUROVINY (PALIVA)
VY_32_INOVACE_17_2_7 Ing. Jan Voříšek
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola Městec Králové
13. Úvod do názvosloví organických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_11_1_7 Ing. Jan Voříšek

 Co to je zemní plyn?  Odkud je?  A k čemu nám slouží?

 Zemní plyn patří mezi fosilní suroviny. Většinou doprovází ložiska ropy a uhlí, ale existují i samostatná ložiska.  Zemní plyn je směsí plynných uhlovodíků, v níž převažuje methan (60 – 97%). Poměr jednotlivých složek se liší podle naleziště.

 Rozlišujeme 2 typy zemního plynu: - suchý zemní plyn (obsahuje téměř čistý methan), - mokrý zemní plyn (obsahuje vedle methanu i uhlovodíky, které se dají za zvýšeného tlaku zkapalnit).  Jako doprovodné plynné látky se vyskytují: oxid uhličitý, dusík, vodní pára, sulfan apod. Tyto příměsi se musí před dalším zpracováním odstranit.

 Obr. 1: Ukázka těžby zemního plynu

 Zemní plyn se dopravuje plynovody a skladuje se v podzemních zásobnících.  Jak jsme si již říkali, plyn se do České republiky dopravuje dálkovým plynovodem JAMAL a následně místními plynovody do podzemních zásobníků.  V České republice např. firma RWE provozuje 6 podzemních zásobníků, jedním z nich je podzemní zásobník plynu Háje ležící nedaleko obce Milín, který vidíte na obr.1.

 Obr. 2: Podzemní zásobník zemního plynu.

 Víte, co jsou Chiméry?  Chiméra je přírodní vývěr zemního plynu pojmenovaný podle mytologické příšery chrlící oheň – Chiméry. Turecky se toto místo nazývá Yanartaş, čili „hořící skála“. Je známo již z období starověku. Nachází se v Turecku, asi 70 km na jih od Antalye, poblíž zbytků antického města Olympos.  Ohně se nacházejí na místě vzdáleném asi 2 km od pobřeží, ve výšce 250 m nad mořem. Plyn vyvěrá z otvorů a trhlin v zemi. Ve starověku tvořila Chiméra význačný orientační bod pro mořeplavce.

 Obr. 3: Chiméry

 Obr. 4: Přírodní vývěry v Rumunsku  Focul viu, v překladu Živý oheň, je divoký vývěr zemního plynu na okraji vesnice Terca v podhůří Penteleu v Rumunsku.

 K čemu nám zemní plyn slouží?

 Zemní plyn má dvojí užití: - Palivo (výhoda oproti uhlí je, že při spalování nedochází k zatěžování životního prostředí). - Výroba velkého množství organických látek.  Díky tomu, že obsahuje především methan, má v porovnání s ostatními fosilními palivy při spalování nejmenší podíl CO 2 na jednotku uvolněné energie. Je proto považován za ekologické palivo.  Methan, obsažený v zemním plynu, slouží jako výchozí látka pro výrobu chlorovaných derivátů methanu, vodíku, kyanovodíku, sirouhlíku, acetylenu, sazí apod.

 Ví někdo, jaký plyn se používá v automobilech?  Pro spalování v autech se používá dvou různých plynů.  LPG (Liquid Petroleum Gas) je zkapalněný ropný plyn, směs hlavně propanu a butanu. LPG se vyrábí z ropy nebo zemního plynu, většinou jako odpad při jiné výrobě. Jeho spalování je čistší než u benzinu a nafty,má však nižší výhřevnost – proto je spotřeba asi o 10 až 20 procent vyšší než u provozu na benzin. LPG je nejrozšířenějším alternativním palivem v Evropě.  Naopak ve světě dominuje zemní plyn CNG (Compressed Natural Gas). To je stlačený zemní plyn, přírodní palivo, které se těží podobně jako ropa. Při spalování je velmi čistý; emise škodlivých látek jsou mnohonásobně nižší než u benzinu.

 oxidací methanu (zemního plynu) vzniká vodní plyn – směs CO a H 2 CH 4 + ½ O 2 CO + H 2 CH 4 + H 2 O CO + 3 H 2 (1300 – 1400 o C, kat.= Ni, Co )  Vzniklá směs ve používá jako palivo a dále na výrobu vodíku, methanolu a syntetického benzínu.

 Zdroj informací:  McMURRY, John. Organická chemie. Vydání první. Vydalo Vysoké učení technické v Brně – nakl. VUTIUM, Brno, Počet stran ISBN (VUT v Brně).  VACÍK, Jiří. Přehled středoškolské chemie. Třetí doplněné vydání. Vydalo SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., Praha, Počet stran 368. ISBN  HONZA, Jaroslav, MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. 2.díl. Druhé přepracované vydání. Vydalo Nakladatelství Olomouc, Počet stran 232. ISBN  Obr. 1: Ukázka těžby zemního plynu Autor:Hugh Chevallier, staženo:  Obr.2: Podzemní zásobník zemního plynu. Autor: Chmee2, staženo:  Obr.3: Chiméry Autor: Jyri Leskinen, staženo:  Obr.4: Přírodní vývěry v Rumunsku Autor: Petr Sporer, staženo:

 Téma sady: Úvodní studium organické chemie  Vzdělávací oblast: Člověk a příroda  Vzdělávací obor:Chemie  Tematický okruh:Organická chemie  Autor: Ing. Jan Voříšek  Rok vytvoření materiálu: 2012  Název materiálu: Zemní plyn.  Jazyk:čeština  Očekávaný výstup: Žák popíše zemní plyn včetně jeho zdrojů, složení a použití. Popíše druhy plynných paliv používaných v automobilech.  Klíčová slova: organická chemie, zemní plyn, methan, plynovod, LPG, CNG.  Druh učebního materiálu:prezentace s aktivizací žáka  Cílová skupina:žák  Stupeň a typ vzdělávání:gymnaziální vzdělávání  Typická věková skupina: let   Pokyny pro práci s materiálem: Prezentace je využitelná jako výklad učiva na dané téma. V materiálu jsou začleněny otázky, které aktivizují žáky a umožňují žákům zamyšlení nad jednotlivými body tématu.