Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Země v pohybu Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Čas Leoš Řeháček.
Čas Ing. Radek Pavela.
Čas, hodiny a měření času
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011
Stroj času Sojková Aneta.
Čas a jeho měření.
07. Kinematika harmonického pohybu – příklady I.
Paulus Lukáš Co je to čas ?.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název materiálu: ČAS – výklad učiva.
Fyzika 6. ročník Atomy a molekuly Anotace
Fyzika 6. ročník Hmotnost Anotace
Teplo jako fyzikální veličina
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Vliv pohybu Země a Měsíce na život na Zemi
Jednotky času - procvičování
ČAS Běží, běží a nemá nohy. LC.
Měření fyzikálních veličin – Měření času
Převody jednotek objemu,
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_Čas AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 6.,
Měření Času Čas měříme pomocí hodin, které ho odměřují v šedesátkové soustavě. Základní jednotkou času je sekunda= S Měřením času se zabývali již staří.
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
Časová pásma, datová hranice, smluvený čas
Čas na Zemi Jan Dušek.
Měření času Projekt z fyziky.
PAVEL DOSTÁL DOMINIK MACÁŠ
Rychlost rovnoměrného pohybu
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 02. Kmitavý pohyb Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Didaktický učební materiál pro ZŠ
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
Měření času Autor: Mgr. Eliška Vokáčová Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , únor.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
FYZIKA VY__III/2__ INOVACE__208. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakou fyzikální veličinou se budeme dnes zabývat?  Závodník uběhl 60.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Martina Jílková Název materiálu: VY_42_INOVACE_M.5. Jíl.20_Jednotky_času Datum:
Rohová, Krejčířová, Vančurová, Dorazilová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov ˇ.
M ĚŘENÍ ČASU Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_03  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 7  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL kód:
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Andrea Kolářová
zpracovaný v rámci projektu
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_48_MĚŘENÍ ČASU
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Čas čas je fyzikální veličina, kterou značíme t
Jednotky času.
Základní jednotky SI Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZŠ a MŠ Deštné v O. h. Mgr. Martin Kapucián VY _52_INOVACE_A_12_Čas
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
ČAS A MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
4. a II Čas a datum.
PŘEVODY JEDNOTEK ČASU 60 minut 60 sekund 1 hodina 1 minuta 1 h 1 min
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Měření času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Transkript prezentace:

Čas Čas jako fyzikální veličina Převody jednotek času

– Jaký je čas? – Kolik máte času? – Jak jste na tom časově? – Víte, jaký je čas? – Nemám čas! – Časem se to spraví. – Časem to přejde. – Časem se to zahojí. – Čas všechno přemůže. Časté věty s časem v hlavní roli

Historie měříme již více jak let –3–3 500 let př. n. l. sluneční hodiny vodní hodiny uhořívání svíčky, oleje v lampě přesýpací hodiny (středověk)

kyvadlové hodiny 1655 n. l. –H–Huygens –n–nizozemský matematik, fyzik a astronom –p–pravidelný kmit (kyv) kyvadla mezi krajními polohami (periodický děj)

Ukázka hodin

Hodiny moderní hodiny –p–pravidelný děj - kmitání v ručičkových hodinách vykonává pravidelný pohyb kolečko spojené s pérkem –(–(natahovací) –b–bateriové v digitálních hodinách pravidelně kmitá krystal křemíku nejpřesnější atomové – signály mezinárodní časové služby

vyjadřuje dobu trvání děje používá se ke zhodnocení, zda jste schopni v danou chvíli vykonat nějaký čin používá se k měření trvání děje K čemu je čas dobrý

středoevropský čas –S–SEČ –a–anglicky Central European Time (CET) –o–odpovídá GMT +1 GMT (Greenwich Mean Time) čas na nultém poledníku v Greenwichi (Londýn) univerzální časová jednotka, jednotlivé časové zóny se určují posunem proti času GMT UTC - ??? Středoevropský čas

letní čas začíná poslední neděli v březnu ve 2:00 SEČ posunou hodiny na 3:00 SELČ SELČ - středoevropského letního času zimní čas začíná poslední neděli v říjnu ve 3:00 SELČ se hodiny posunou na 2:00 SEČ platí od roku 1996 Letní a zimní čas

fyzikální veličina značíme základní jednotka je ………………., značíme k měření času používáme měřidlo ……………… k jednorázovému měření různě dlouhých dějů používáme ……………. Co je odpočet? Jaký je rozdíl mezi stopováním a odpočtem? Čas řečí fyzika t sekunda s hodiny stopky

základní jednotka: vedlejší jednotky: –m–minuta (min), hodina (h), den (d) –1–1 min = –1–1 h = min = s –1–1d = h = min = s Jednotky sekunda - s

Převodní vztahy 1 s = 1/60 min –6–6 s = 6/60 = 0,1 min 1 s = 1/3600 h –1–120 s = 120/3 600 = 1 min = 1/60 h –1–15 min = 15/60 = 0,25 h čas v s : 60 = čas v min čas v s : 3600 = čas v h čas v min : 60 = čas v h

Převodní vztahy hmins × 60 ÷ 60 ÷ × 3 600

1 min = ……… s 5 min = …………………… = ………. s 1 h = ………. min = ……………………. = …..….. s 8 h = …..………………. = …...…..min = …………………… = ………………. s Převody jednotek

Konec

Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Čas Téma:Čas jako fyzikální veličina, převody jednotek Anotace:Prezentace je zaměřena na definování času jako fyzikální veličiny a využití času. Žákům je představen středoevropský čas, včetně GMT a letní čas se zimním. Očekávaný výstup:Definuje čas, převádí časové jednotky. Druh učebního materiálu:Prezentace Autor:Ing. Pavel Broža Jazyk:Čeština Cílová skupina:Žák Stupeň a typ vzdělání:Základní vzdělávání – druhý stupeň Ročník:6. Datum vytvoření: