Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost 2007 - 2015 Ing. Petr Chuděj, MPSV.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Další profesní vzdělávání, realizované prostřednictvím úřadu práce
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáž jako nástroj dalšího vzdělávání STÁŽ jako nástroj dalšího vzdělávání Místo.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
ESF - rovné příležitosti pro všechny CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ CESTA KE ZMĚNĚ - „CESTA KE ZMĚNĚ“ PODPORA V ZAMĚSTNÁVÁNÍ.
Evropský sociální fond a podpora zaměstnávání
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Možnosti monitoringu pracovního trhu v systému práce ÚP ČR: Současný stav a výhledové možnosti Josef Pitner, ÚP JmK Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Představení společnosti MARLIN, s. r. o
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
OP LZZ vybrané priority pro regionalisty Velká část OP LZZ obsahuje podporu v oblastech, které známe z OP RLZ: adaptabilita, aktivní politika zaměstnanosti,
JOB ASISTENT s.r.o.. Hlavní aktivity společnosti: Zpracování a řízení projektů – EU Zpracování a řízení projektů – EU Poradenství Poradenství Outplacement.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Regionální individuální projekt Příležitost pro mladé v Olomouckém kraji reg. č. CZ.1.04/2.1.00/ CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU HODNOCENÍ KLÍČOVÝCH AKTIVIT.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Informace o zahájení realizace operačních programů Cíle 1 OP RLZ - Aktuální stav MV RPS, 12. ledna 2005 Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor řízení.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST Podpora rovných příležitostí žen a mužů v Operačním programu Zaměstnanost Jihlava.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
ZAJIŠTĚNÍ KOMUNIKAČNÍCH AKTIVIT OP LZZ A ESF. OBSAH MPSV a OP LZZ/ESF –kdo jsme –o co usilujeme –co děláme –naše výsledky –povinná publicita VEŘEJNÁ ZAKÁZKA.
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Centrum celoživotního učení Projekt Knihovny Kroměřížska.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Logo Úřad práce ČR - krajská pobočka v Brně Mgr. Pavel Ondrák, Ing. Jiří Šimbera.
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
Úřad práce ČR – Krajská pobočka v Ostravě Ing. Petra Prouzová.
Projekt Integra Tisková beseda 6. června 2007 Ostrava.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Sociální podnikání v Praze
Informační seminář Projekt Dejte práci šanci
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost Ing. Petr Chuděj, MPSV

Obsah  Cíle a aktivity  Finanční prostředky  Dílčí výsledky  Příklady aktivit a projektů  Zaměření komunikačních aktivit a plány do budoucna 1. Co je OP LZZ 2. Komunikace

 rozvíjení zaměstnanosti  snižování nezaměstnanosti  podpora sociálního začleňování a rovných příležitostí  zkvalitnění veřejné správy a služeb  vzdělávací a rekvalifikační kurzy, odborná praxe, nová pracovní místa  poradenství zaměřené na pracovní trh  poskytování sociálních služeb  moderní systémy řízení a rozvoje lidských zdrojů  posilování mezinárodní i lokální spolupráce a přenos dobré praxe Cíle projektů Projektové aktivity 1. Co je OP LZZ

Finanční prostředky OP LZZ má k dispozici 53,5 miliard korun  na vzdělávání zaměstnanců a zaměstnavatelů 14 miliard  na zlepšování přístupu k zaměstnání a prevenci nezaměstnanosti 17,5 miliard  na podporu sociálních služeb a sociálního začleňování 13 miliard  na zvyšování kvality veřejné správy a veřejných služeb 5,5 miliard  na posilování mezinárodní spolupráce, inovativnosti a partnerství 1 miliarda

Rozdělení prostředků

Využíváme potenciál naplno 40 miliard korun bylo vloženo do lidí, jejich rozvoje, vzdělávání a začlenění do společnosti. Do roku 2013 zbývá rozdělit ještě 13,5 miliard korun.

Podporujeme skutečné lidi  Podporujeme všechny, kteří mají zájem a vůli posunout se dál.  Celkem bylo z prostředků OP LZZ podpořeno lidí.  Z toho lidí úspěšně absolvovalo kurzy.  lidem bylo vytvořeno nové pracovní místo.

 národní projekt realizovaný přes ÚP ve 2 fázích  k dispozici 3 mld. Kč  podpora zaměstnavatelů omezujících výrobu  příspěvek na vzdělávání a náhradu mezd  podpořeno skoro 200 tisíc osob z 4 tisíc podniků  výzva z roku 2009  1803 žádostí / 8,7 mld. Kč  schváleno 1061 projektů za 4,3 mld. Kč  aktuálně 913 v realizaci, 147 ukončeno  hlavní aktivity:  vzdělávání zaměstnanců  rozvoj lidských zdrojů a systémů řízení LZ Vzdělávejte se! Školení je šance Protikrizová opatření

 květen 2011 – červen 2013  k dispozici 8,5 mld. Kč  podpora zaměstnavatelů z vybraných odvětví, kteří překonali krizi a chtějí rozvíjet výrobu  úhrada nákladů na vzdělávací a rekvalifikační kurzy pro stávající i nově najímané zaměstnance a náhrady mezd Vzdělávejte se pro růst! Protikrizová opatření

 projekt Státního úřadu inspekce práce za 800 mil. Kč  systémový projekt na podporu vládních reforem  2x větší počet kontrol (200 tisíc ročně)  zavedení mobilních kanceláří a využívání Czech POINTů  cíl: omezit nelegální zaměstnávání občanů ČR i cizinců a výrazně snížit ztráty z něj plynoucí Omezení nelegálního zaměstnávání Příklady projektů

Aktivní i v padesáti Mají zkušenosti, mají praxi, přesto nemohou najít práci.  Cílová skupina – klienti evidovaní na jihomoravských úřadech práce, kteří nejpozději v roce zařazení do projektu dosáhli 50 let.  Kurzy pro min. 500 zájemců – práce s počítačem, budou moci absolvovat některý z rekvalifikačních programů nebo motivační kurz.  Min. 100 klientů zprostředkuje úřad práce v rámci projektu zaměstnání.

 Paní Božena pracovala celý život v administrativě,  přišla o práci, úřad práce jí nabídl účast v projektu „Aktivní padesátka“,  po poradě s osobním asistentem si zvolila kurzy zaměřené na práci s počítačem a v sociálních službách,  práci sehnala ještě v průběhu praxe, kterou vykonávala v domově pro seniory. Příběh s dobrým koncem „Mám novou práci, která mě baví. Účast v projektu pro mě byla velkým přínosem.“

Startovací pozice pro život  Jednou z možností, jak zaměstnat osoby s mentálním postižením, které potřebují při vstupu na trh práce pomoc, jsou tréninkové kavárny.  Café Atrium nabízí 18 zájemcům práci na rok a půl.  Praktická část: pracovní návyky, spolupráce s kolegy, řešení pracovních a sociálních situací.  Teoretická část: orientace na trhu práce a při hledání zaměstnání, poskytování poradenství.

 Tereza absolvovala učiliště, obor cukrářka – pekařka, a začala hledat uplatnění.  Do kavárny nastoupila před víc než rokem, občas pracuje v kuchyni, ale hlavně obsluhuje zákazníky.  Pochvaluje si, že nemusí sedět doma a může komunikovat s lidmi. Příběh s dobrým koncem „Vydělávám vlastní peníze. A to je pro posílení sebevědomí opravdu důležité.“

2. Komunikace  Zaměření komunikačních aktivit a plány do budoucna

Komunikační aktivity  rozlišovat komunikaci a sdělení dle cílových skupin  interní; široká veřejnost, média; odborná veřejnost, partneři  úkoly v rámci vize a strategie – image prezentace pro partnery, příklady úspěšných projektů, systém klientského přístupu a získávání zpětné vazby  vyprávět příběhy  jednoduché, stručné, lidské, emoční náboj, o konkrétních lidech, které „vtáhnou do děje“  výstava Příběhy, příběhy na webu, pořad Moje místo PříběhywebuMoje místo

výstava Příběhy Praha, Brno, Ostrava

webové stránky projekty, příběhy, fotografie

webové stránky menu dle typu návštěvníka

webové stránky přehledné grafy

TV pořad „Moje místo“  Od každou sobotu v 16:50 na Primě.  10 dílná reality show o skupině nezaměstnaných, kteří se snaží najít si práci a místo v životě.  Účastníci si vyzkouší různá zaměstnání, aby zjistili, zda jsou jejich sny a ambice reálné.  Na cestě je doprovází tým zkušených odborníků i známé osobnosti.  Jednou z odbornic v pořadu je ředitelka Odboru řízení pomoci z ESF na MPSV, Iva Šolcová.

Děkuji vám za pozornost další informace: