Idiofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Membranofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých.
Advertisements

Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
Tematická oblast Iniciála, iluminace Datum vytvoření Ročník 2. ročník osmiletého gymnázia nebo 7. ročník ZŠ Stručný obsah Student se seznámí.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Mgr. Petr Tomek Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
HUDEBNÍ NÁSTROJE BICÍ NÁSTROJE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Věty o shodnosti trojúhelníků
Úrok Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Složené úrokování Tematická oblast
VÁNOČNÍ OZDOBY – TROCHU JINAK
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Náš svět Tematická oblast
Člověk a vývoj civilizace
Reliéf podle Arcimbolda
Činnost nervové soustavy
Nervová soustava vyšších obratlovců
Název vzdělávacího materiálu
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Jednoduché úrokování Tematická oblast
ARTE POVERA Tematická oblast
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/02
Práce se sloupkovými diagramy
Pravopisné veršování Tematická oblast Pravopis vesele i vážně
Název vzdělávacího materiálu
HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Pohlavní rozmnožování prvoků
Mýty a pověsti Tematická oblast
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název vzdělávacího materiálu
Trávicí soustava hmyzu
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_03
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
Ohyb světla na optické mřížce
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Násobení lomených výrazů
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Interference na tenké vrstvě
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Obvod a obsah rovnoběžníku
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n. M., Kollárova 1045
Rozdělení hudebních nástrojů
Pythagorova věta Tematická oblast Planimetrie Datum vytvoření Ročník
Intenzita elektrického pole
Rozmnožování organismů
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Idiofony Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se znakovými systémy uměleckých a společenských oborů Datum vytvoření8. února 2013 Ročník1. ročník čtyřletého gymnázia 5. ročník osmiletého gymnázia Stručný obsahPřehled samozvučných nástrojů Způsob využitíProcházíme prezentaci a postupně řešíme úkoly na snímcích 4 a 8. AutorIng. Karel Dvořáček KódVY_32_INOVACE_36_EDVO07

Idiofony idios, řecky vlastní nástroje vydávají zvuky rozechvěním sebe sama, ne membrány, struny, vzduchu z tvrdého materiálu (dobré šíření a vyzáření zvuku) dělíme na nástroje s určitou nebo neurčitou výškou zvuku (jedna notová linka) dělíme na bicí, trsací, třecí a dechové

Idiofony rozechvívané přímo Protiúderné dřevěné claves (Lat. Amerika) bič (dvě prkénka spojená pantem) kastaněty (z Egypta do Španělska) Protiúderné kovové talíře, charlestonky, hi-hat lžičky Rozeznívané paličkou (paličky s hlavou různých tvarů i materiálu, kladiva, tyčinky, metličky, košťátka) triangl xylofon (xylos je dřevo!), také gamelan, tři oktávy, rezonátory metalofon zvonkohra celesta (1886, klaviatura) vibrafon (1907), otočná víčka, motorový pohon, vibráto,

Otázky a úkoly Určete, o jaké nástroje se jedná: celesta xylofon hi-hat [1][2][3]

Paličkou rozeznívané deskové idiofony talíře (cymbal), průměr 39 – 50 cm gong, laděný, původem z Jávy zvonkohra, kamenohra (C. Orff) Paličkou rozeznívané duté idiofony bloky, templbloky zvony (slitina mědi a cínu), srdce nebo kladívko, 8 tun. Tvar určuje alikvotní tóny. rolničky skleničky

Zprostředkovaně rozezvučené idiofony chrastítka: sistrum (Egypt – kult Isis), flexaton rolničky, tamburína, maracas zvláštní n.: hrom, vozembouch škrabky: guiro, řehtačka

Trsací a smýkací idiofony hrací strojek (kolíčky na válci drnkají o kovové laděné lamely) [4] brumle (grumle), kovový rám držený v ústech (rezonátor) skleněná harmonika (1762 Benjamin Franklin), otáčející se skleněné nádoby, rozechvívané prstem kanadská pila

Otázky a úkoly Vyrobte jednoduchý hudební nástroj. Pojmenujte nástroje: rolničky, chřestítko, quiro, kastaněty [5][6] [7][8]

Použitá literatura Michels, Ulrich. Encyklopedický atlas hudby. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2000, ISBN MODR, Antonín. Hudební nástroje. 6. Praha: Editio Supraphon, 1977, ISBN OLING, Bert; WALLISCH, Heinz. Encyklopedie hudebních nástrojů. Čestlice: Rebo productions, 2004, ISBN

Zdroje obrázků [1] AUTOR NEZNÁMÝ. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí GNU na WWW: [2] MERCURIO. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution License (cc-by) na WWW: [3] WYGLIF. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí volná na WWW: [4] – [8] vlastní fotografie autora materiálu