1 BEZPEČNOST a SPOLEČNOST WP 2010 - 3. výzva – předběžná informace Eva Hillerová, TC AV ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Advertisements

Systém včasného varování pro odhalení symptomů krize stavebního projektu Ing. Michal Vondruška K126.
Bezpečnost, bezpečnostní hrozby a rizika
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Evropský sociální fond
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Facility management ČSN EN
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Koncepce environmentální bezpečnosti
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Příprava projektového návrhu Lukáš Straňák, Ostrava 2006.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Luděk Novák dubna 2006 Proč a jak řídit informační rizika ve veřejné správě.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
1 Výzkum, vývoj a inovace v ČR a ve světě Karel Šperlink, AIP ČR Praha, INOVACE 2011.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Strategie regionu, obce. Strategický plán rozvoje Má úzký vztah k územnímu plánu Měl by být flexibilní, slaďuje představy subjektů Vymezeny perspektivní.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
STRATEGIE AV21 Špičkový výzkum ve veřejném zájmu
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
TECHNOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR a Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Sběr dat o drogách na regionální/místní úrovni MUDr. Viktor Mravčík.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Metodické centrum pro výstavbu a rekonstrukci knihoven
Výroční konference OP PIK
Místní plán inkluze + OP VVV
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Strategie regionu, obce
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Úvod, základní principy a cíle
Rozvoj inovací v EU.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

1 BEZPEČNOST a SPOLEČNOST WP výzva – předběžná informace Eva Hillerová, TC AV ČR

2 PROGRAM BEZPEČNOST (7.RP) CÍL: zajistit bezpečnost občanů Vytvořit technologický a znalostní potenciál potřebný k zajištění bezpečnosti obyvatelstva před hrozbami terorismu, přírodních katastrof a průmyslových nehod při respektování základních lidských práv a soukromí Využít dostupné a vznikající technologie Stimulovat spolupráci dodavatelů a uživatelů technologií a systémů Zvýšit konkurenceschopnost evropského bezpečnostního průmyslu Zajistit výsledky projektů cílené na snížení bezpečnostních rizik Rozpočet je milionů € ( )

3 PRACOVNÍ PROGRAM Cíle programu mají politický kontext STRUKTURA WP: 7 aktivit dělených do oblastí- 4 mission (poslání, úlohy, cíle) 3 mezioborové cíle 1 - bezpečnost obyvatel 2 – bezpečnost infrastruktur a služeb 3 – ostraha a bezpečnost hranic 4 – obnova bezpečnosti v případě krizí 5 – integrace, propojení a vzájemná spolupráce bezpečnostních systémů 6 – bezpečnost a společnost 7 – koordinace a strukturování bezpečnostního výzkumu

4 PRACOVNÍ PROGRAM Oblasti jsou dále děleny na jednotlivá témata vyhlášená výzvou Popis technického obsahu, předpokládaného dopadu projektu, typu projektu pro implementaci Parametry projektu: počet a typ účastníků, rozpočet …… Typy projektů: Projekty spolupráce demonstrační, rozpočet 30-40M€, (grant 25M€) integrované, (grant >3,5M€), „capability“(vytvoření schopnosti, grant <3,5M€), Koordinační a podpůrné projekty NOE – sítě excelence Každoroční aktualizace !!! ERA-NET projekty  výměna informací, definování, příprava implementace a financování společných akcí

5 Téma: BEZPEČNOST A SPOLEČNOST Cíl: Zlepšení bezpečnosti evropského občana Zaměření na situace ohrožení a incidentů Doplňuje obecný výzkum v programech Socioekonomický výzkum a humanitní vědy (Spolupráce) a Věda a společnost (Kapacity). Cílem je zajistit, aby bezpečnostní politiky a technologie odpovídaly potřebám občanů. Procesy musí být akceptovatelné občany různých kultur. Zvláštní pozornost je věnována včasnému rozpoznání rizika radikalizace násilí a chování a aktivitám teroristů. Zachování společenských hodnot v případě ohrožení a incidentů; jak adaptovat navrhovaná bezpečnostní řešení z hlediska přijatelnosti, porozumění závislosti technologií, organizační dynamiky, lidskému faktoru, právním a společenským aspektům. Podpořit porozumění vzájemných závislostí technologií, organizační dynamiky, lidských a sociálních faktorů a právního rámce. Výsledky by měly poskytovat hodnotné informace a doporučení politikům i tvůrcům nových bezpečnostních technologií Adresuje současné a střednědobé cíle.

6 BEZPEČNOST A SPOLEČNOST Subtémata: 1. Občané a bezpečnost 2. Porozumění organizačním strukturám a kultuře veřejných uživatelů – není ve 3. výzvě 3. Foresight, scénáře a evoluční koncept bezpečnosti 4. Ekonomika bezpečnosti 5. Etika a právo

7 Témata 3.výzvy: pro BEZPEČNOST A SPOLEČNOST Občané a bezpečnost - tři témata Cílem výzkumu je poskytnou podklady pro rozhodovací procesy výběru bezpečnostních technologií. Vybrané politiky, technologie a systémy musí zajistit přijatelnou míru bezpečnosti a musí být společensky přijatelná v různých kulturách a zachovat lidská práva a dohodnuté konvence, demokracii …. Zaměření je převážně na rizika radikalizace násilí, chování a aktivity teroristů. Ve třetí výzvě jsou plánována 3 témata COL+CSA - studium signálů a indikátorů sociálních jevů, které mohou vést k terorismu (včasné rozpoznání trendů); monitorování vývoje nových technologií a sociálních jevů, které by mohly vést ke zdokonalení nástrojů terorismu (jevy jako polarizace, radikalizace, segregace); pochopení příčin a návrh preventivních opatření; uvažovat také technologické podmínky - zejména Internet jako nástroj pro sdílení informací, plánování akcí a nábor teroristů COL+CSA - vývoj modelů a nástrojů pro detekci a vyhodnocení rizik terorismu - pro kritické infrastruktury. Nejistoty v určení a měření prvků rizik musí být vyvážené z hlediska četnosti ohrožení. Konkrétní příklady; dopad na užití finančních zdrojů.

8 Témata 3.výzvy: pro BEZPEČNOST A SPOLEČNOST Občané a bezpečnost Bezpečnostní analytici jsou součástí procesu vyhodnocování a rekce na bezpečnostní situace. Zkreslení informací pak může ovlivnit kvalitu rozhodování COL-CSA -redukce rizika zkreslení při analýzách a hodnocení situací. Cílem je vytvoření přehledu možných ovlivnění a prozkoumání závažnosti jejich vlivu na podpůrný SW, otestování potenciální integraci modelů do analytických nástrojů, které jsou součástí otevřené architektury orientované na služby.

9 Témata 3.výzvy: pro BEZPEČNOST A SPOLEČNOST Foresight,scénáře a evoluční koncept bezpečnosti - tři témata Velký vliv neurčitostí - důležitost studií a metodik bezpečnostních scénářů; pochopení nových typů ohrožení a technologických možností a odpovídajících etických, kulturních a organizačních změn. Možnost posouzení alternativ prevence COL-CSA - vývoj referenčního rámce pro evropskou bezpečnostní kulturu: přijetí bezpečnosti jako služby, analýzy chování a kultur - přehled technologií akceptovatelných společností, eskalace pozorování COL-CSA – výhled možného příspěvku SEC výzkumu pro budoucí role Evropy – globální bezpečnost – plán výzkumu, vnější dimenze, bezpečnostní dopad globálních změn klimatu COL-CSA - Výzkum rigorózních metodologií pro hodnocení alternativních investic do bezpečnosti a kompromisů mezi bezpečností a dalšími sociálními cíli (např. právem na soukromí atd.)

10 Témata 3.výzvy: pro BEZPEČNOST A SPOLEČNOST Ekonomika bezpečnosti - jedno téma Ekonomická teorie může přinést klíčový přehled pro optimální rozhodování pro dosažení bezpečnosti a zároveň růstu ekonomiky. Ekonomika bezpečnosti analyzuje agregovaná rizika a dopady opatření na společnost za použití přesných i empirických ekonomických nástrojů. Politici mají tendenci dělat bezpečnostní rozhodnutí (regulace s dopadem na trh) založené na obecném, jednoduchém pohledu na bezpečnost. Cílem výzkumu je přispět k optimalizaci dopadů rozhodnutí a rovnováze mezi bezpečností a ekonomickým růstem COL + CSA - cíl je vyvinout nástroj pro analýzu poměru ceny k užitku současných a budoucích bezpečnostních opatření v Evropě ve vztahu k pravděpodobnosti určité události. Podpora pro politická rozhodování; analýza účinnosti uzavřených televizních okruhů a spolehlivosti dohledu na chování teroristů, cena ochrany infrastruktur, cena scénáře bez ochrany a dopad zajištění bezpečné společnosti na ekonomiku (vzít v úvahu současnou recesi).

11 Témata 3.výzvy: pro BEZPEČNOST A SPOLEČNOST Etika a právo - dvě témata Rychle se měnící bezpečnostní politiky a technologie se týkají etiky a práva a tím následně i veřejné podpory a přijímání bezpečnostních opatření. Výzkum bude o soukromí, ochraně údajů, lidských právech, akceptovatelnosti opatření, etice a preferencích různých přístupů beroucích v úvahu odlišné etické, náboženské, historické a filozofické základy. Potenciálním zdrojem nebezpečí může být vyloučení ze společnosti, nedostatek sociální soudržnosti, vnější politika EU COL + CSA - Studie dohodnutých pravidel, zkušeností a odpovídajících právních požadavků atd. týkajících se etiky užití bezpečnostních technologií. Připravit doporučení pro případy, kde dosud nejsou COL + CSA -Kde, kdy a jak mají být užity chytré dohledové systémy; Zajištění odpovídající ochrany dat, integrity a sdílení informací v rámci pravidel privátnosti. Integrita a adaptibilita systémů musí být podle potřeby.

12 PODPORA ZÁJEMCŮM  7.RP je v ČR v kompetenci MŠMT  Podpora zájemcům prostřednictvím programu EUPRO - infocentra v regionech  Národní informační centrum pro evropský výzkum = projekt NICER  Technologické centrum AV ČR Národní kontakty -  NINET – národní informační síť  v regionech (RKO)  oborově zaměřená (OKO)

13 Důležité informace a dokumenty  závěrečná zpráva ESRAB (2006) - základ pro bezpečnostní výzkum v FP7  průběžná zpráva ESRIF září pracovních skupin (Human and societal dynamics of security, foresight and scenarios....)  SRC 09 konference ve Stokholmu SRC 08 - Paříž; SRC 07  financované projekty PASR a SEC v FP7

14 INFORMACE Těžko se hledají, většinou jsou zastaralé a velmi stručné:   security_en.html security_en.html   - zastaralý   - národní kontakt pro ČR

15 Děkuji za pozornost Dotazy?