Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám a Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení 2016-2020 oblast bezpečnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Integrace romské komunity v Moravskoslezském.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Představení ASZ a aktivity v oblasti bezpečnosti
Jak funguje vládní Agentura pro sociální začleňování – s důrazem na oblast bydlení Praha, 26. března 2014 Václav Zeman.
Příležitosti pro rozvoj předškolního vzdělávání.
Možnosti sociálního rozvoje v programovacím období
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Studium pro školní metodiky prevence
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Představení Koordinovaného přístupu k SVL Olomouc Radka Soukupová.
Koordinovaný přístup a ESIF Jan Mochťák.
Co je Agentura pro sociální začleňování
Standardizovaný proces v lokalitách / Praktický příklad lokality Toužim/Teplá 05/2011 Jakub Švec, Alexandr Olah.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Setkání s NNO – představení KPSVL 23. duben 2015, Jakub Švec.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Ing. Helena Petroková Praha,
Aktivním přístupem ke změně v SVL města Litvínova CZ /0.0/0.0/15_042/
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projektové poradenství Agentury pro sociální začleňování Petr Huptych, konzultant pro projekty EU.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Republikový výbor pro prevenci kriminality 26. května Zpráva o stavu romské menšiny Metodika naplňování Strategie romské integrace 3.Dotace.
Město Velké Hamry – inkluzivní opatření v oblasti vzdělávání Mgr. Štěpán Bolf, lokální konzultant.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
PRACOVNÍ SKUPINA PRO OBLAST BEZPEČNOST A PREVENCE SOCIÁLNĚ PATOLOGICKÝCH JEVŮ Brno Mgr. Marcela Nosálová, lokální konzultantka pro oblast.
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
Místní plán inkluze + OP VVV
Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
Akční plán ke Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Příprava operačních programů
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Krajský akční plán vzdělávání 1 ÚK
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Komunitární program PROGRESS
Transkript prezentace:

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám a Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení 2016-2020 oblast bezpečnost

Projekty a projektové záměry Agentury IP OP Zaměstnanost „Systémové zajištění sociálního začleňování“ Realizace od 1. ledna 2016 do konce roku 2020 Minimálně 70 lokalit zapojených do Koordinovaného přístupu + pomoc dalším desítkám obcím mimo intenzivní podporu IP OP Výzkum, vývoj, vzdělávání „Kvalitní a inkluzivní vzdělávání v lokalitách se sociálny vyloučeným obyvatelstvem“ Realizace projektu od července 2016 do konce roku 2022 Podpora inkluzivního vzdělávání na úrovni obcí – pracovní a poradní orgány + strategie + metodiky pro zřizovatele škol a pro ředitele Pomoc se zpracování Místních akčních plánů (MAP) všem ORP se SVL 2 2 2

Ústí nad Labem – Regionální centrum Západ Struktura Agentury od 1. 1. 2016 3 regionální centra Ústí nad Labem – Regionální centrum Západ kraje: Ústecký, Karlovarský, Plzeňský Ostrava – Regionální centrum Východ kraje: Moravsko-slezský, Olomoucký, Jihomoravský, Zlínský Praha – Regionální centrum Střed kraje: Praha, Vysočina, Jihočeský, Královéhradecký, Pardubický, Liberecký, Středočeský 3

Evropské fondy a sociálně vyloučené lokality IROP OPZ OPVVV

Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám – KP SVL V lokalitě vznikne lokální partnerství (samospráva a partneři). Lokální partnerství ve spolupráci s ASZ zmapuje potřebnost v oblasti sociálního vyloučení → Strategický plán sociálního začleňování (SPSZ). Lokální partnerství ve spolupráci s ASZ připraví projektové záměry na řešení dané problematiky. Lokální partnerství ve spolupráci s ASZ stanoví přibližný objem potřebných finančních prostředků pro výzvy z jednotlivých operačních programů. Tři ministerstva (MŠMT, MMR, MPSV) vypíší pro lokality zapojené v KP SVL speciální výzvy, s alokacemi, které budou odpovídat místním potřebám. 5

schválený Strategický plán sociálního začleňování (SPSZ) Lokality KPSVL 1.vlna - 10 lokalit schválený Strategický plán sociálního začleňování (SPSZ) Dubí Chodov Kadaň Krnov Obrnice Odry Osoblažsko Ostrava Roudnice Štětí 6

SPSZ schválen v listopadu 2015 Lokality KPSVL 2.vlna – 15 lokalit SPSZ schválen v listopadu 2015 Bruntál České Velenice Frýdlantsko Jesenicko Klášterec - Vejprty Kolín Litvínov Moravský Beroun Poběžovicko Příbram Ralsko Slaný Velké Hamry Vrbensko pod Pradědem Žluticko 7

SPSZ bude schválen na jaře 2016 Lokality Agentury + KPSVL 3.vlna – 3 lokality SPSZ bude schválen na jaře 2016 Brno Děčín Kraslice 8

Strategický plán sociálního začleňování bude schválen na podzim 2016 Lokality KPSVL 4. vlna - 9 lokalit Strategický plán sociálního začleňování bude schválen na podzim 2016 Nový Bor Budišov - Vítkov Chomutov Most Liberec Postoloprty Sokolov Varnsdorf Žďár nad Sázavou 9

Různé podoby podpory lokalit Typy podpory lokalit Různé podoby podpory lokalit Intenzivní komplexní podpora - KPSVL (70 lokalit) Vzdálená komplexní podpora – před KPSVL Vzdálená dílčí podpora – po KPSVL, ad hoc podpora

Strategie boje proti sociálnímu vyloučení 2016-2020 Strategický dokument Vlády ČR (gestorem MLP), schválena usnesením vlády č. 134/2016 Oblasti bydlení, bezpečnost a prevence kriminality, vzdělávání, dluhy, podpora rodin a sociální práce, zaměstnanost, zdraví Akční plán - Harmonogram (další postup) Tvorba akčního plánu - opatření Kulaté stoly v rámci Agentury Multidisciplinární kulaté stoly (rezorty, NNO, PČR, MP, aj.) Mezirezortní připomínkové řízení Schválení Vládou ČR do 30.7.2016

Zmapování stavu kriminality v SVL Zavést systém monitorování kriminality na území sociálně vyloučených lokalit a obcí se sociálně vyloučenými lokalitami propojení Analýzy SVL v ČR s GIS PČR Pilotní ověření podílu páchaní kriminality v městě/obci obyvateli sociálně vyloučených lokalit zjištění na kolik se obyvatelé SVL podílejí na kriminalitě (vč. přestupků), anonymizovaná data Realizovat výzkumné šetření o latentní kriminalitě v sociálně vyloučených lokalitách doplnění dat k registrované kriminalitě, dokreslení stavu prostřednictvím již zadaného výzkumu „Bezpečnostní rizika sociálně vyloučených lokalit: Vytváření znalostí a nástrojů pro management a prevenci kriminality“

Posilování preventivních a bezpečnostních opatření v sociálně vyloučených lokalitách Zvýhodnit žadatele v současném systému jednotlivých donátorů, kteří komplexně pracují s cílovou skupinou obyvatelé SVL komplexnost (např. prostřednictvím plánu prevence kriminality – komplexní pohled na prevenci (kriminalita, drogy, hazard, rizikové chování, probace, aj.) u vybraných dotačních programů Umožnit víceleté financování v systému jednotlivých donátorů např. vyjednat víceleté cykly u MF (např. 3 roky, 5 let) většina rezortů má o víceleté financování zájem systém průběžného hodnocení dopadů na CS nyní některé rezorty používají tzv. memoranda – zdlouhavá, pouze příslib finančních prostředků

Zvýšení pocitu bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách a jejich okolí Podporovat a rozvíjet zavádění policejních „specialistů pro práci s Romy v sociálně vyloučených lokalitách“ (v souladu s Akčním plánem prevence kriminality) Podporovat a rozvíjet zavádění Asistentů prevence kriminality (v souladu s Akčním plánem prevence kriminality) Podporovat a rozvíjení domovnictví pilotáž institutu domovnictví (domovník-preventista, domovník-správce, domovník-samospráva), podporovat participativní model Podporovat preventivní aktivity zaměřené na mládež (10+) formou terénní a ambulantní sociální služby panuje shoda nad opatřením, spíše formou doporučení pro kraje

Zmapování projevů napětí a nepřátelství v souvislosti se sociálním vyloučením Analýza mezi obyvateli SVL (starousedlík-přistěhovalec) příčina napětí, východiska, předcházení napětí Kampaň o trestných činech spáchaných z nenávisti realizace osvětové kampaně na problematiku TČ z nenávisti Prostor pro další opatření (k diskusi)

Zvýšení důvěry obyvatel sociálně vyloučených lokalit v Policii ČR a instituce Průběžné specifické vzdělávání policejních specialistů a vedoucích příslušníků Policie ČR sloužících v sociálně vyloučených lokalitách využití vytvořených vzdělávacích materiálů a zajištění kontinuity procesu vzdělávání, možnost využit ESIF prostředků Specifické vzdělávání strážníků městské/obecní policie např. prostřednictvím zákona o obecní policii rozšířit vzdělávací požadavky k zajištění kompetencí pro práci s obyvateli SVL Prohlubující vzdělávání státní zástupců a soudců v oblasti stíhání extremisticky motivovaných trestných činů posílit schopnosti lépe kvalifikovat ex. motivované TČ, např. prostřednictvím nabídky Justiční akademie ale i externích subjektů

…další opatření k diskusi…

Děkuji za pozornost. Mgr Děkuji za pozornost. Mgr. Radek Jiránek Ředitel Odbor pro sociální začleňování (Agentura) Úřad vlády ČR Tel.: 724 241 846 Email: jiranek.radek@vlada.cz