LIDÉ NA ZEMI Socioekonomická geografie - sleduje rozmístění obyvatelstva, jeho růst, pohyb/ stěhování/, skladbu obyvatel podle věku, zaměstnání, rasové,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GEOGRAFIE OBYVATELSTVA
Advertisements

Světové obyvatelstvo.
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol
Afrika – obyvatelstvo a sídla
 v roce 2012 žije na Zemi přes 7 miliard obyvatel.
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Sídla.
Sociekonomická geografie
Socioekonomická sféra 1. Obyvatelstvo na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Obyvatelstvo a sídlo.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
vytvořený v projektu OP VK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_90.
Sídla.
Obyvatelstvo AMERIKY.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
SOCIOEKONOMICKÁ GEOGRAFIE
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Rasy Národy Jazyky Náboženství
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
OBYVATELSTVO ASIE.
OBYVATELSTVO ASIE.
Společenské a hospodářské prostředí
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI
OBYVATELSTVO. Geografie obyvatelstva OBJEKT: Člověk a společnost PŘEDMĚT:Stav a zákonitosti rozmístění, dynamiky a struktury obyvatelstva - stav: Výsledek.
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje rasy, národy, jazyky a náboženství AUTOR: Mgr. Rita Sobková JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění základních.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Společenské a hospodářské prostředí
Obyvatelstvo.
Lidské rasy, národy, jazyky
SOCIEKONOMICKÁ SFÉRA Socioekonomická geografie zkoumá lidskou společnost a její hospodářskou činnost. Nejdůležitějším znakem SES je její prostorová diferenciace.
Afrika – SES - obyvatelstvo
Obyvatelstvo světa – pohyb obyvatelstva
Obyvatelstvo a sídla.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
OBYVATELSTVO A SÍDLA.
Závěrečné opakování Geografie obyvatelstva a sídel.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Z7_OBYVATELSTVO ASIE TÉMA: Obyvatelstvo Asie Obyvatelstvo.
MIGRACE Karel Podhorný.  Prostorové přemístění osoby mezi dvěma územními jednotkami, jehož důsledkem je změna bydliště.  Pohyb obyvatel z důvodu uspokojování.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
VY_32_INOVACE_Vac_III_08 Obyvatelstvo ČR Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Vždy jsem pohrdal línými bílými lidmi. Teď už můžu mluvit i o líných černých lidech. Jste chudí, protože jste nedodělali školu, berete drogy, máte tři.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_SVĚTOVÉ JAZYKY A NÁBOŽENSTVÍ ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Socioekonomická sféra 1. obyvatelstvo na Zemi Mgr. Jana Nováková.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Dnešní svět Ověření ve výuce: Třída: 9.C.
Obyvatelstvo Evropy V Evropě žije 742 milionů obyvatel Třetí nejlidnatější světadíl (po Asii a Africe) Nejvyšší průměrná hustota zalidnění – population.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/07 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
Státy s vysokou hustotou zalidnění -Bangladéš, Japonsko, Korea, Benelux, Indie na východní polokouli + severní polokoule.
Nejlidnatější světadíl
Lidské rasy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Státy světa podle původu a počtu obyvatel.
Obyvatelstvo Na Zemi žije v současnosti více než 7 miliard lidí.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Tolerance k národnostním menšinám
SVĚTOVÉ OBYVATELSTVO. POČET OBYVATEL na světě 7,4 miliardy obyvatel (k ) TOP 10 MOST POPULOUS COUNTRIES 1. China1,379,302, India1,281,935,911.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
USA – obyvatelstvo opakování
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Rasy, národy a náboženství
AMERIKA - obyvatelstvo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

LIDÉ NA ZEMI Socioekonomická geografie - sleduje rozmístění obyvatelstva, jeho růst, pohyb/ stěhování/, skladbu obyvatel podle věku, zaměstnání, rasové, národnostní, jazykové a náboženské příslušnosti

LIDÉ NA ZEMI- OBYVATELSTVO DEMOGRAFIE-věda, která se zabývá všemi údaji o obyvatelstvu. Počet obyvatel na ZEMI – přes 7,3 miliardy. Při současném růstu počtu obyvatel má být po roce 2050 – přes 10 miliard lidí- populační exploze - přelidnění. / SP – / Počet obyvatel se mění- přirozenou měnou- přirozeným přírůstkem nebo úbytkem / vyjadřuje rozdíl mezi počtem narozených a zemřelých/ na 1000 obyvatel za rok/. Přírůstek- nejchudší státy nebo s muslimským náboženstvím, úbytek- vyspělé státy- uchování vysoké životní úrovně. Rozmístění obyvatelstva na Zemi- nerovnoměrné, které ovlivňují už nejen podmínky přírodní, ale i hospodářské a společenské. Většina obyvatel žije ve vzdálenosti do 200 km od mořského pobřeží a do 200 m nadmořské výšky. Ukazatelem rozdílného osídlení je – hustota osídlení/ počet obyvatel/ km. / SP - najít na PC příklady států /

LIDÉ NA ZEMI Rozlišení obyvatelstva podle věku: - děti a mládež ( let) - lidé produktivního věku ( 15 – 64 let ) - lidé poproduktivního věku ( 65 a více let) Střední délka života- ovlivňuje úmrtnost- počet let, kterých se člověk může v daném státě dožít / SM- napsat důvody, které to ovlivňují / Hranice let- vyspělé státy – Japonsko, Švýcarsko, státy severní Evropy, USA Hranice let – nejchudší zaostalé státy v Africe a Asii

LIDÉ NA ZEMI - MIGRACE Stěhovaní obyvatelstva- migrace. Pohyb lidí na Zemi - od počátku existence lidí. Nejdříve obživa v dnešní době- společenské události /SP- vypsat/. Stěhování: - vnitřní- urbanizace( stěhování do měst) - mezistátní -především hospodářskými, politickými, náboženskými, ale i válečnými událostmi. Migrace: - dobrovolná- na základě svobodného rozhodnutí - násilná - nelze se bránit ani ji ovlivnit ( např. násilný odvoz černochů z Afriky do Ameriky nebo i nucený odsun němců z Československa po konci II. světové války) Emigrant- vystěhovalec, imigrant- přistěhovalec Krátkodobá migrace- v období dovolených a prázdnin

LIDÉ NA ZEMI - RASY Z důvodů odlišnosti přírodních podmínek, kde lidé žili, se začali od sebe odlišovat- barvou kůže, tělesných znaků, vlasy, atd.. LIDSKÉ RASY: 1.BÍLÁ – europoidní - asi 45 % 2. ŽLUTÁ – mongoloidní- asi 40% 3. ČERNÁ – negroidní- asi 12 % Existují rasy smíšené – mulati, mesticové, zambové RASISMUS – prosazování nadřazenosti jedné rasy nad jinými / rasová diskriminace- holocaust/

LIDÉ NA ZEMI - JAZYKY NÁROD- společenství lidí, které žije na společném území, má společný jazyk, kulturu a životní styl. V současnosti na Zemi přes národů a národností Indoevropská jazyková skupina: Románské-z latiny-italština, francouzština, španělština Germánské- angličtina, němčina, holandština Slovanské- čeština, slovenština, ruština, polština Čínštinou – mluví nejvíce lidí na Zemi, angličtinou- se na Zemi nejlépe dorozumí. V Indii- nejvíce hindština. Gramotnost obyvatel- umět číst, psát a počítat. Negramotnost- analfabetismus – neschopnost čtení, psaní a počítání v nejzákladnější formě- rozvojové a zaostalé státy- negativní vliv pro úroveň těchto států.

LIDÉ NA ZEMI- NÁBOŽENSTVÍ NÁBOŽENSTVÍ- ovlivňuje lidské myšlení, chování, jednání, stravu, kulturu i vzdělanost. / terorismus/. Nejvíce lidí se hlásí ke křesťanství – asi 35 % lidí. Nejvyšší představitel- papež sídlící ve Vatikánu. Ideologie- bible- víra v posmrtný život. Křesťanství tvoří - římští katolíci, protestanti/ evangelíci/, pravoslavní. Islám – muslimské náboženství- asi 16 % lidí. Ideologie- korán – Mohamed- prorok, Alláh- bůh. Poutní města – Mekka a Mesina na Arabském poloostrově. Jiná náboženství- např. hinduismus, buddhismus, judaismus, Světci Jehovovi, Mormoni, atd.. Dále také existují různé náboženské sekty- až fanatismus. Jeruzalém- město 3 náboženství

LIDÉ NA ZEMI - SÍDLA Lidé si svá obydlí stavějí většinou pohromadě – vznikají sídla- společné řešení a vytváření nejlepších podmínek pro život. Základní sídelní jednotkou je – obec. Ta se dále rozlišuje podle počtu obyvatel- samota, vesnice, městys, město, velkoměsto. Sídla rozlišujeme – trvalá nebo přechodná. V současnosti dochází ve světě stále k rozrůstání měst- urbanizace. Zde lepší podmínky pro život + větší nabídka služeb. Urbanizace především v rozvojových zemích- větší nabídka obživy- Mexiko City, Sao Paulo, Mumbai, Jakarta, Karáčí, Káhira, Šanghaj. Ve vyspělých zemích- New York, Londýn, Los Angeles, Soul