Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

ORGANICKÉ LÁTKY + KYSLÍK
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Dýchání rostlin Dýchání = respirace = soubor katabolických reakcí, které slouží k uvolnění energie potřebné např. pro syntetické pochody, příjem živin,
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.04 Anotace: Prezentace popisuje základní stavbu rostlinné buňky a její činnost. Vzdělávací oblast: Buňka rostlinná, stavba, způsob.
Fotosyntéza Vznik glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
FOTOSYNTÉZA – JEDINEČNÝ DĚJ
Pionýrů 400, Frýdek-Místek
Přechod rostlin na souš
Rostlinná buňka Mgr. Helena Roubalová
Látkový a energetický metabolismus rostlin
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
= věda o životních projevech rostlin a funkcích jejich orgánů
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Rostliny - význam a jejich dělení.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis – Biologie rostlin
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Podmínky života na Zemi
Krajina a životní prostředí
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.02 Anotace: Prezentace seznamuje s nejdůležitějším jevem na Zemi. Vzdělávací oblast: Organismy se schopností fotosyntézy Autor:
Glukosa a její vznik.
List Mgr. Helena Roubalová
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů
Výživa buňky.
LES ŘASY.
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_04.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Co jsme již poznali.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
BUŇKA.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
CO JE FOTOSYNTÉZA?  Soubor chemických reakcí, v jejichž průběhu dochází k pohlcování energie slunečního záření, která je využita k přeměně jednoduchých.
Autor: Mgr. Jana Střížková Vzdělávací obor/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / PŘÍRODOPIS / PŘEHLED ORGANISMŮ Druh učebního materiálu: PREZENTACE Metodický.
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada28 AnotaceVyučovací.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
Projevy života, třídění organismů
Rostliny.
Fotosyntéza rostlinné pigmenty + světelná energie + oxid uhličitý + voda chemická energie + kyslík.
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_112_List
VY_32_INOVACE_07_Rostlinná buňka
Co všechno už víte o fotosyntéze?
Získávání energie pro život
ŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením živé přírody.
VY_32_INOVACE_08_VÝROBA KYSLÍKU PŘI VÝŽIVĚ ROSTLIN
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
ROSTLINY - ŘASY Přírodopis VI..
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
Rostliny - význam a jejich dělení.
DÝCHÁNÍ = RESPIRACE.
Dýchání všechny organismy dýchají stejně (ve dne i v noci)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Les 2. hodina Řasy LES – složitý ekosystém = společenstvo různých organizmů a jejich neživé prostředí Organismy z prostředí potřebují: světlo + teplo.
Živé organismy.
Transkript prezentace:

Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání Doplň tabulku podle pravdivosti Fotosyntéza Dýchání probíhá jen na světle kyslík se spotřebovává uvolňuje kyslík z organismu se uvolňuje oxid uhličitý, voda a energie organismus přijímá vodu, oxid uhličitý a energii probíhá ve všech buňkách probíhá na světle i ve tmě Probíhá jen v buňkách, které obsahují zelené barvivo - chlorofyl Při tomto ději se zásobní látky spotřebovávají, hmotnost rostliny se snižuje Při tomto ději se hromadí energeticky bohaté látky, hmotnost rostliny se zvyšuje

Fotosyntéza a dýchání Fotosyntéza Dýchání uvolňuje kyslík kyslík se spotřebovává probíhá ve všech buňkách probíhá jen na světle probíhá jen v buňkách, které obsahují zelené barvivo - chlorofyl probíhá na světle i ve tmě z organismu se uvolňuje oxid uhličitý, voda a energie organismus přijímá vodu, oxid uhličitý a energii při tomto ději se zásobní látky spotřebovávají, hmotnost rostliny se snižuje při tomto ději se hromadí energeticky bohaté látky, hmotnost rostliny se zvyšuje

1) sestav rovnici fotosyntézy 2) Sestav rovnici dýchání Fotosyntéza a dýchání 1) sestav rovnici fotosyntézy 2) Sestav rovnici dýchání 6CO2 kyslík voda oxid uhličitý C6H12O6 6H2O sluneční energie chlorofyl 6O2 energie glukóza

1) Rovnice fotosyntézy chlorofyl 6CO2 + 6H2O → C6H12O6 + 6O2 sluneční energie 6CO2 + 6H2O → C6H12O6 + 6O2 oxid voda glukóza kyslík uhličitý

2) Rovnice dýchání C6H12O6 + 6O2 → 6CO2 + 6H2O + energie glukóza kyslík oxid voda uhličitý

živiny kyslík