Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace 2.0-16 14.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technický plán přechodu A co dál?
Advertisements

Multiplex veřejné služby 2008 – Digimedia 2008 Ing.Pavel Hanuš Manažer programu digitalizace ČT.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva Cíle a financování informační kampaně na podporu digitalizace.
Efektivita a budoucnost zemského pokrytí digitálním televizním vysíláním Konference DIGImedia Praha 12. června 2008 Kamil Levinský ředitel úseku pro transformaci.
Stanovisko TV Nova K TPP TV Nova podporuje digitalizaci  Společnost CET 21 se jako jeden z vůdčích subjektů procesu přechodu zemského.
Tato prezentace byla vytvořena
Emancipace satelitního vysílání v ČR pro reklamní trh Leoš Pohl Czech Digital Group, a.s. 12. června 2008 DIGIMEDIA 2008.
Návrh „Strategie správy kmitočtového spektra“
Televizní vysílání bude kvalitnější a zábavnější. Díky Českým radiokomunikacím. Česká hlava - Věda v ulicích a aktualizace říjen 2005.
DAB/DMB perspektiva pro ČR. World DMB Forum otevřená nevládní a non-profitní celosvětová organizace, 120 členů koordinování implementace systémů DAB/DMB/DAB.
Soustava zařízení, kterými se obraz přeměňuje na elektrický obrazový signál.
DIGIMEDIA 2013 Nové horizonty rozhlasového vysílání Marcel Procházka České Radiokomunikace a.s. 13. června 2013.
Satelit – nadpozemské řešení digitalizace TV příjmu červen 2009.
Skylink slaví první milión zákazníků Praha
Přechod na šíři kanálu 8,33 kHz
Aktivity ČTÚ pro období let 2014 a 2015
Bilance české digitalizace Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
Příštích deset let bude charakterizováno rozvojem technologie i programového obsahu televizního vysílání a s tím souvisejících nových služeb. Nové technologie.
KONEČNĚ SPOLU podzim Aktivní karty ČR + SR dosaženo ČR SR = aktivních karet.
Přednosti a úskalí IPTV Jiří Peterka IPTV over ….. STB IPTV set-top box IPTV Internet xDSL nebo FTTx IPTV over xDSL (ADSL, ADSL2+) over FTTX.
Elektrotechnika Přenosová technika
Blok I: Zapínáme digitál, vypínáme analog moderuje: Jan Potůček.
Tato prezentace byla vytvořena
Vysílací síť DVB-T Nový rozsah a nová technologie pro spokojenost diváků a posluchačů v Praze, v Brně a v Ostravě 9. února 2006.
Rozvíjíme DVB-T2 a HDTV v ČR
Televizní vysílání v České republice
Digitalizace – Tisková konference Prima TV. Digitalizace – tisková konference Jak chápeme digitalizaci?  Vnímáme digitalizaci jako proces, který.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
IPTV dva roky poté Jan Potůček, DigiZone.cz. Stručná historie září 2005 – zahájení prvního pilotního vysílání IPTV v České republice (Mattes AD, Ostravsko)
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
1 Tisková konference Newton House, Praha, Prezentace výsledků projektu: Výzkum chování potencionálních zákazníků na digitálním trhu v ČR "Digitalizace.
Aktuální trendy na trhu televizních přístrojů
Satelit = HDTV do každé domácnosti září Limity pro rozvoj HDTV Dostupnost signálu HDTV Vybavenost domácností televizory zobrazujícími HDTV Cenová.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
DIGITÁLNÍ VYSÍLÁNÍ V ČR. ISSS Proces digitálního vysílání v ČR (1999 – 2004) 1999  zahájení experimentálního vysílání DTV (Praha, později Brno)
‹datum a čas›‹zápatí›Snímek ‹#› Digitální televizní multiplex 4 Telefónica O2 Czech republic, a.s. Prezentátor
PAL HD ready full HD % Zdroj: Mediaresearch, odhad CRa.
Tisková konference ke spuštění multiplexu veřejné služby v Plzeňském kraji a ukončení analogového zemského vysílání ČT2 v Plzni Čtvrtek 5. června 2008.
Národní koordinační skupina pro digitální vysílání v ČR Ing. Zdeněk Duspiva NKS 2008.
Digitalizace v ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Vysílací věž se začala stavět počátkem r. 1955, dokončena za necelý rok s nainstalovanou provizorní anténou pro vysílání na prvním televizním kanále.
Strategie rozvoje pozemního televizního vysílání 1. prosince 2015 Konference Asociace regionálních a lokálních televizí Marcel Procházka Ředitel regulace.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII SLUČOVÁNÍ.
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace, obsahující test znalostí o televizním digitálním vysílání. Na devíti snímcích rozebírá základní problematiku systému.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Princip digitálního Princip digitálního.
Masová komunikace 2 PhDr. Hana Slámová,Ph.D.. * Odbor médií a audiovize MK ČR * audiovize/default.htm
STRATEGIE ROZVOJE ZEMSKÉHO TELEVIZNÍHO VYSÍLÁNÍ PhDr.Pavel Dvořák, CSc. Vedoucí expertní skupiny MPO.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martin Jiřiště NÁZEV:VY_32_INOVACE_08C_15_televize TEMA:Multimédia a grafika.
Budoucnost DTT: DVB-T2 a konkurence RNDr. Radim Pařízek
Využití Big Data pro analýzu sledovanosti TV Petr Nemeth České Radiokomunikace a.s.
Strategie rozvoje zemského televizního vysílání 3. prosince 2015 Volební výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Martin Gebauer Generální.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELIII RADIOKOMUNIKACE.
Tomáš Hink2 Co se dnes dozvíte Dělení v diagramu CRT (klasická vakuová obrazovka) LCD (tekuté krystaly) Plazmová obrazovka OLED Projektory Penetron.
Televize v konzumaci médií suverénně vede
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Co dokážeme připravit pro HbbTV v ČR?
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Přínos přechodu na DVBT-T2 pro koncové uživatele
Německý start DVB-T2 Ivo Ferkl Strana
Český telekomunikační úřad
Role ČT v rozvoji DTT.
Prezentace výzkumu Zbiroh 2018
Změny v rámci digitálního vysílání kabelové televize DVB-C
Přehled televizorů vybavených technologií podporující DVB-T2 H
Rozhlasová digitalizace v T-DAB/DAB+
Transkript prezentace:

Divák musí vědět, kdy a proč by měl investovat do nové televize Marcel Procházka Ředitel regulace a strategie DVB-T2 Televizní digitalizace dubna 2016

2 „Průměrná“ česká domácnost sleduje TV téměř 4h denně LCD televizor ~5 let cm HD DVB-T společná TV anténa CRT/LCD + STB > 7 let < 50 cm SD DVB-T individuální příjem zdarma ~25 celoplošných TV >5 regionálních TV DVB-T / MPEG-2 Pokrytí 95 – 99% DVB-T2 Televizní digitalizace Rostoucí doba sledování TV a penetrace DTT = spokojení divák

3 Změnu využití spektra bude muset řešit 2.5 mil domácností Vynucené uvolnění 700 MHz Vynucený přechod na DVB-T2 Vynucená obměna TV přijímačů Společný jmenovatel „vynucenost“ DVB-T2 Televizní digitalizace Stát 4 operátoři sítí 2.5 mil diváků

4 Na straně diváka bude muset dojít k zásadním změnám Individuální širokopásmový příjem Nákup set-top-boxu, nebo Nákup TV přijímače Individuální selektivní příjem (obvykle více multiplexů z více směrů) Směrování antén, výměna nebo přeladění kanálových prvků Nákup set-top-boxu, nebo Nákup TV přijímače Společné televizní antény (obvykle panelové domy) Úpravy směrování antén, doplnění a přeladění kanálových vložek Nákup set-top-boxu, nebo Nákup TV přijímače 1. Změna na DVB-T2/HEVC2. Změny kmitočtů vysílacích sítí DVB-T2 Televizní digitalizace

5 Motivátory pro změnu na straně diváka jsou omezené Vyšší kvalita obrazu a zvuku Rozlišení Snímková frekvence Dynamický rozsah Barevný rozsah Zvuk Nový nelineární obsah HbbTV OTT Multiscreen Rozšíření TV příjmu Mobilní příjem ? bude to stačit ? Cílem souběhu T – T2 je maximalizace přirozené obměny TV přijímačů DVB-T2 Televizní digitalizace

6 Intenzivní celonárodní informační kampaň je klíčová DVB-T2 Televizní digitalizace Kdy Po zahájení provozu přechodových DVB-T2 sítí Před vypnutím DVB-T a kmitočtovým refarmingem Před kmitočtovým refarmingem přechodových DVB-T2 sítí Proč Důvody přechodu Co DVB-T2 přinese Jistota do budoucnosti Jak Koho se to týká Jak zajistit TV příjem Časování Divák musí průběžně dostávat informace jak řešit nástup T2 a ukončení T vysílání

7 Testování přijímačů pro zajištění kompatibility s DVB-T2 vysíláním Proč testovat Ochrana diváka při nákupu TV/STB DVB-T2 / HEVC – nová technologie Certifikace v návrhu Strategie rozvoje televizního vysílání Co se bude testovat Ověření shody s platným D-bookem Klíčové VF parametry a kompatibilita s HEVC HbbTV kompatibilita a česká lokalizace Principy testování TV/STB Kontrola a deklarace shody s platným D-bookem ze strany prodejce Ověření shody ze strany ČRa Vydání „certifikátu“ a evidence v databázi kompatibilních zařízení Vybudování povědomosti o kompatibilních TV prostřednictvím informační kampaně DVB-T2 Televizní digitalizace

8 Certifikace TV přijímačů na německém trhu již byla zahájena DVB-T2 Televizní digitalizace

9 ČRa investují do DVB-T2 experimentu Vysílání v SD, HD, UHD rozlišení Ověřování vysílacích parametrů Spolupráce s předními výrobci na testech kompatibility TV přijímačů Vize „certifikace“ Podpora přechodu na DVB-T2 pomocí dostupnosti kompatibilních TV Symbolem „certifikace“ bude neutrální logo (samolepka) Co logo říká? „Zařízení je otestováno a hraje“ Nutná spolupráce s klíčovými subjekty Výrobci a prodejci spotřební elektroniky Ministerstvo průmyslu a obchodu Český telekomunikační úřad ČRa připravují zahájení testování koncem roku 2016 Dostatek kompatibilních TV přijímačů na trhu a informovanost diváka jsou klíčové DVB-T2 Televizní digitalizace

10 Zdroj: Vynucené uvolnění pásma 700 MHz nesmí ohrozit DTT a umožnit netržní změny poměrů na mediálním trhu DVB-T2 Televizní digitalizace

11 Otázky a odpovědi DVB-T2 Televizní digitalizace