A UDIT VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZMĚNY ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Zákon o veřejných zakázkách: problémové okruhy
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY NOVELA ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH Navrhované změny stav k Mgr. Mgr. Vlastimil Fidler.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
PROHLUBOVÁNÍ VZDĚLÁVÁNÍ LÉKAŘŮ IPVZ Plzeň České Budějovice.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Projekt „Učíme digitálně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.3.00/
Veřejné zakázky. Právní základ 3 Právní základ - Smlouva o založení Evropského společenství - Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách - Zákon č.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Seminář pro žadatele k 18. a 19. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 9. –
V EŘEJNÉ ZAKÁZKY DLE P RAVIDEL OP VK Z POHLEDU EXTERNÍHO AUDITORA AUDIT DANĚ CZ.
Novela zákona o veřejných zakázkách Porada s ekonomy neškolských příspěvkových organizací Jihomoravského kraje Mgr. Michal Lipovský.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
Seminář pro žadatele k 14. výzvě IROP „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání“ a 15. výzvě „Infrastruktura pro předškolní vzdělávání pro sociálně vyloučené.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PŘEROVA SE ZÁSTUPCI PODNIKATELSKÉ VEŘEJNOSTI „NOVELA ZÁKONA č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách “ Odbor: Vnitřní.
Veřejné zakázky a nejčastější pochybení Magdaléna Navrátilová Oddělení veřejných zakázek Státní fond životního prostředí ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Seminář pro žadatele k 3. výzvě IROP „Regulační plány“ a k 9. výzvě IROP „Územní studie“ Zadávání a kontrola veřejných zakázek , Brno.
Seminář pro žadatele k 13.,14., a 15. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Zadávání a kontrola veřejných zakázek 16. –
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pokyn NKM k VZMR financovaných z EHP a Norských fondů Česko-norský výzkumný program CZ09 Czech-Norwegian research programme CZ09 Ministerstvo.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Seminář pro žadatele k 49. výzvě IROP „Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování II." Zadávání a kontrola veřejných zakázek.
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 10. ledna 2012.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ (zvláštní část) Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek Mgr. Barbora Dedková - Specialista na administraci VZ Seminář pro SC 1.3 ZVÝŠENÍ PŘIPRAVENOSTI K ŘEŠENÍ A ŘÍZENÍ.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Seminář pro žadatele IROP „Administrace projektů ve fázi realizace"
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Seminář pro žadatele IROP
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Seminář pro žadatele IROP
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Transkript prezentace:

A UDIT VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK NEJČASTĚJŠÍ NEDOSTATKY

E XTERNÍ AUDIT PROJEKTU  OP VK (audit povinně u projektu s hodnotou vyšší nebo rovnou 10 mil. Kč)  Zpráva externího auditora musí poskytnout ujištění a informaci o …. tom, zda vybraný vzorek veřejných zakázek byl zadán v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, tak i v souladu s postupy stanovenými v Příručce pro příjemce finanční podpory z OP VK (kap. 7), vždy dle relevantního předpisu, kterým je příjemce povinen se řídit.  (Dříve – Příručka, verze 4 a 3– vyžadován audit u projektů nad 3 mil. Kč a zpráva musela poskytnout zhodnocení postupu při zadávání veřejných zakázek. Příručka, verze 2 a 1 – nevyžaduje v rámci externího auditu ověření VZ – pouze “správnost evidovaných způsobilých výdajů”.)  OP VaVpI (audit od Příručky, verze 2.0 povinně pro každý projekt – 1 x ročně)  Zpráva externího auditora musí poskytnout zhodnocení správnosti postupu při zadávání veřejných zakázek.

O BLASTI  Zadávací podmínky  Odůvodnění veřejné zakázky  Dodatečné informace  Otevírání obálek  Posouzení kvalifikace  Posouzení nabídek  Rozhodnutí, oznámení  Uzavírání smlouvy  Lhůty  Uveřejňování

Z ADÁVACÍ PODMÍNKY  Požadavky na kvalifikaci nad rámec Příručky / zákona:  doklady vs. čestná prohlášení;  prosté kopie vs. originály / úředně ověřené kopie;  nepřiměřenost kvalifikačních předpokladů;  nestanovení minimální úrovně kvalifikačních předpokladů (dříve zejména výše obratu a pojistky).  Nepřiměřenost smluvních podmínek – odrazující charakter:  sankce,  požadavky na vybavení, pojištění,  termíny plnění.

O DŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY  Neposkytnutí adekvátního odůvodnění:  Žádné odůvodnění  Zopakování požadavku – bez odůvodnění (např.: „Je požadováno předložení popisů případně fotografií zboží určeného k dodání“, nebo: “Nabídková cena 55 %. Nabídková cena je stanovena za realizaci předmětu plnění. Technické parametry 45 %. Zadavatel bude hodnotit některé technické parametry nabízeného zařízení.”)  Neuveřejnění odůvodnění:  Jednací řízení bez uveřejnění (povinnost uveřejnit odůvodnění se vztahuje na JŘBU zadávané dle § 23 odst. 4 písm. a), § 23 odst. 5 písm a – b).

D ODATEČNÉ INFORMACE  Lhůty:  § 49 odst. 1 a odst. 2 + § 40 odst. 2 – v případě nesplnění lhůt nutné přiměřené prodloužení;  § 40 odst. 3 – změna zadávacích podmínek – nutné přiměřené prodloužení;  § 40 odst. 3 – změna rozšiřující okruh uchazečů – nova lhůta;  související uveřejnění ve Věstníku a na Profilu.

O TEVÍRÁNÍ OBÁLEK  Obsah protokolu:  § 73 odst. 1 + § 71 odst. 9 (10) – informace sdělované uchazečům při otevírání obálek:  Identifikační údaje uchazečů  Nabídková cena  Informace o údajích z nabídek odpovídající číselně vyjádřitelným dílčím hodnotícím kritériím

P OSOUZENÍ KVALIFIKACE  Základní a profesní kvalifikační předpoklady:  pravost a stáří dokladů;  doklad o oprávnění k podnikání – ne ŽL – § 10 odst. 3 písm. a) ŽivZ – výpis ze živnostenského rejstříku;  doklad o oprávnění k podnikání – kompletní ve vztahu k předmětu plnění.  Ekonomická a finanční způsobilost :  nepovinné;  časté opomenutí – vzor.

P OSOUZENÍ KVALIFIKACE  Technické kvalifikační předpoklady:  Reference:  stáří + ne prodloužení 3/5 leté lhůty;  obsah.  Pracovníci :  množství a praxe;  doklady o vzdělání a odborné kvalifikaci (překlady).  Ostatní:  fotografie, popisy, vzorky – jazyk, apod.

P OSOUZENÍ NABÍDEK  Splnění požadavků zákona a zadavatele:  zejména návrh smlouvy – často podmíněná akceptace požadavků na obchodní podmínky (zejména termíny plnění, pojistka, sankce) – nepřijatelné;  překročení předpokládané hodnoty, pokud stanovena jako maximální;  chyby v počtech a psaní (chybné součty).  Mimořádně nízká nabídková cena:  nekonkrétní žádost o zdůvodnění.  Doklady dle § 68 odst. 3:  součást nabídky povinně ze zákona – vždy nutno dožádat;  nevztahuje se na VZMR – zadavatel může stanovit v ZD.

H ODNOCENÍ NABÍDEK  Subjektivní hodnocení:  Dílčí hodnotící kritérium subjektivně – nutnost podrobného odůvodnění (zásada transparentnosti, rovného zacházení).

Z PRÁVA O POSOUZENÍ A HODNOCENÍ NABÍDEK  Chybějící náležitosti:  Zákon:  seznam nabídek, které byly hodnotící komisí ze zadávacího řízení vyřazeny spolu s uvedením důvodu;  popis způsobu hodnocení zbývajících nabídek s odůvodněním.  Příručky:  seznam uchazečů vyzvaných k doplnění / objasnění nabídky;  seznam posouzených a vyřazených nabídek;  zdůvodnění vyloučení předložené nabídky.

R OZHODNUTÍ, OZNÁMENÍ  Chybějící náležitosti:  Identifikační údaje uchazečů.  Lhůty:  oznámení odesláno do 5 pracovních dnů.  Oznámení všem:  i vyloučeným – konečná platnost vyloučení.

U ZAVŘENÍ SMLOUVY  Lhůty:  námitková lhůta;  lhůta dle § 82 ost. 2.  Vzdání se práva námitek:  ne dříve, než právo vzniklo.  Změny - § 82 odst. 7 písm. d) – změna ekonomické rovnováhy:  termíny (minitendry x RS).  Povinné náležitosti:  povinnost součinnosti při státní kontrole;  povinnost archivace;  subdodavatelé.

U VEŘEJŇOVÁNÍ  Oznámení o zadání zakázky:  15 dnů;  i ve zjednodušeném podlimitním řízení a JŘBU.  Smlouva:  15 dnů;  dodatky.  Výše skutečně uhrazené ceny:  90 od splnění smlouvy;  do následujícího roku u smlouvy, jejíž doba plnění přesahuje 1 rok.  Subdodavatelé:  více než 10 %;  dodavatel povinen předložit do 60 dnů od splnění smlouvy, resp. do následujícího roku;  zadavatel uveřejní do 90 od splnění smlouvy, resp. do následujícího roku u smlouvy, jejíž doba plnění přesahuje 1 rok.

D ĚKUJI ZA POZORNOST