20. 10. 2015 Vývoj na trhu práce, kritéria pro výběr povolání Krajská pobočka v Olomouci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Advertisements

Vstup absolventů středních škol na trh práce
Ing. Blanka Doležalová, ITP Analýza vlivu automobilového průmyslu na zaměstnanost v PK.
Výsledky analýzy kvalifikační a věkové struktury v Pardubickém kraji Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice) Ing. Petr Urbanec (Univerzita Pardubice)
Rok 1997 Pozemní stavitelství Pozemní stavitelství Technické zařízení budov Technické zařízení budov Mechanik – opravář pro silniční motorová vozidla.
Úřad práce v Jihlavě Informační poradenské středisko
Informační poradenské středisko
příspěvek pro 5. workshop k projektu „Řemesla“
Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a vzdělávání Workshop W2a Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
IPS. Nová adresa ÚP pro Prahu-východ (IPS) od Dobrovského 1278/ Praha 7.
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
 Technik specialista - obecně  Číšník-servírka  Kuchař  Horník  Manipulační dělník  Operátor výroby  Skladníci  Řidič vysokozdvižného.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Komenského Slavkov u Brna 495 Číslo a název operačního programu:
Webový portál Budoucnost profesí Ing. Marta Salavová Mgr. Hana Žáčková Národní observatoř zaměstnanosti.
Nezaměstnanost v OC kraji Internetový portál MPSV Krajská pobočka v Olomouci Bc. Jaroslav Mikšaník.
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Informační zdroje pro volbu povolání Technika a technické vzdělávání 2.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Na průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Brně.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně Ing. Josef Bürger Situace na trhu práce v Jihomoravském kraji
IPS Schůzka výchovných poradců Praha – východ Mgr. Pavel Lehovec.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Potřeby trhu práce a vzdělávací programy škol z pohledu úřadu práce Jihlava
Klasifikace zaměstnání CZ-ISCO Seminář dne 18. a Tato prezentace byla vytvořena s finanční podporou Evropské komise. Názory v ní vyjádřené jsou.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na realizaci průzkumu se podílely: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřady práce Blansko, Brno.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Centrum ekonomického vzdělávání v Olomouckém kraji Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.26/ Ing. Josef Peškar Obchodní akademie, Mohelnice, Olomoucká.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 AnotaceTrh.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠK. ROK 2014/
Zabezpečení struktury absolventů škol v souladu s potřebami zaměstnavatelů Ing. Jiří Vojtěch vedoucí oddělení analýz potřeb trhu práce Národní ústav odborného.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Říjen  Úvodní kolečko – kdo je z jaké školy?  ÚP Bc. Kateřina Járová (trh práce) Ing. Marcela Vychodilová (IPS, nabídka pro ZŠ)  Krajský úřad.
Vývoj na trhu práce Krajská pobočka v Olomouci.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Na průzkumu se podíleli: Krajský úřad Jihomoravského kraje a Úřad práce České republiky, krajská.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Setkání s výchovnými poradci
Situace na trhu práce Pardubický kraj.
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k
INDIVIDUALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ A ŠVP
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Aktuální situace na trhu práce v Kraji Vysočina
Bc. Hana Martinková Místo konání stáže Úřad práce v Ústí nad Orlicí
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO VOLBU POVOLÁNÍ
Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci
Středoškolské vzdělávání ve Zlínském kraji s vazbou na pracovní trh
Setkání kariérových poradců
Situace na trhu práce na Šternbersku
Kontaktní pracoviště v Mostě
Setkání kariérových poradců oblasti Ústí nad Labem, Děčín a Litoměřice
Setkání kariérových poradců Teplice –
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY
VZDĚLÁVÁNÍ (ve službách zaměstnanosti)
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Vývoj na trhu práce, kritéria pro výběr povolání Krajská pobočka v Olomouci

Nezaměstnanost Vývoj podílu nezaměstnaných osob v OC kraji

Nezaměstnanost Podíl nezaměstnaných osob v krajích k PNO v ČR: 6,0 %

Nezaměstnanost Poř.OkresPNO 1.Most 11,5 % : 11.Přerov 8,0 % : 16.Jeseník 7,4 % : 26.Olomouc 6,7 % 27.Šumperk 6,6 % : 55.Prostějov 4,6 % : 77. Praha východ 2,7 % Nezaměstnanost k Na konci září celkový počet UoZ v kraji: počet UoZ je o 7,5 tisíce nižší než před rokem (- 20 %), - jedná se o nejnižší nezaměstnanost od ledna 2009, - v OC kraji 5. nejvyšší PNO v ČR (6,6 %), - počet VM (6 519) nejvyšší od vzniku úřadu práce, - největší zájem zaměstnavatelů o strojírenské profese, - na 1 VM připadá 5 nezaměstnaných (v ČR 4 osoby), - v listopadu očekáváme mírný pokles nezaměstnanosti, - v zimních měsících už nárůst počtu nezaměstnaných.

Nezaměstnanost Regionální rozložení nezaměstnanosti Pověřený OÚPočet 15-64Počet UoZPNO Hanušovice ,7% Moravský Beroun ,9% Javorník ,8% Přerov ,0% Kojetín ,0% Zlaté Hory ,5% Šternberk ,4% Lipník nad Bečvou ,1% Olomouc ,0% Uničov ,8% Šumperk ,7% VÚ Libavá ,3% Jeseník ,9% Zábřeh ,8% Mohelnice ,6% Hlubočky ,6% Hranice ,5% Prostějov ,0% Litovel ,2% Konice ,9% Němčice nad H ,3%

Nezaměstnanost Struktura nezaměstnanosti v kraji k Kategorie Nezaměstnaní celkem Ženy Zdravotně postižení Absolventi škol Počet (podíl) (53 %)3 744 (13 %)1 960 (7 %) Základní kategorie Věková struktura

Nezaměstnanost Nabídka a poptávka v kraji k Kód ISCO Skupina profesí Počet VM 722 Kováři, nástrojaři, zámeč Skladníci, řidiči VZV, jeřáb Pokladníci a prodavači Řidiči nákladních vozidel Montážní dělníci Svářeči kovů Číšníci a servírky Kuchaři Technici (stroj., elektro) Obsluha zaříz. na zprac. k.175 Kód ISCO Skupina profesí Počet UoZ 522 Pokladníci a prodavači Administrativní pracovníci Strážní Stavební řemeslníci Kuchaři Číšníci a servírky Kováři, nástrojaři, zámeč Technici (stroj., elektro) Skladníci, řidiči VZV Obchodní zástupci370 Poptávka zaměstnavatelůNabídka nezaměstnaných

Faktory ovlivňující volbu povolání Vnitřní Zájmy Motivace Vnější Uplatnění na trhu práce, poptávka zaměstnavatelů Nabídka škol, dopravní dostupnost, šance na přijetí

Požadavky zaměstnavatelů MINULOST 1.Požadované vzdělání 2.Ochota se dále vzdělávat 3.Odborná kvalifikace 4.Znalost jazyků 5.Počítačové dovednosti SOUČASNOST 1.Pracovní nasazení (chuť pracovat) 2.Ochota se dále vzdělávat 3.Požadované vzdělání 4.Osobní vlastnosti * 5.Počítačová gramotnost, znalost jazyků * komunikativnost, pečlivost, vztah k autoritě

Potřeby zaměstnavatelů Kompetence: soubor znalostí a dovedností uplatnitelných v rámci vykonávání určité pracovní činnosti. Rozlišujeme kompetence profesní a klíčové. U souboru kompetencí potřebných pro pracovní uplatnění skupiny vyučených jsou důležité čtení a porozumění pracovním instrukcím a práci s čísly. Patrný je pokles zájmu o komunikační dovednosti. U maturantů zaměstnavatelé upřednostňují navíc komunikační dovednosti a zběhlost v používání techniky. Nejvíce potřebné jsou však kooperace, adaptabilita a flexibilita, výrazně vyšší zájem o samostatnost a iniciativu. Výrazný pokles zaznamenaly analýzy v důležitosti cizích jazyků. U vysokoškoláků převažuje kompetence kooperace a adaptability, komunikační dovednosti a znalost cizích jazyků, který však v letech zaznamenal značný pokles důležitosti. Zdroj: Uplatnění absolventů škol na trhu práce J. Vojtěch, H. Úlovcová, J. Trlíková, G. Doležalová, P. Paterová, M. Úlovec, Praha: NÚV, 2015, 99 stran.

Kompetence budoucnosti Kompetence, u kterých dle zaměstnavatelů v příštích letech vzroste důležitost: Zběhlost v cizích jazycích Komunikační schopnosti Schopnost řešit problém Nést zodpovědnost Schopnost řešit stresové situace

Zdroj: Vývoj a změny kvalifikačních potřeb trhu práce v ČR v letech 2000–2025 Ing. Martin Lepič, Ing. Jan Koucký, Ph.D., Ing. Radim Ryška, PhD., Mgr. Martin Zelenka Praha: NÚV, stran

Kritéria správné volby povolání Primární Vědomosti, schopnosti, dovednosti Osobnostní předpoklady Situace na trhu práce Sekundární Studijní stipendium Kariérní růst Pracovní doba, dojíždění ad.

Ne/zaměstnanost absolventů škol K poměrně výraznému poklesu nezaměstnanosti a zlepšení pracovního uplatnění došlo v dubnu 2015 u absolventů učebních oborů, kde je ze strany zaměstnavatelů trvale proklamován nedostatek pracovní síly. Z dubnových dat za rok 2015 vyplývá, že se v rámci učebních oborů relativně dobře uplatňují absolventi strojírenských a elektrotechnických oborů. V případě vyučených došlo také k poměrně výraznému zlepšení situace absolventů oborů zaměřených na gastronomii a pohostinství a také obchod. Již tradičně za prakticky bezproblémové je možné označit absolventy zdravotnických oborů vyšších odborných škol. Podrobně zpracované údaje pro jednotlivé kategorie i skupiny oborů vzdělání budou k dispozici v analytické studii Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním – 2015 a následně i na samostatných stránkách v informačním systému na které umožňují vyhledávání údajů i pro jednotlivé obory vzdělání. Zdroj: Nezaměstnanost absolventů škol se středním a vyšším odborným vzděláním – 2015 Mgr. Martin Úlovec, Ing. Jiří Vojtěch, Praha: NÚV, 2015, 15 stran.

Potřeby zaměstnavatelů

Žádané profese na evropském trhu práce lékařský personál a pečovatelé technické profese inženýři odborníci v oblasti IT řemeslníci kuchaři, číšníci řidiči a skladníci obchodníci a prodavači sezónní pracovníci

Počet Čechů pracujících ve státech EU

Minimální mzdy v EU Zdroj: Eurostat

Služba EURES zahrnuje 32 zemí (EU/EHP a Švýcarsko) v ČR působí 26 poradců na vybraných úřadech práce na EURES se obrátí přes klientů ročně Poskytování informací a poradenství ZDARMA: životní a pracovní podmínky volná pracovní místa nábory, výběrová řízení sociální a zdravotní zabezpečení povinné registrace

. Děkujeme za pozornost. Bc. Jaroslav Mikšaník Mgr. Jolana Palinková Krajská pobočka ÚP ČR v Olomouci