Víme co jíme? „Éčka“, Biopotraviny,Fair Trade…. Odložte svačiny(pro jistotu), začínáme… Teorie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGICKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ
Advertisements

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č. 1169/2011
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Potravinové alergie Hartmanová Lenka
Celiakie Zuzana Chaloupková.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Dana Gabrovská Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
PŘÍDATNÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Konzervanty a stabilizátory v potravinářství
chemické složení organismů
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
Chemie v potravinách Vypracovala: Renáta Belková
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Bio není jenom zrní.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
HOBITI.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 4_2_CH_06 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.A.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
BIOPOTRAVINY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Celiakie a bezlepková dieta
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Celiakie a bezlepková dieta
Zákon o potravinách Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů.
Práva spotřebitele.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VÝCHOVA SPOTŘEBITELE EKOLOGICKY ŠETRNÉ POTRAVINY.
RADÍ Jak bezpečně nakupovat Klára Trněná
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
ZVYŠOVÁNÍ BEZPEČNOSTI POTRAVIN PROSTŘEDNICTVÍM SPRÁVNÉHO ZNAČENÍ VÝROBKŮ Ing. Jan Pivoňka Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. Doc. Ing. Michal Voldřich, CSc.
© CELIA – život bez lepku o.p. s Celoživotní onemocnění, způsobené nesnášenlivostí lepku Celiakie je: vrozená dědičná nevyléčitelná Celiakie.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Barviva – pozor na E 102, E 104,E 110,E 120, E 122,E 123, E 124,E 129 E 133, E 151, E 155 Mohou nepříznivě ovlivňovat činnost dětí.
 Biopotraviny pocházejí z ekologického zemědělství.  Při jejich pěstování, produkci a výrobě je zakázáno používat chemické látky.  Geneticky modifikované.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Tel: U Nisy 745/ 6a , Liberec 3 - Jeřáb Tel: 
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Přirozené a umělé ekosystémy.
PESTROST STRAVY.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Potravinářské zbožíznalství
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
= přeměna látek a energií
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Biopotraviny.
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Víme co jíme? „Éčka“, Biopotraviny,Fair Trade…

Odložte svačiny(pro jistotu), začínáme… Teorie

JAKÉ INFORMACE MUSÍ KAŽDÝ OBAL OBSAHOVAT ? obchodní jméno výrobce a jeho sídlo název druhu, skupiny nebo podskupiny potravin údaj o množství výrobku datum použitelnosti nebo datum minimální trvanlivosti údaj o způsobu skladování u potravin údaj o určení potraviny pro zvláštní výživu údaj o složení potravin údaje o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí údaj o ošetření potraviny UV paprsky, ionizujícím zářením nebo potraviny vyrobené z ozářené suroviny údaj o způsobu použití

U nebalených potravin ? názvem druhu, skupiny nebo podskupiny údaj o množství datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti údaj o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví údaj o ošetření potraviny ozářením

Datum použitelnosti Aneb - „spotřebujte do“ následuje den, měsíc a roku ukončení této doby. Nutná na všech potravinách podléhajících rychlé zkáze. Prošlé = zdravotně závadné Datum minimální trvanlivosti Aneb - „minimální trvanlivost do“ dne, měsíce a roku. Označení pro potraviny dlouhodobé spotřeby. Prošlé lze uvádět do oběhu pouze jsou-li označené jako prošlé.

Kdo kontroluje bezpečnost potravin? V dubnu 2005 byl v rámci Ministerstva zemědělství zřízen Úřad pro potraviny, který vykonává dozorovou činnost nad výrobou, kvalitou, složením, balením i skladováním potravin. : Legislativa: Vyhláška č. 304/2004 Sb. Kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin Vyhláška č. 298/1997 Sb. Obsahuje informace o přísadách Vyhláška č. 294/1997 Sb. Stanoví přípustné max. počty narostlých kolonií u potravin

Aneb Nekupujte zajíce v (igelitovém) pytli Vzhůru do praxe

Nikdy nekupujte: Prasklá vejce Nafouklé chlazené potraviny a konzervy Výrobky s patrnou změnou barvy, s plísní na povrchu nebo obsahující hmyz Potraviny s poškozenými obaly nebo bezpečnostními uzávěry Potraviny s nečitelnými nebo nesrozumitelnými údaji na obalech Vakuově balené výrobky, jejichž obal dostatečně netěsní Potraviny s prošlou dobou použitelnosti Znečištěné pečivo Nahnilou nebo vykrájenou zeleninu Mražené zboží změněného tvaru nebo obsahující mnoho ledu

Svět „Éček“ NeE, díky…

Éčka kdysi a dnes Řekové vypalovali své sudy sírou mořeplavci ukládali maso při dlouhých cestách v bednách se solí Egypťané používali barviva, aby jejich jídlo vypadalo lépe. dnes se do potravin běžně přidávají látky, které sice nejsou nezbytně nutné při samotné výrobě, ale upravují jejich vlastnosti, protože: Jídlo musí pěkně vypadat, dobře chutnat, nesmí se rychle kazit

Co to tedy je, to „É“ Přídatná látka, která zlepšuje vzhled, chuť nebo prodlužuje trvanlivost dané potraviny Na obale se označuje uvedením názvu nebo číselného kódu E, který se skládá z písmena E a trojmístného čísla. Označení kódem E rovněž znamená, že aditivní látka prošla hodnocením své bezpečnosti. Mohou se použít,když mají v potravině své technologické zdůvodnění, jejich použití nevede ke klamání spotřebitele, jejich množství použité v potravině nepředstavuje pro spotřebitele významné zdravotní riziko V případě nebezpečnosti pro určitou rizikovou skupinu na to spotřebitel je povinen upozornit

Skupiny „E“ ve zkratce E100 - E199: Potravinová barviva - Nahrazují, doplňují, nebo zvýrazňují barvu potravin E200 - E299: Konzervační činidla- Používají se na prodloužení trvanlivosti potravin(proti mikroorganizmům) E300 - E321: Antioxidanty- Prodlužují trvanlivost, zabraňují oxidaci(žluknutí tuků, změna barvy) E322 - E495: Emulgátory, stabilizátory, želírovací látky- Zabezpečují požadovanou konzistenci potravin na delší dobu. E500 - E619: Kyseliny, zásady – Úprava chuti, kyselosti E620 - E637: Zvýrazňovače chuti- Vylepšují chuť E900 – E1521: Různé – látky zlepšující mouku, sekvestranty,zpevňující látky, plnidla, odpěňovače, propelanty, protispékavé látky, leštící látky, zahušťovadla…

Všeho moc škodí… Barviva - tartrazin: E žlutá oranž Y: E azorubin: E amaranth: E erytrosin: E briliantová čerň: E 151 Příchutě - glutamát: B Pekařské výrobky, omáčky Alko i nealko nápoje Cukrovinky, zmrzlina Alkoholické nápoje, vína Kandované třešně Cukrovinky,mléčné výrobky Instantní polévky,koření

…i maličkostí. Konzervační látky - sulfity a jejich deriváty: E nitrity: E benzoová kyselina a deriváty: E kyselina sorbová Antioxidační látky - butyl-hydroxyanisol: E320 - butyl-hydroxytoluen: E321 Sušené ovoce, ovocné nápoje, víno,oplatky Uzené maso, sýry Nealko, hořčice, omáčky, nakládaná zelenina,mouka Sýry, marmelády,sušené ovoce Hamburgery, klobásy

Takže škodí? Ne každé E je nebezpečné Ne každé E je bezpečné

Máme možnost jíst co chceme… … a nebo ji nemáme Alergie na potraviny a nemoci s potravinami spojené

Alergienapotraviny Alergie na potraviny Potraviny způsobující alergickou reakci, tzv. Velká osmička obiloviny obsahující gluten - pšenice, žito, ječmen, oves, špalda a jejich hybridy korýši a výrobky z nich vejce a výrobky z vajec ryby a výrobky z ryb burské oříšky, sója a výrobky z nich mléko a mléčné výrobky včetně laktózy ořechy a výrobky z nich oxid siřičitý o koncentraci 10 mg/kg nebo více

Alergie z potravin Na obalech potravin musí být uvedeno, že je daný výrobek obsahuje, nebo obsahovat může Uvedené potraviny jsou zodpovědné za 90% všech potravinových alergií, 1-2% celkové populace Reakci na potraviny, podobnou alergické, někdy mohou vyvolat také přídatné látky,čili aditiva, čili „Ečka“… Zdravotní potíže: nevolnost, zvracení, kolika, průjem, kýchání, astma, opakující se kašel, dýchavičnost, kopřivka, ekzémy, svědění. Anafylaxe(Anafylaktický šok)

Celiakie Intolerance na gluten neboli lepek, kdy organismus reaguje na gluten obsažený v obilných slupkách.Organismus pacienta respektive jeho trávicí soustava není schopna strávit potraviny obsahující lepek. Ne - běžné pečivo, zákusky, cukrovinky… Mezi symptomy celiakie patří opakované nebo dlouhodobé průjmy, únava, bolesti kostí, bolesti břicha, slabost, anémie, křeče svalů. Jediným možným a účinným způsobem, jak léčit celiakii je celoživotní bezlepková dieta

Cukrovka - Diabetes chronické autoimunitní onemocnění, způsobené poruchou tvorby inzulínu. Projevuje se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi, který není tělo schopno zpracovat- únava, bolesti svalů, Dia výrobky se speciálním složením cukru I. typu - juvenilní diabetes : propuká v dětství a je závislý na podávání inzulinu (genetická či vývojová vada,dědičnost) II. typu - diabetes dospělých: po 30 roce života, porucha uvolňování inzulínu ze slinivky (nezdravá výživa, stres, nadváha)

Máme možnost… …jíst Bio Aneb najdi sedm rozdílů

Biopotraviny Biopotravina je produkt ekologického zemědělství- je vyrobena z rostlin, živočichů a jejich produktů pěstovaných,chovaných a zpracovaných podle zákona o ekologickém zemědělství. Při zacházení s těmito potravinami se nesmí používat hormony, minerální hnojiva,geneticky modifikované organizmy, chemicky vylepšovat barvu,chuť a vůni a prodlužovat trvanlivost. Zvířata musí mít dostatek prostoru a přirozené potravy.

Jak je Bio bio? Ministerstvo zemědělství CZ-KEZ(kontrola ekologického zemědělství) Certifikace Kontroly Bio zebra Bio podejny

Pozor na NeBio Čistě přírodní potravina Produkt zdravé výživy Eko potravina Bio výrobek Klamavá reklama Zvednutí prestiže značky

FAIR TRADE Aneb čokoláda bez příchutě dětských slz

Férové a čestné jednání sociálně odpovědného obchodování ekologické zemědělství a šetrnější způsoby zpracování odměna výrobci a jeho případným zaměstnancům, snížení počtu prostředníků mezi výrobcem a spotřebitelem na nezbytné minimum dodržování alespoň minimálních standardů bezpečnosti práce a sociálního zabezpečení omezení nucené dětské práce jako levné pracovní síly

Chutná lépe Obchůdek jednoho světa, Praha Obchůdek na zemi, Brno Prodejny zdravé výživy čokoláda, kakao, káva, čaj, koření, banány, ovocné šťávy a další potraviny. umělecké a řemeslné výrobky: bytové doplňky, kuchyňské náčiní, koberce, hudební nástroje, látky, oděvy, hračky

Užitečné adresy: