Endometrióza Eva Zemčíková www.evazemcikova.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krev ve stolici Hanka Tesková.
Advertisements

ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
Ženská pohlavní soustava
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Radioterapie-využití v medicíně i aktuální protonové urychlovače
Jana Fišerová EU- ICT-ČAZ-8-02
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Nádory - mezenchymové.
FYZIOLOGICKÁ OBDOBÍ ŽENY
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
Choroby střev.
Vylučovací soustava Je tvořena ledvinami a močovými cestami.
NÁDOROVÁ ONEMOCNĚNÍ.
Nicoletta Colombo University of Milan-Bicocca and European Institute of Oncology, Italy Závěrečné poznámky.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Rozmnožovací soustava
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Ženská pohlavní soustava
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Rozmnožovací soustava
POHLAVNÍ SYSTÉM ŽENY.
Stavba kosti.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Akutní stavy v gynekologii
Pohlavní soustava.
Biologické děje v dospívání
Ženské pohlavní ústrojí
Ploštěnci.  Říše : živočichové  Kmen: ploštěnci  Třída :tasemnice Binomické jméno : Tasemnice dlouhočlenná Taenia solium Tasemnice bezbranná Taenia.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_25 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Nádorová onemocnění Anotace Žáci.
Sexuální dospívání. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Rozmnožovací soustava ženská Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_15_Rozmnožovací soustava.
M. Kinštová Thomayerova nemocnice, Praha. Část radiologie zabývající se invazivními výkony při navigaci zobrazovací metodou Vaskulární výkony Nevaskulární.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS.
Bradavice. ANOTACE Navazující prezentace na úvodní hodinu na téma : kožní soustava Žáci se seznamují s onemocněním kůže.
Stav, kdy dochází ke srážení krve uvnitř cév Trombóza v tepně způsobuje přerušení zásobování některého důležitého orgánu. Důsledky mohou být infarkt,
Porod feny Březost feny = 63 dnů (58 – 70) Příznaky blížícího se porodu: v posledním týdnuv posledním týdnu –Zvětšování a otok vulvy –Hojnější výtok (malé.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_31_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Škodlivé účinky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_16_Rozmnožovací soustava ženy Téma:
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_07_P8_Bartonkova TÉMA: Dýchací soustava OBSAH: Dýchací soustava ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
FUNKCE = zajištění rozmnožování a uchování genetické informace.
POHLAVNÍ SOUSTAVA ŽENY ZŠ Hejnice - M. Hradil. Funkce: 1. 1.Zrání vajíček a jejich uvolňování z kůry vaječníků Produkce pohlavních hormonů – který?
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
UZ akutních stavů podbřišku u žen Sedláková J., Foukal J. Radiologická klinika FN Brno a Lékařské fakulty MU přednosta: prof. MUDr. Vlastimil Válek CSc.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Pohlavní soustava - žena
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_33_01_rozmnožování člověka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tetanus Natálie Prokopová.
Ovulační a menstruační systém
Rehabilitační tělesná výchova
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Pohlavní soustava ženy
10 pohlavní soustava ženská
Vylučovací soustava Zajišťuje vylučování nepotřebných a škodlivých látek z těla. Základem vylučovací soustavy jsou ledviny. ledviny močovod močový měchýř.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
ONEMOCNĚNÍ KOSTERNÍ SOUSTAVY
Pohlavní soustava ženy
Ženské pohlavní orgány
Dospívání - puberta Období, ve kterém se tělo dítěte mění na dospělého člověka schopného se rozmnožovat.
Transkript prezentace:

Endometrióza Eva Zemčíková www.evazemcikova.cz

Co je to endometrióza? Endometrióza pochází od slova endometrium. Endo znamená uvnitř a metra znamená děloha. Jedná se tedy o ženské onemocnění, při kterém se děložní sliznice během menstruace vylučuje do ostatních orgánů, kde vytváří novou tkáň, která následně odumírá a krvácí a nemá se z těla kudy odplavit. Každý měsíc se tento cyklus opakuje a mohou tak vznikat cysty, myomy nebo srůsty. www.evazemcikova.cz

Příznaky endometriózy Mezi nejčastější příznaky patří: Časté bolesti v podbřišku nejen při menstruaci Silná menstruace Bolesti v oblasti pánve a zad Nevolnost, únava Potíže s vyprazdňováním stolice (zácpa) Potíže s otěhotněním www.evazemcikova.cz

Obrázek endometriózy www.evazemcikova.cz

Typy endometriózy 1. Peritoneální Ložiska endometriózy se vyskytují na pobřišnici, kde se při operaci zjistí velikost a zabarvení ložisek. Záleží, v jakém stádiu se endometrióza nachází. Zpočátku jsou velmi malá, později se na pobřišnici vyskytují červené skvrny, které se poté mění na modrou, a v poslední fázi vzniká bílá endometrióza. 2. Ovariální Barevná ložiska endometriózy se vyskytují na povrchu vaječníku a mohou se dostat do hloubky. Vytvoří tak cystu velikosti i několika centimetrů, obsahující hnědou tekutinu, proto se ji často říká Čokoládová cysta. 3. Rektovaginální Zde se endometrióza vyskytuje v přepážce mezi pochvou a konečníkem, v podobě tuhých uzlíků. Tento typ endometriózy se označuje jako hluboký, protože postihuje nejen přepážku, ale také vazy mezi dělohou a pánevními kostmi a způsobuje tak trvalou a velkou bolest.   www.evazemcikova.cz

Co je to cysta ? Cysta na vaječníku je nahromaděná tekutina obklopená velmi tenkou stěnou v prostředí vaječníku. Za vaječníkovou cystu je považován jakýkoliv uzlík na vaječníku větší než 2cm. Velikosti se různí. Může být velmi malá nebo velká jako pomeranč. Cysta na vaječníku může vyrůst velmi rychle, v průběhu několika hodin nebo dní, ale také může rychle zaniknout. Problém nastává tehdy, když se cysta začne v těle ženy zvětšovat do velkých rozměrů. Proto bych doporučila toto onemocnění nepodceňovat a začít s léčbou co nejdříve. www.evazemcikova.cz

Obrázek cysty na vaječníku www.evazemcikova.cz

Více informací o endometrióze naleznete na http://evazemcikova.cz/ www.evazemcikova.cz