Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Second conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Second conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"— Transkript prezentace:

1 Second conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Second conditional - tvar If + minulý čas..........,would/wouldn´t............ If I lived in Hawaii, I would go surfing every day. I would go surfing every day if I lived in Hawaii. If = kdyby v druhých podmínkových větách! Předchází-li věta hlavní, není před if čárka. Pořadí vět může být jakékoli, význam vět se nemění.

3 Second conditional – tvar 1) Sloveso be může být ve tvaru were ve všech osobách: If I/you/he...were taller,...... 2) Would můžeme používat ve staženém tvaru: If I were taller, I´d play basketball. 3) Otázka začíná obvykle větou hlavní: Would you buy a house if you had a million dollars?

4 Použití: Používáme, když mluvíme o situacích, které jsou méně reálné v přítomnosti nebo budoucnosti. Jedná se o hypotetické úvahy. If I were you, I would ride on bike more carefully. I am not you - this is unreal. If people have wings, they would be able to fly. People don't have wings - that's impossible.

5 Použití: Podmiňovací způsob používáme také k vyjádření zdvořilé žádosti nebo zdvořilých otázkách v konverzačních situacích: Would you open the window, please? Would you like something to drink?

6 ?

7 Put the verbs in brackets into the correct tense. 1.If I........ his address I'd give it to you. (know) 2.He........ a lot better if he shaved more often. (look) 3.If he worked more slowly he........ so much money. (not get) 4. More people would visit this restaurant if it........ a better chef. (have) 5. I........ that house if I had some money. (buy) 6. If I........ a lot of money I........ up my job. (inherit/ give) 7. If someone........ you a helicopter, what would you do with it ? (give) 8.I........ ruined if I........ her everything she wants. (be/ buy) 9.What........ you........ if you found a burglar in your house ? (do)

8 1. If I knew his address I'd give it to you. 2. He would look a lot better if he shaved more often. 3. If he worked more slowly he wouldn´t get so much money. 4. More people would visit this restaurant if it had a better chef. 5. I would buy that house if I had some money. 6. If I inherited a lot of money I would give up my job. 7. If someone gave you a helicopter, what would you do with it ? 8. I would be ruined if I bought her everything she wants 9. What would you do if you found a burglar in your house?

9 Rewrite the sentences using second conditional. 1. He doesn't take any exercise, that's why he is so fat. 2. She is very shy, so she doesn't go to parties. 3. I haven't got much free time so I read very little. 4. They don't practise English every day so they understand only a few words. 5. People drive very fast so there are many road accidents.

10 Solution: 1. If he took some exercise, he wouldn´t be so fat. 2. If she weren´t so shy, she would go to parties more. 3. If I had more free time, I would read more. 4. If they practised English every day, they would understand better. 5. If people didn´t drive very fast, there wouldn´be many road accidents.


Stáhnout ppt "Second conditional – tvar a použití Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,"

Podobné prezentace


Reklamy Google