Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mořeplavec a kolonizátor.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mořeplavec a kolonizátor."— Transkript prezentace:

1 Mořeplavec a kolonizátor.
Kryštof Kolumbus Mořeplavec a kolonizátor.

2 Ranný život 31. října 1451 (Janov) – 20. května 1506 (Valladolid)
Otec : Dominik Kolumbus – tkadlec vlny, drobný obchodník se sýry Matka : Zuzana Fontanarossová Podle Ferdinanda Kolumba to byl energický pobožný mladík s orlím nosem a plavými vlasy, které mu začaly šedivět už ve velmi mladém věku. Od svých 14 let se věnoval mořeplavbě, díky čemuž dospěl k názoru, že Země je kulatá.

3 Kolumbovy výpravy 1. Výprava - Kanárské ostrovy, La Gomera, Gomera,
Nový svět (Bahamy) 2. Výprava - Objevení ostrovů Dominika, Maria Galante, a Guadeloupe (kanibalismus) 3. Výprava - Kanárské ostrovy, Hisponiola, Kapverdy 4. Výprava - Maroko, Kanárské ostrovy, Nový svět, Honduras (setkání s Indiány)

4 Objevení Ameriky (1. výprava)
Od krále Ferdinanda získal dvě malé karavely (Pinta a Niňa) a větší loď (karaka Santa Maria - zásobovací loď). S těmito třemi loděmi a s posádkou asi 90 mužů se dne 3. srpna 1492 vydal na cestu. 12. října 1492 přistál u ostrova, kterému dal jméno „San Salvador“ (šlo o nynější Bahamy). Objevili domorodce, nové druhy rostlin a zlato. Téhož roku objevil také pobřeží Kuby, Haiti a další ostrovy.

5 Objevení Ameriky Kolumbus v Novém světě

6 Úmrtí Z poslední cesty se Kolumbus vrátil 17. listopadu 1504.
20. května 1506 zemřel v Valladolidu obklopen svými syny. Byl pohřben ve Valladolidu, ale později byly jeho ostatky přeneseny do kláštera La Cartuja v Seville, později do Santo Dominga. Po okupaci ostrova Francouzi roku 1795 byly ostatky přeneseny do Havany na Kubě, po válce o nezávislost na Španělsku roku 1898 byly opět uloženy v Seville, v katedrále.


Stáhnout ppt "Mořeplavec a kolonizátor."

Podobné prezentace


Reklamy Google