Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

48. Vím, jak reagovat za mimořádných situací II. Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "48. Vím, jak reagovat za mimořádných situací II. Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis."— Transkript prezentace:

1 48. Vím, jak reagovat za mimořádných situací II. Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Autor: Ing.Mgr. Josef Pícha

2 48.2 Co již víme? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Náhlé až katastrofické děje byly vždy a budou součástí přirozeného vývoje naší planety Požáry Zemětřesení Sesuv půd Tornáda/Cyklóny Sopečná činnost Tsunami Sněhové blizardy Záplavy či povodně Mezi přírodní katastrofy řadíme např. : Mezi katastrofy způsobené lidskou činností řadíme např.: Jaderná exploze atomové elektrárny Energetický black out doprovázený druhotnými ději atd.

3 Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 48.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Zemětřesení Zemětřesení jsou považována za nejničivější katastrofy a pokud k nim připočteme i následné katastrofy jako sesuvy a hladomory, jsou škody a počty obětí daleko větší Je to tedy soubor krátkodobých pohybů, vznikající vlivem změny napěťového stavu hornin Příčiny vzniku: vlivem náhlého uvolnění energie v zemském tělese šířícího se vlněním Základní pojmy Ohnisko zemětřesení (hypocentrum) - místo vzniku zemětřesení v zemské kůře nebo plášti Epicentrum - kolmý průmět ohniska na zemský povrch Hloubka ohniska - vzdálenost mezi hypocentrem a epicentrem Výskyt : rozhraní litosférických desek, tzv. cirkumpacifický pás (Ohnivý kruh) - podél okrajů Pacifické desky a desky Nasca Jak reagovat? – Opustit budovu a vyjít na volný prostor Zemětřesení Zemětřesení jsou považována za nejničivější katastrofy a pokud k nim připočteme i následné katastrofy jako sesuvy a hladomory, jsou škody a počty obětí daleko větší Je to tedy soubor krátkodobých pohybů, vznikající vlivem změny napěťového stavu hornin Příčiny vzniku: vlivem náhlého uvolnění energie v zemském tělese šířícího se vlněním Základní pojmy Ohnisko zemětřesení (hypocentrum) - místo vzniku zemětřesení v zemské kůře nebo plášti Epicentrum - kolmý průmět ohniska na zemský povrch Hloubka ohniska - vzdálenost mezi hypocentrem a epicentrem Výskyt : rozhraní litosférických desek, tzv. cirkumpacifický pás (Ohnivý kruh) - podél okrajů Pacifické desky a desky Nasca Jak reagovat? – Opustit budovu a vyjít na volný prostor Sopečná činnost souhrn projevů vnitřní energie planety na jejím povrchu horké magma stoupá k zemskému povrchu, vyvěrá v podobě lávy a vytváří vulkanické tvary reliéfu (sopka) Sopka - vyvýšenina, tvořená vulkanickým materiálem, vznikající výronem magmatu na zemský povrch sopečný kužel magmatický krb (zdroj energie a materiálu; 30 až 100 km pod povrchem) sopouch (přívodní kanál) Magma - směs hornin v tekutém stavu, která vyplňuje prostor magmatického krbu Láva - magma, vyvěrající na zemský povrch; 900° až 1100°C lávové proudy Výskyt: aktivní rozhraní litosférických desek Sopečná činnost souhrn projevů vnitřní energie planety na jejím povrchu horké magma stoupá k zemskému povrchu, vyvěrá v podobě lávy a vytváří vulkanické tvary reliéfu (sopka) Sopka - vyvýšenina, tvořená vulkanickým materiálem, vznikající výronem magmatu na zemský povrch sopečný kužel magmatický krb (zdroj energie a materiálu; 30 až 100 km pod povrchem) sopouch (přívodní kanál) Magma - směs hornin v tekutém stavu, která vyplňuje prostor magmatického krbu Láva - magma, vyvěrající na zemský povrch; 900° až 1100°C lávové proudy Výskyt: aktivní rozhraní litosférických desek

4 48.4 Co si řekneme ještě nového? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Tsunami dlouhé vlny katastrofického rázu, vzniklé především tektonickými pohyby na dně moří Vznik slova: z japonštiny - tsu (přístav) a nami (vlna) v překladu "velké vlny v přístavu„ Příčiny vzniku: podmořské zemětřesení (99 % tsunami), sopečná činnost, pobřežní sesuvy Délka: od 150 do 300 km Výška: na volném moři od několika desítek cm do několika metrů Průměrná rychlost a mechanismus pohybu: na volném moři 400 až 500 km/h (max. 1000 km/h) přechod do šelfových oblastí – vlna se zpomaluje a zvyšuje na pobřeží tvorba vodní stěny – náraz a krátké zaplavení pobřežních oblastí Výskyt : 80 % tsunami – Tichý oceán – seismická aktivita v hlubokomořských příkopech Jak reagovat? : útěk do vnitrozemí nebo na vyvýšené místo/kopec/budovu Tsunami dlouhé vlny katastrofického rázu, vzniklé především tektonickými pohyby na dně moří Vznik slova: z japonštiny - tsu (přístav) a nami (vlna) v překladu "velké vlny v přístavu„ Příčiny vzniku: podmořské zemětřesení (99 % tsunami), sopečná činnost, pobřežní sesuvy Délka: od 150 do 300 km Výška: na volném moři od několika desítek cm do několika metrů Průměrná rychlost a mechanismus pohybu: na volném moři 400 až 500 km/h (max. 1000 km/h) přechod do šelfových oblastí – vlna se zpomaluje a zvyšuje na pobřeží tvorba vodní stěny – náraz a krátké zaplavení pobřežních oblastí Výskyt : 80 % tsunami – Tichý oceán – seismická aktivita v hlubokomořských příkopech Jak reagovat? : útěk do vnitrozemí nebo na vyvýšené místo/kopec/budovu Black out Totální výpadek dodávky elektrické energie (Blackout) nebo rozsáhlé systémové poruchy jsou reálné jevy (např. Itálie 2003). Důsledkem jsou vysoké ekonomické ztráty prudce vzrůstající s dobou trvání výpadku. Obnova provozu po rozsáhlé systémové poruše může být obtížná. Příčiny vzniku: Slabá elektrická síť, výpadek elektrárny, přetížení systému apod. Jak reagovat? : Najít nejbližší nezávislý zdroj energie ( generátor, svítilna atd.) Black out Totální výpadek dodávky elektrické energie (Blackout) nebo rozsáhlé systémové poruchy jsou reálné jevy (např. Itálie 2003). Důsledkem jsou vysoké ekonomické ztráty prudce vzrůstající s dobou trvání výpadku. Obnova provozu po rozsáhlé systémové poruše může být obtížná. Příčiny vzniku: Slabá elektrická síť, výpadek elektrárny, přetížení systému apod. Jak reagovat? : Najít nejbližší nezávislý zdroj energie ( generátor, svítilna atd.)

5 48.5 Procvičení a příklady Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Úkol: 1.Utvořte pětičlenné skupiny. Simulujte black out, tedy totální výpadek elektrické energie, který bude trvat celých 5 dní. Zkuste sestavit pravděpodobný scénář, který se bude odehrávat den pod ni. Zahrňte veškeré oblasti od průmyslu po infrastrukturu atd. 2.Představte si, že jste členy krizového štábu, který má za úkol řešit tento scénář. Které oblasti byste se snažili udržet v provozu a které jsou podle vás méně potřebné? Úkol: 1.Utvořte pětičlenné skupiny. Simulujte black out, tedy totální výpadek elektrické energie, který bude trvat celých 5 dní. Zkuste sestavit pravděpodobný scénář, který se bude odehrávat den pod ni. Zahrňte veškeré oblasti od průmyslu po infrastrukturu atd. 2.Představte si, že jste členy krizového štábu, který má za úkol řešit tento scénář. Které oblasti byste se snažili udržet v provozu a které jsou podle vás méně potřebné?

6 48.6 Něco navíc pro šikovné Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis částice kmitají ve směru šíření vlny nejrychlejší typ vlnění šíří se v každém prostředí (pevném, kapalném, plynném) prochází napříč celým zemským tělesem částice kmitají ve směru šíření vlny nejrychlejší typ vlnění šíří se v každém prostředí (pevném, kapalném, plynném) prochází napříč celým zemským tělesem částice kmitají kolmo ke směru šíření vlny pomalejší ale ničivější vlnění šíří se pouze v pevném prostředí neprochází napříč celým zemským tělesem částice kmitají kolmo ke směru šíření vlny pomalejší ale ničivější vlnění šíří se pouze v pevném prostředí neprochází napříč celým zemským tělesem Druhy vln při zemětřesení Věděl jsi, že…….. Japonsko má nejpokročilejší systém varování před zemětřesením na světě. Celonárodní online systém byl spuštěn v roce 2007, detekuje otřesy, vypočítává epicentrum zemětřesení a odesílá stručná varování ze svých více, než 1000 seismografů rozptýlených po celé zemi, která je jednou z nejnáchylnějších na zemětřesení na planetě.“ Systém odesílá varování v rozsahu od sekund po jednu až dvě minuty před zemětřesením. I japonské děti se učí jak se chovat během zemětřesení, díky tomu jsou lidé v Japonsku naprosto disciplinovaní při evakuaci z budov. Japonské budovy jsou stavěny z pevných materiálů a jsou schopny odolat nejničivějším zemětřesením. Věděl jsi, že…….. Japonsko má nejpokročilejší systém varování před zemětřesením na světě. Celonárodní online systém byl spuštěn v roce 2007, detekuje otřesy, vypočítává epicentrum zemětřesení a odesílá stručná varování ze svých více, než 1000 seismografů rozptýlených po celé zemi, která je jednou z nejnáchylnějších na zemětřesení na planetě.“ Systém odesílá varování v rozsahu od sekund po jednu až dvě minuty před zemětřesením. I japonské děti se učí jak se chovat během zemětřesení, díky tomu jsou lidé v Japonsku naprosto disciplinovaní při evakuaci z budov. Japonské budovy jsou stavěny z pevných materiálů a jsou schopny odolat nejničivějším zemětřesením.

7 48.7 Natural disasters II. Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Geography Blackout A power outage (also called a power cut, a power blackout, or a power failure) is a short- or long-term loss of the electric power to an area. Blackout A power outage (also called a power cut, a power blackout, or a power failure) is a short- or long-term loss of the electric power to an area. Tsunami Form as a result of earthquakes, volcanoes, or earthquakes under the ocean Devastating Waves grow taller as they reach the coast Over 200,000 people killed in the 12/26/05 Indian Ocean tsunami Tsunami Form as a result of earthquakes, volcanoes, or earthquakes under the ocean Devastating Waves grow taller as they reach the coast Over 200,000 people killed in the 12/26/05 Indian Ocean tsunami Earthquake An earthquake (also known as a quake, tremor or temblor) is the result of a sudden release of energy in the Earth´s crust that creates seismic waves. Earthquake An earthquake (also known as a quake, tremor or temblor) is the result of a sudden release of energy in the Earth´s crust that creates seismic waves. Volcanoes A volcano is a rupture on the crust of a planetary mass object, such as the Earth, which allows hot lava, volcanic ash, and gases to escape from a magma chamber below the surface. Volcanoes A volcano is a rupture on the crust of a planetary mass object, such as the Earth, which allows hot lava, volcanic ash, and gases to escape from a magma chamber below the surface.

8 48.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1.Epicentrum je a/ kolmý průmět ohniska na zemský povrch b/ cizí slovo pro lávu c/ monitorovací centrum zemětřesení d/ místo kde vyvěrá láva 3.Magma je a/ směs hornin v tekutém stavu vyplňující mag. krb b/ to samé jako láva c/ sopečný prach d/ spodní část sopky 2.Které tvrzení je správné? a/ Tsunami dosahují max. desítek cm b/ Blackout je výpadek ropného zásobování c/ Zemětřesení se vyskytuje zpravidla na rozhraní litosferických desek d/ Magmatický krb se nachází na povrchu země 4.Při zemětřesení je nejlepším místem ke schování…. a/ Mrakodrap b/ Metro c/ Auto d/ Louka 1.a 2.a 3.c 4.d Test na známku Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis

9 1.http://geologie.vsb.cz/jelinek/Nauka_o_Zemi_PTO_htm_files/540.jpg slide 1http://geologie.vsb.cz/jelinek/Nauka_o_Zemi_PTO_htm_files/540.jpg 2.http://ostrava-educanet.cz/zemepis/images/stories/zeme/litosfera/exploze_sopka.jpgslide 1http://ostrava-educanet.cz/zemepis/images/stories/zeme/litosfera/exploze_sopka.jpg 3.http://rs.resalliance.org/wp-content/uploads/2008/05/chinaearthquake.jpg://www.christianpost.com/news/missions-organization-seeking-unsung-heroes-nominations- for-epoch-awards-96573//slide 1http://rs.resalliance.org/wp-content/uploads/2008/05/chinaearthquake.jpg://www.christianpost.com/news/missions-organization-seeking-unsung-heroes-nominations- for-epoch-awards-96573// 4.http://www.relaxia.cz/astrologie/ctyri_ivly.jpgslide 2http://www.relaxia.cz/astrologie/ctyri_ivly.jpg 5.http://sites.google.com/site/zemetreseni01/zakladni_pojmyslide 3http://sites.google.com/site/zemetreseni01/zakladni_pojmy 6.http://sites.google.com/site/vulkanizmus/_/rsrc/1255174271049/zakladni_pojmyslide 3http://sites.google.com/site/vulkanizmus/_/rsrc/1255174271049/zakladni_pojmy 7.http://www.npr.org/2013/08/14/210620446/10-years-after-the-blackout-how-has-the-power-grid-changedslide 4http://www.npr.org/2013/08/14/210620446/10-years-after-the-blackout-how-has-the-power-grid-changed 8.https://www.theleagueofmoveabletype.com/blackoutslide 5https://www.theleagueofmoveabletype.com/blackout 9.https://www.flickr.com/photos/93779577@N00/3574008374/slide 5https://www.flickr.com/photos/93779577@N00/3574008374/ 10.http://sites.google.com/site/zemetreseni01/seismicke_vlny slide 6http://sites.google.com/site/zemetreseni01/seismicke_vlny 11.http://kids.britannica.com/comptons/art-160125/Young-students-learn-computer-skills-at-a-school-in-Tokyoslide 6http://kids.britannica.com/comptons/art-160125/Young-students-learn-computer-skills-at-a-school-in-Tokyo 12.http://www.wtps.org/wths/imc/pathfinders/natural_disasters.htmslide 7http://www.wtps.org/wths/imc/pathfinders/natural_disasters.htm 13.http://www.sej.org/library/disasters/reporters-toolbox-covering-tsunamisslide 7http://www.sej.org/library/disasters/reporters-toolbox-covering-tsunamis 14.http://eofdreams.com/flood.htmlslide 7http://eofdreams.com/flood.html 1.http://geologie.vsb.cz/jelinek/Nauka_o_Zemi_PTO_htm_files/540.jpg slide 1http://geologie.vsb.cz/jelinek/Nauka_o_Zemi_PTO_htm_files/540.jpg 2.http://ostrava-educanet.cz/zemepis/images/stories/zeme/litosfera/exploze_sopka.jpgslide 1http://ostrava-educanet.cz/zemepis/images/stories/zeme/litosfera/exploze_sopka.jpg 3.http://rs.resalliance.org/wp-content/uploads/2008/05/chinaearthquake.jpg://www.christianpost.com/news/missions-organization-seeking-unsung-heroes-nominations- for-epoch-awards-96573//slide 1http://rs.resalliance.org/wp-content/uploads/2008/05/chinaearthquake.jpg://www.christianpost.com/news/missions-organization-seeking-unsung-heroes-nominations- for-epoch-awards-96573// 4.http://www.relaxia.cz/astrologie/ctyri_ivly.jpgslide 2http://www.relaxia.cz/astrologie/ctyri_ivly.jpg 5.http://sites.google.com/site/zemetreseni01/zakladni_pojmyslide 3http://sites.google.com/site/zemetreseni01/zakladni_pojmy 6.http://sites.google.com/site/vulkanizmus/_/rsrc/1255174271049/zakladni_pojmyslide 3http://sites.google.com/site/vulkanizmus/_/rsrc/1255174271049/zakladni_pojmy 7.http://www.npr.org/2013/08/14/210620446/10-years-after-the-blackout-how-has-the-power-grid-changedslide 4http://www.npr.org/2013/08/14/210620446/10-years-after-the-blackout-how-has-the-power-grid-changed 8.https://www.theleagueofmoveabletype.com/blackoutslide 5https://www.theleagueofmoveabletype.com/blackout 9.https://www.flickr.com/photos/93779577@N00/3574008374/slide 5https://www.flickr.com/photos/93779577@N00/3574008374/ 10.http://sites.google.com/site/zemetreseni01/seismicke_vlny slide 6http://sites.google.com/site/zemetreseni01/seismicke_vlny 11.http://kids.britannica.com/comptons/art-160125/Young-students-learn-computer-skills-at-a-school-in-Tokyoslide 6http://kids.britannica.com/comptons/art-160125/Young-students-learn-computer-skills-at-a-school-in-Tokyo 12.http://www.wtps.org/wths/imc/pathfinders/natural_disasters.htmslide 7http://www.wtps.org/wths/imc/pathfinders/natural_disasters.htm 13.http://www.sej.org/library/disasters/reporters-toolbox-covering-tsunamisslide 7http://www.sej.org/library/disasters/reporters-toolbox-covering-tsunamis 14.http://eofdreams.com/flood.htmlslide 7http://eofdreams.com/flood.html Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 48.9 Použité zdroje, citace

10 AutorIng. Mgr. Josef Pícha Období Ročník9. ročník Klíčová slovaPřírodní katastrofy, zemětřesení, blackout, sopka, tsunami AnotacePrezentace se zabývá přírodními katastrofami Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 48.10 Anotace


Stáhnout ppt "48. Vím, jak reagovat za mimořádných situací II. Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis."

Podobné prezentace


Reklamy Google