Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Další nálezy na keltském sídlišti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Další nálezy na keltském sídlišti"— Transkript prezentace:

1 Další nálezy na keltském sídlišti
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM Další nálezy na keltském sídlišti Označení DUM VY_32_INOVACE_10_1_19 Autor Mgr. Miroslav Černý Datum Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Pravěk Ročník 1. ročník a kvinty gymnázia, seminář dějepisu

2 Atlas archeologických artefaktů XIX. doba železná jihovýchodní Morava

3 Další nálezy na keltském sídlišti
Keltská expanze probíhala na Moravě od poloviny pátého století (př. n. l). Toto období označujeme jako mladší dobu železnou neboli dobu laténskou. V samotném závěru této poslední fáze pravěku se objevuje kultura púchovská. Její nositelé osídlili zvl. výšinné horizonty jihovýchodní Moravy. drobné šperky a ozdoby období laténu nás pře-svědčují o bohatých technologických znalostech mezi novinky na našem území patří zavedení mincí Pro výrobu mouky používají jako první mlýnské kameny

4 Rybářské HÁČKY Jezdecká OSTRUHA PŘÍVĚŠEK s očkem Zdobné ZÁVĚSKY Tyto drobné předměty svědčí nejen o bohatém estetickém cítění Keltů, ale také o velmi poučené technologii zpracování kovů.

5 Opracovaná kost mohla mít více užití
Opracovaná kost mohla mít více užití. Asi se již nedozvíme, jestli to byla signální PÍŠŤALA keltského muže. ZRCÁTKO vzniklo jako slitina cínu, mědi a olova, v němž se zřejmě shlížela krása keltské ženy. Zlaté PENÍZE, tzv. duhovky. Lidé je často spatřili na poli po dešti – když byly omyté deštěm a osvícené sluncem – na nebi se objevila duha….

6 Keltové byli tvůrci prvních MINCÍ
Keltové byli tvůrci prvních MINCÍ. Předlohou jim byly peníze starověkého Řecka. Námětem bývají často koně, ale silně stylizované tvary nás přesvědčují o velké obrazotvornosti našich předků. Objevují se i nápisy, jména bohů a héroů. Peníze odlévali ze zlata a stříbra.

7 ŽERNOVY jsou na laténských sídlištích vzácné nálezy
ŽERNOVY jsou na laténských sídlištích vzácné nálezy. Dva mlýnské kameny mezi něž se sypalo obilí - to byla první vyspělá výroba mouky v našich dějinách (viz dva kusy nahoře – ležák a běhoun). Dole vlevo je jeden nedopracovaný a vpravo jeden žernov mladšího data.

8 Ale, ale. Mezi keltské výrobky se nám připletl jeden, který sem nepatří. Prohlédni si artefakty pozorně ještě jednou a pokus se určit, o který jde.

9 Aha. Je to ŘÍMSKÁ MINCE. Hlavu nenáviděného císaře skutečně Keltové na svá platidla neumístili.

10 SEKERY a MLATY z různých období pravěku.
Úkol. Nemělo by být těžké časově je správně seřadit. Jistě rozpoznáme i materiály, z nichž jsou nástroje vytvořeny.

11 1. Sekeromlat z doby pozdní kamenné je z kamene. 2. Sekera z doby bronzové je z bronzu. 3. Mlat z doby halštatské je z parohu. 4. Sekery z doby mladší železné jsou ze železa.

12 Fotografie a ilustrace Miroslav Černý a Jana Langová Autorská práva vyhrazena


Stáhnout ppt "Další nálezy na keltském sídlišti"

Podobné prezentace


Reklamy Google