Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy"— Transkript prezentace:

1 Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_1D.6.03 Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Pravěk - tradiční označení období dějin lidstva,
ze kterého nejsou známy žádné písemné prameny. Období do vzniku písma. Pravěk = dějiny společností a kultur, které neznaly písmo.

3 Zahrnuje období vzniku a vývoje člověka, lidské
společnosti a kultury od nejstarších archeologických nálezů (asi let p.n.l.) do vzniku „vysokých kultur“ a zavedení písma. Pravěk – nejstarší a nejdéle trvající etapou lidských dějin. Zdrojem bližšího poznání jsou prameny hmotné (archeologické kultury).

4 Podle materiálů, z nichž si lidé vyráběli nástroje se pravěk dělí takto:
Doba kamenná ( – 2200 p.n.l.) Paleolit (starší doba kamenná –8000 p.n.l.) Mezolit (střední doba kamenná 8000–3000 p.n.l.) Neolit (mladší doba kamenná 5500–4000 p.n.l.) Eneolit (pozdní doba kamenná 4000–2200 p.n.l.)

5 Doba bronzová (2200 – 750 p.n.l.) Doba železná (750 p.n.l. – 0) starší (halštatská 750 – 450 p.n.l.) mladší (laténská 450 p.n.l. – 0)

6 Jiné způsoby dělení pravěku
Podle způsobu získávání potravy Období přisvojovacího hospodářství – člověk je plně závislý na přírodě. Živý se sběrem – zemědělství neexistuje. Období výrobního hospodářství – zahajuje ji neolitická revoluce cca p.n.l., rozvíjí se prvotní zemědělství, z lovců a sběračů se stali výrobci potravy.

7 2) Podle technologie k výrobě nástrojů
Období přizpůsobení si přírodních výtvorů: klacků, kostí, kamenů Období štípané industrie – pazourek Období hlazené a vrtané industrie – nejvyspělejší období

8 3) Podle uspořádání společnosti
Období života v tlupě o 20 – 30 členech Období rodového uspořádání – matriarchát a patriarchát

9 1. Přiřaďte správná období k českým názvům:
Paleolit Mezolit Eneolit Neolit Mladší doba kamenná Starší doba kamenná Pozdní doba kamenná Střední doba kamenná

10 2. Zakreslete na časovou osu, jak šla po sobě jednotlivá období pravěku.
Doba železná Paleolit Doba bronzová Mezolit Eneolit Neolit

11 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, říjen Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: šestý ročník, pravěk, paleolit, mezolit, neolit, eneolit, doba bronzová, doba železná, výrobní hospodářství, přisvojovací hospodářství Tato prezentace základní dataci období pravěku v souvislosti s jednotlivými etapami vývoje člověka. Jako zápis je možné použít pracovní list, který je možné i vytisknout. Podrobněji se budou jednotlivá období rozebírat v následujících prezentacích. RULF, J., VÁLKOVÁ, V.: Dějepis pro 6. ročník ZŠ. 2. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny pravěku a starověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 6: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: Fraus, s. ISBN HARNA, Jos., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí I. 1. vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Rozdělení pravěku na jednotlivé etapy"

Podobné prezentace


Reklamy Google