Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ 04-2-17-Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ 04-2-17-Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním."— Transkript prezentace:

1 Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ 04-2-17-Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky Ing. Božena Rypková

2 Anotace DUM prohloubí znalosti o polovodičích a seznámí studenty s jevy, které v nich vznikají.

3

4  Přechod PN má usměrňovací vlastnost, to znamená, že propouští proud jedním směrem.  Diodový jev probíhá na rozhraní dvou polovodičů s různým typem vodivostí.  Vlivem difuze nábojů se vytvoří bariérová (hradlová) vrstva, která má větší rezistivitu než ostatní části přechodu.

5  Projevuje se v polovodičových strukturách typu PNP nebo NPN.  Tuto strukturu mají tranzistory, které zesilují proud, napětí a výkon.

6 Nastává v polovodičích při ozáření světlem o vhodné frekvenci. Rozlišujeme: 1)vnější fotoelektrický jev - jde o uvolňování (emisi) elektronů z povrchu vodiče, získají-li dostatečnou energii. 2)Vnitřní fotoelektrický jev - vlivem pohlcení energie se zvětší pohyb elektronů a konduktivita (vodivost) polovodiče. Velikost konduktivity závisí na frekvenci a intenzitě záření.

7 Spočívá v pohlcování nebo uvolňování tepla na spoji dvou Různých polovodičů, kterými prochází proud. Používá se k přeměně elektrické energie na tepelnou a naopak.

8 Hallův jev - vzniká v destičce polovodiče, která je vložena do magnetického pole a prochází ní elektrický proud. Magnetorezistenční jev- projevuje se zvětšením rezistivity polovodiče účinkem magnetického pole.

9  Tunelový jev – při velmi úzkém přechodu PN mohou Přechodem proniknou i náboje s menší energií.  Lavinový a Zenerův jev – v důsledku nárazové ionizace Lavinovitě vzrůstá koncentrace volných nosičů náboje.  Paměťový jev – odpor polovodiče se při dosažení kritické intenzity elektrického pole zmenší.

10 Použitá literatura KESL, Jan. Elektronika: učebnice : základní studijní materiál pro střední školy. 2., aktualiz. a rozš. vyd. Praha: BEN - technická literatura, 143 s. ISBN 80- 7300-143-8. HÄBERLE, Heinz. Průmyslová elektronika a informační technologie: učebnice : základní studijní materiál pro střední školy. Vyd. 1. Praha: Europa-Sobotáles, 719 s. ISBN 80-867-0604-4. Použité obrázky: vlastní tvorba autorky v programu PowerPoint.


Stáhnout ppt "Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ 04-2-17-Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním."

Podobné prezentace


Reklamy Google