Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního."— Transkript prezentace:

1 Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.  práce s textem  transformace obrázku/textu

2 Při práci s textem můžeme s výhodou využít vrstev. Text vkládáme klepnutím na ikonu nástroje text nebo klávesovou zkratkou T. Základní vlastnosti textu upravujeme v nastavení nástroje textu, samotný text editujeme v samostatném okně.

3 Text nám přidá novou vrstvu.

4 Klepnutím na vrstvu, ve které je text, můžeme kdykoli otevřít okno pro editaci textu a nástroje pro nastavení parametrů textu.

5 Pomocí nástroje pro přesun (klávesa M) lze text libovolně přesouvat.

6 Vrstvu s textem můžeme duplikovat a v kopii můžeme změnit barvu textu. Posunem této kopie vytvoříme efekt stínu.

7 Můžeme kombinovat několik duplikovaných vrstev. Vrstvy mohou mít různé barvy. U textové vrstvy můžeme také měnit velikost.

8 Je možno také vzniklé textové vrstvy sloučit (postupně od horní vrstvy) a takto sloučenou vrstvu rotovat.

9 Na obrázku je příklad naklonění, perspektivy a překlopení.

10 Pomocí cest lze z výběru vytvořit Bézierovy křivky a s jejich pomocí dále text upravovat. Obrázek je jen ukázka, cestami se budeme podrobněji zabývat v některé z dalších částí.

11 Úkol Doplňte libovolnou fotografii textem podle vzoru.

12 Příště: Úprava kácejících se linií, horizontu Použitá literatura: VYBÍRAL, J. GIMP: Praktická uživatelská příručka. Brno : Computer Press, 2008. 223 s., CD. ISBN 978- 80-251-1945-7. Použité fotografie: autor © Jaroslav Zavadil LOGO Wilbera : Tuomas Kuosmanen (tigert.gimp.org/gimp)tigert.gimp.org/gimp


Stáhnout ppt "Grafický editor GIMP (6) Mgr. Jaroslav Zavadil, Gymnázium Šternberk Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního."

Podobné prezentace


Reklamy Google