Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Z Liberce k moři a zpět Fotocestopis z cesty na kole z Liberce do Ahlbecku v Německu (dovolená 2007)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Z Liberce k moři a zpět Fotocestopis z cesty na kole z Liberce do Ahlbecku v Německu (dovolená 2007)"— Transkript prezentace:

1 Z Liberce k moři a zpět Fotocestopis z cesty na kole z Liberce do Ahlbecku v Německu (dovolená 2007)

2 Co předcházelo… V roce 2003 jsem poprvé zkusil dovolenou na kole a to trasu 1.500 km dlouhou. Krnov - Praha - Passau - Wien - Bratislava - Žilina - Ostrava - Krnov. Tento druh nízkonákladové dovolené se ujal a postupně se přidávali další členové rodiny. 2004: Krnov - Berlín - Kodaň - Allerod - Helsingborg a zpět - 3.000 km / 18 dní. To se přidal tatík. 2006: Krnov - Praha - Passau - téměř Wien - Mikulov - Brno - Olomouc - Krnov 1.200 km / 14 dní. To se přidala mamina.

3 před časem jsem v televizi viděl ódu na novou cyklotrasu, které v té době ještě nebyla dokončená a na našem území měří maximálně 10%. Jelikož mám již zkušenosti s cykloturistikou v civilizovaných zemích, kde se nedělají cyklotrasy z nejhorších okrsek, vypadalo to jako dobré znamení. Oder-Neiße-Radweg Cyklotrasa Odra-Nisa

4 na Ještědu Na vysílači byla ten den výroční slavnost. Na vrchol jsme si pomohli lanovkou, nicméně jsme si taky pěkně šlápli. Na film i světelnou show jsme zůstat nemohli, protože jsme měli bagáž na nádraží, kterou jsme museli vyzvednout do jedenácti. Úskalí nocování ve městě tkví v nedostatku stanovacích ploch, ale přece jsme něco našli, resp. už se nám nechtělo nic jiného hledat.

5 Den první Odměnou nám bylo probuzení v pět hodin ráno od správce přilehlé nemovitosti. Jelikož jsme ho nechtěli připravit o zaměstnání, sbalili jsme se. Po nějaké hygieně a kávičce na trekovém vařiči jsme najeli na trasu a vyrazili.V Hrádku nad Nisou jsme se stavili v infocentru pro leták ke trase, který jsme chtěli využít jako mapu a průvodce. Od bodrého informátora jsme se dozvěděli, že jsou všechny rozebrané jelikož byly zadarmo.

6 Překročení hranice Ještě před překročením hranice jsme se vykoupali v místním přírodním koupališti. Překročením hranice jsme se ocitli tak trochu v jiném světě, vzhledem k tomu, že před osmnácti lety zde jako u nás vládl komunismus jsme trochu propadali depresi. Minuli jsme trojmezí, projeli klášterem Marienthal.

7 Görlitz První noc jsme rozbili tábor téměř u cedule města Görlitz.

8 Görlitz Ráno jsme vjeli do města. Ikdyž trasa městem nevedla, zamířili jsme tam a v infocentru jsme si vyzvedli leták. Neocenitelně nám posloužil jako navigace, jelikož jinou mapu jsme neměli. Vzhledem ke kvalitě značení by se to zdálo zbytečné, ale když nechtě sjedete z cesty mat problém.Jelikož o teplotní stupně nebyla nouze, zchladili jsme se při každé příležitosti.

9 Bad Muskau a jeho nádherný park.

10 Forst Ve Forstu jsme přes plot nakukovali do Východoněmecké růžové zahrady.

11 Mosty, které nikam nevedou Postupně jsme míjeli pobořené nebo zadrátované mosty do Polska, jako na hranici Jižní a Severní Koreje.

12 Guben Další na cestě bylo hraniční město Guben/Gubin. Koupaliště jsme hledali dlouho, ale našli. Na večer jsme minuli soutok Nisy s Odrou.

13 Neuzelle Ráno jsme zjisti že prší. Ale poté co vyšlo slunce jsme byli odměněni prohlídkou kostela v obci Neuzelle.

14 Cesta vedla téměř pořád po protipovodňových hrázích. Mezi hrází a řekou byly pastviny hojně využívané hospodářskými zvířaty.

15 Odbočka do Polska Jelikož mě dostihly pracovní záležitosti rozhodli jsme se udělat odbočku do Štetína a příležitostně vypálit zaplněnou kartu na DVD. Po těch dnech v Německu to byl trochu kulturní šok, ale aspoň se nám trochu zlepšila deprese z rozdílu naší republiky a bývalým východním Německem. Po projížďce městem k přístavu jsme s úlevou zamířili zpět na západ.

16 Moře (skoro) Naše první setkání s velkou vodou se odehrálo v městečku Ueckermünde. Ale byl to zatím jen Štětínský záliv.

17 Peenetalmoor in Pomern Projeli jsme také přírodní rezervací - mokřady Peenetalmoor in Pomern.

18 Pomalu se blížíme do cíle Následoval Anklam a poloostrov Usedom. Tady nás zastihl opravdu liják, nezbylo nám ale nic než jet. Konec cesty se ale nezadržitelně blížil.

19 Ahlbeck - cíl naší cesty Mokří a hladoví jsme udělali pár fotek a po prohlédnutí mapy kvůli nalezení nějakého kempu jsme zamířili do polského Swinoujscia.

20 Cesta zpět Rekreovali jsme se tři dny, ale vrátit jsme se museli

21 Závěrečná fakta Start 14.7.2007 v Krnově Start 14.7.2007 v Krnově Konec 2.8.2007 v Krnově Konec 2.8.2007 v Krnově Kilometrů najeto 1375 Kilometrů najeto 1375 Náklady cca 5.000,- Náklady cca 5.000,- Defekty 2 Defekty 2 Fotek pořízeno 1108 Fotek pořízeno 1108 Kompletní fotogalerie zde Kompletní fotogalerie zdefotogalerie zdefotogalerie zde


Stáhnout ppt "Z Liberce k moři a zpět Fotocestopis z cesty na kole z Liberce do Ahlbecku v Německu (dovolená 2007)"

Podobné prezentace


Reklamy Google