Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vrutové spoje Používají se k zajištění spojů u rozebíratelných výrobků a snímatelných součástí (kování), u součástí a výrobků vystavených dynamickým a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vrutové spoje Používají se k zajištění spojů u rozebíratelných výrobků a snímatelných součástí (kování), u součástí a výrobků vystavených dynamickým a."— Transkript prezentace:

1 Vrutové spoje Používají se k zajištění spojů u rozebíratelných výrobků a snímatelných součástí (kování), u součástí a výrobků vystavených dynamickým a vibračním účinkům, u součástí, které nelze lepit a u výrobků používaných v prostředí se zvýšenou vlhkostí apod..

2 Používáme vruty se zápustnou, půlkulatou a čočkovitou hlavou, upravené pro plochý nebo křížový šroubovák. Pro šroubování používáme vhodnou velikost šroubováku nebo nástavce (bitu), aby nedocházelo k poškození vrutu nebo jeho okolí.

3 Otvory pro vruty se vyhlubují špicí, pro průměry vrutů do 3 mm, nebo se předvrtávají. Předvrtané spoje vykazují největší pevnost spojení, nejmenší pevnost mají vruty zarážené bez šroubování. Otvory pro vruty se předvrtávají 0,85 průměru dříku vrutu, v připojovaném dílci o 0,1 až 0,2 mm více než průměr dříku, do hloubky 0,6 l (celkové délky vrutu) u dřevotřískových desek a měkkých materiálů a 0,75 až 1 l u tvrdých materiálů.

4 Vruty ve spojích se musí dotáhnout, aby hlava lícovala s plochou, nesmí se přetočit, dojde ke stržení závitu v dílci. Spoj méně drží a zpravidla nejde rozpojit. Vruty nesmí procházet celou tloušťkou dílce. Krytí minimálně 3 mm. Mezi osami vrutů nejmenší vzdálenost 4 průměry dříku.

5 Vruty šroubujeme ručně, pomocí kolovrátku nebo elektrickými šroubováky.

6

7 Nejpoužívanější vrut – „konfirmát“, pro spojování desek z dřevotřísky.


Stáhnout ppt "Vrutové spoje Používají se k zajištění spojů u rozebíratelných výrobků a snímatelných součástí (kování), u součástí a výrobků vystavených dynamickým a."

Podobné prezentace


Reklamy Google