Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál Ludmila Švecová Studijní číslo: 322356 Kombinované studium Učitelství 1. stupně ZŠ 1. ročník, podzim 2008.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál Ludmila Švecová Studijní číslo: 322356 Kombinované studium Učitelství 1. stupně ZŠ 1. ročník, podzim 2008."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál Ludmila Švecová Studijní číslo: 322356 Kombinované studium Učitelství 1. stupně ZŠ 1. ročník, podzim 2008

2 Dobrý den, děti! Vítejte v Praze. Jmenuji se Golem, býval jsem sluhou rabbiho Löwa, který si mě sám utvořil z hlíny. Rabbi už nežije, a protože mě nebaví jen tak zahálet, rozhodl jsem se, že vás provedu po našem hlavním městě. Abyste se nenudili, občas vám zadám nějaký úkol nebo vám položím otázku. Doufám, že se vám bude procházka Prahou líbit. Začínáme…

3 Golem předčítá Jaká Praha? Matka měst, zlatá, stověžatá, srdce Evropy. „Město vidím veliké, jehož sláva hvězd se bude dotýkat.“ Golem informuje Praha má výhodnou polohu ve středu Čech. Rozkládá se na obou březích řeky Vltavy. Je významným evropským velkoměstem s více než 1 milionem obyvatel. Život ve městě řídí zastupitelstvo, v jehož čele stojí primátor.

4 Pověsti úkol  Spojovačka:  Golemovy popletené pověsti: Libuše měla tři sestry: Kazi, Tetu a Šárku. Praotec Čech vystoupil na nejvyšší horu Sněžku. Kazi dovedla věštit budoucnost, předpověděla Prahu a provdala se za Přemysla Oráče. Šemík skočil s Horymírem z Karlova mostu do Labe. Bivoje zabil na lovu kanec. Otec Tety se jmenoval Šlápota. Staré pověsti české sepsal Afons Jirásek.

5 Pověsti řešení  Spojovačka:  Golemovy popletené pověsti: Libuše měla dvě sestry: Kazi a Tetu. Praotec Čech vystoupil na horu Říp. Libuše dovedla věštit budoucnost, předpověděla Prahu a provdala se za Přemysla Oráče. Šemík skočil s Horymírem z Vyšehradu přes Vltavu. Bivoj zabil na lovu kance. Otec Tety se jmenoval Krok. Staré pověsti české sepsal Alois Jirásek.

6 Golem představuje historické památky Praha patří mezi nejkrásnější města na světě. K nejstarším částem Prahy patří Pražský hrad, Hradčany, Malá Strana a Staré Město. Centrem Starého Města je Staroměstské náměstí. Zde upoutá naši pozornost Staroměstská radnice s obdivuhodným orlojem a památník mistra Jana Husa. O rozkvět Prahy se zasloužil český král Karel IV. Založil nádhernou gotickou katedrálu sv. Víta a nechal vybudovat Nové Město. Nechal vystavět kamenný most (Karlův) a založil v Praze první univerzitu ve střední Evropě. K nejkrásnějším stavbám pozdější doby patří barokní chrám sv. Mikuláše na Malé Straně. Centrem Prahy se později stalo Václavské náměstí, v jehož horní části stojí budova Národního muzea a socha sv. Václava. Snahy o české národní obrození vyvrcholily postavením budovy Národního divadla. Na jeho výzdobě se podíleli nejvýznamnější umělci té doby. Aby byly tyto památky zachovány, byla historická Praha zákonem vahlášena městskou památkovou rezervací.

7 Golem zadává číselnou hádanku úkol  Víte, ve kterém městě se nachází druhý orloj? Odpočítejte písmenka ve větě: Podle staré pověsti zešílí, ba zemře každý, kdo bude na orloji pracovat.  Na základě vlastních znalostí nebo s pomocí publikací o Praze vymyslete zadání následující křížovky:

8 Golem a Národní divadlo Základní kámen Národního divadla byl položen v roce 1868. Budova byla postavena v novorenesančním slohu podle návrhu architekta Josefa Zítka. Stavba byla dokončena v roce 1881. Ještě v tomto roce však divadlo shořeno. Opět probíhaly sbírky. Na výzdobě se podíleli vynikající čeští umělci: opona Národního divadla je stěžejním dílem malíře Vojtěcha Hynaise; na stropě hlediště můžeme spatřit osm múz, které namaloval František Ženíšek; divadlo ještě zdobí mimo jiné lunety cyklu Vlast od Mikoláše Alše. Nad jevištěm Národnho divadla září zlatý nápis Národ sobě. V roce 1883 tedy mohlo být divadlo znovu otevřeno. Prvním představením divadla byla opera Bedřicha Smetany Libuše.

9 Golem a Národní divadlo úkol  Najděte 7 chyb v textu o Národním divadle: Základní kámen Národního divadla byl položen v roce 1686. Budova byla postavena v novorenesančním slohu podle návrhu architekta Josefa Zítka. Stavba byla dokončena v roce 1881. Ještě v tomto roce však divadlo bylo vykradeno. Opět probíhaly sbírky. Na výzdobě se podíleli vynikající čeští umělci: opona Národního divadla je stěžejním dílem malíře Vojtěcha Alše; na stropě hlediště můžeme spatřit osm múz, které namaloval František Ženíšek; divadlo ještě zdobí mimo jiné lunety cyklu Národ od Mikoláše Alše. Nad jevištěm Národního divadla září zlatý nápis Pravda vítězí. V roce 1983 tedy mohlo být divadlo znovu otevřeno. Prvním představením obnoveného divadlo byla opera Antonína Dvoříka Libuše.

10 Golem se vzdělává Praha měla vždy výjimečné postavení v životě českého národa. Ve městě se odedávna soustřeďovali umělci, vědci a politici a Praha se tak stala významným střediskem kultury a vzdělanosti, kterým zůstala až do dnešní doby. Je zde mnoho divadel, koncertních sálů a obrazáren. Vědecký život se soustřeďuje ve vědeckých a výzkumných ústavech a na vysokých školách. Studují zde naši i zahraniční studenti. Poučení je možno hledat v knihovnách a v muzeích. V Praze dále najdete zoologickou a botanickou zahradu, rozlehlé parky a pro sportovce jsou v Praze hřiště a stadiony.

11 Golem obchoduje V Praze je mnoho hotelů, restaurací a obchodních domů. Praha je důležitým průmyslovým centrem republiky. Nejvýznamější jsou strojírenské závody a závody potravinářského průmyslu, které svými výrobky zásobují nejen město, ale i jeho široké okolí. Ve strojírenských závodech se vyrábějí např. tramvaje, motory, motorové lokomotivy, auta a letadla.

12 Golem cestuje Pražské tramvaje a autobusy přepravují denně mnoho tisíc lidí. Nejdůležitějším druhem pražské městské dopravy je však metro. Poloha ve středu Čech a ve středu Evropy vytvořila z Prahy důležitou křižovatku naší i mezinárodní železniční, silniční a letecké dopravy. Naše největší letiště je v Ruzyni. Na Vltavě je říční přístav, odkud se zboží může dopravit na lodích až k moři.

13 Video Praha – matka všech měst Hudba Václav Neckář a Helena Vondráčková – Stín katedrál Máš-li prostudovaný text, zaslouženě relaxuj při hudbě a videu. Golem se loučí.


Stáhnout ppt "Výukový materiál Ludmila Švecová Studijní číslo: 322356 Kombinované studium Učitelství 1. stupně ZŠ 1. ročník, podzim 2008."

Podobné prezentace


Reklamy Google