Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

9.11.2009. 1. Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "9.11.2009. 1. Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá."— Transkript prezentace:

1 9.11.2009

2 1. Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá zrychlení a rychlost hmotného bodu? 6. Co je interference kmitání? 7. Jak ovlivní vlastnosti mechanického oscilátoru kmitání? OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA

3  Vlnění je nejrozšířenějším druhem pohybu v přírodě.  Vlněním se šíří zvuk, světlo, rozhlasové a televizní signály.  Vlnění je šíření kmitavého rozruchu prostředím.  Vlnění se šíří ze zdroje vlnění.

4  Příčinou mechanického vlnění je mechanický kmitavý pohyb.  Mechanické vlnění se šíří v jakémkoliv pružném prostředím – v pevných, kapalných a plynných látkách.  Vznik je podmíněný vzájemnou vazbou mezi částicemi prostředí.

5  Postupné vlnění – rozkmitá-li se jedna částice, rozkmitají se také sousední částice a kmitání se postupně přenáší od částice k částici celým prostředím.  Postupné vlnění se dělí na:  podélné,  příčné.

6  Postupné vlnění podélné – částice kmitají ve směru neboli podél šíření vlnění. Podélné vlnění je charakterizováno zhuštěním či zředěním částic v bodové řadě.

7  Postupné vlnění příčné – částice kmitají kolmo či napříč ke směru postupného vlnění. Příčné vlnění se šíří pouze v kapalinách a pevných látkách.

8 1. Jak vzniká? 2. Jak vznikne mechanické vlnění? 3. Jaké se dělení vlnění? 4. V jakém prostředí se šíří vlnění?


Stáhnout ppt "9.11.2009. 1. Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá."

Podobné prezentace


Reklamy Google