Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu
„Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická a ZŠ speciální Liberec, Orlí 140/7

2 Jihozápadní Asie V jihozápadní Asii se střetávají tři světadíly: Asie, Evropa a Afrika. Oblast leží převážně na poloostrově Malá Asie a na Arabském poloostrově.

3 Podnebí Na pobřeží Středozemního moře má subtropické podnebí. Ostatní území jsou velmi suchá, tvoří rozsáhlé pouště. Zásoby vody jsou velmi skromné. Nejdelší řeky jsou Eufrat a Tigris.

4 Státy Jihozápadní Asii tvoří 15 států : Saúdská Arábie, Írán, Irák, Turecko, Spojené arabské emiráty , Kuvajt, Sýrie, Libanon, Jordánsko, Ázerbájdžán, Izrael, Jemen, Katar, Libye a Omán.

5 Zemědělství V pobřežních oblastech se pěstuje subtropické ovoce - pomeranče, citrony, grepy, fíky Daří se pšenici, ječmenu, tabáku a bavlníku. Na pastvinách se chovají ovce a kozy.

6 Turecko a Saúdská Arábie
Turecko je na hranici mezi Evropou a Asii. Největším městem Turecka je Istanbul. Turecko vyváží hodně zemědělských produktů – lískové oříšky, fíky, mandle, tabák a bavlnu. Saúdská Arábie patří díky vývozu ropy k nejbohatším zemím světa.

7 Izrael Izrael je malý židovský stát, průmyslově velmi vyspělý
Hlavním městem je Jeruzalém, tam působí tři náboženství – židovství, křesťanství a islám.

8 Irák Irák se nachází v Mezopotámské nížině.
Na jeho území vznikly jedny z prvních státních útvarů na zemi – Babylon a Sumer. Jsou zde bohatá naleziště ropy. V současné době je poničen vojenskými konflikty.

9 Írán Írán je silně islámská země, i když obyvatelé nejsou Arabové.
Rozkládá se na území původní oblasti Persie. (Světoznámé jsou perské koberce.)

10 Otázky Řekni aspoň 5 států patřících do oblasti Jihozápadní Asie.
Jaké je hlavní město Izraele? Co dováží z Turecka? V kterém státě se těží hodně ropy?

11 Odpovědi Saúdská Arábie, Írán, Irák, Turecko, Spojené Arabské Emiráty , Kuvajt, Sýrie, Libanon, Jordánsko, Izrael, Ázerbájdžán, Izrael, Jemen, Katar a Omán. Jeruzalém pomeranče, citrony, grepy, fíky, pšenice, ječmen, tabák a bavlník. Saúdská Arábie

12 Všechny použité obrázky jsou z http://wikipedia.cz

13 jméno autora Pavlína Lejsková název projektu Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony III/2 Inovace výuky pomocí ICT předmět/ ročník zeměpis / 8.ročník pořadové číslo DUM 7 datum název DUM Jihozápadní Asie Výuková prezentace s kontrolními otázkami. Určeno pro frontální výuku se třídou. V závěru hodiny žáci samostatně vypracují zadané otázky, poté si ověří správnost odpovědí. Prezentaci je vhodné doplnit prací s metodická poznámka k využití atlasem. Prezentace může být použita jako zápis do žákovských sešitů.


Stáhnout ppt "Jihozápadní Asie Materiál byl vytvořen v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google