Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:"— Transkript prezentace:

1 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu: VY_32_INOVACE_VYT_1307 Vložit jinak Autor: Martin Votava Anotace: žák umí využívat rozšířené nabídky nástroje Vložit jinak, včetně kopírování formátů, nastavení, aplikaci vkládaných hodnot skrze matematické operace a transponování tabulky Metodika: prezentace slouží jako podpora přednášky Datum vytvoření: říjen 2012

2 Co vše obsahuje buňka Každá buňka v Excelu nese kromě obsahu ještě řadu dalších informací a nastavení. Například: informace o formátování (barva, ohraničení, podbarvení, druh a velikost písma, zarovnání, odsazení..), o sloupci a řádku, vložený komentář, podmíněný formát, nastavení podmínky ověřování dat, vzorce apod. Při kopírování buňky se kopíruje úplně vše, avšak použít – vložit – pak můžeme jen to, co potřebujeme.

3 Akci Vložit jinak můžeme spustit ovšem až poté, co zkopírujeme buňku nebo oblast buněk do schránky. Spouštíme pak například pomocí prvního nástroje na panelu Domů. Nebo pomocí pravého tlačítka myši. Obojí v cílové oblasti akce.

4 Vložit jinak Je možné vkládat části formátu buňky, nastavení nebo některé kombinace. Vkládáme-li číselný obsah, je navíc možné aplikovat hodnotu na jinou (jiné) za použití jedné z nabízených matematických operací.

5 Příklad použití matematické operace Hodnoty v buňkách A1:A9 chceme každou Vynásobit 1,5 (tj. navýšit o 50%). Proto využijeme operace násobení. Zkopírujeme (odkudkoliv) do schránky hodnotu 1,5. Následně označíme buňky A1:A9 a pomocí Vložit jinak zvolíme operaci násobení.

6 Transponace Velmi užitečná je i možnost převrácení tabulky. Vzájemně se prohodí sloupce za řádky a s nimi i příslušná data. Celou akci velice jednoduše provedeme tak, že zkopírujeme celou tabulku a na první buňce cílové oblasti (tam, kde má převrácená tabulka začínat) zvolíme Vložit jinak – transponace.

7 Ilustrace původní tabulka transponovaná tabulka

8 Použité zdroje NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě - díl 1. 6. vyd. Kralice na Hané: Computer Media, s.r.o., 2006. ISBN 80-86686-60-4. Nápověda Microsoft Office 2010. Všechny obrázky jsou screenshoty (nebo jejich části) z prostředí MS Office a MS Windows.


Stáhnout ppt "Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:"

Podobné prezentace


Reklamy Google