Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002."— Transkript prezentace:

1 Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002 je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 Použijte snímku typu  Nadpis a obsah,  Dva obsahy,  Porovnání nebo  Obsah s titulkem.

3  Vyberte snímek, do kterého chcete přidat tabulku.  Na kartě Vložení ve skupině Tabulky klikněte na tlačítko Tabulka. V dialogovém okně Vložit tabulku proveďte jednu z následujících akcí:  Kliknutím a přesunutím ukazatele myši zvolte požadovaný počet řádků a sloupců a poté uvolněte tlačítko myši.  Klikněte na možnost Vložit tabulku a poté zadejte číslo do seznamů Počet sloupců a Počet řádků.  Chcete-li přidat text do buněk tabulky, klikněte na buňku a poté zadejte požadovaný text.  Po zadání textu klikněte mimo tabulku.

4 Přidání a odstranění řádku (sloupců)  Klepněte na buňku tabulky v řádku, nad nějž nebo pod nějž chcete vložit nový řádek.  V části Nástroje tabulky na kartě Rozložení proveďte ve skupině Řádky a sloupce jednu z následujících akcí: ◦ Chcete-li přidat řádek nad vybranou buňku, klikněte na možnost Vložit nad. ◦ Chcete-li přidat řádek pod vybranou buňku, klikněte na možnost Vložit pod.  Klepněte na buňku tabulky v řádku nebo sloupci, který chcete odstranit.  V části Nástroje tabulky na kartě Rozložení klikněte ve skupině Řádky a sloupce na tlačítko Odstranit.  Obdobně postupujeme u sloupců.

5 Rozměry buněk  Jestliže ukážete myší na svislý (vodorovný) okraj sloupce, kurzor myši se změní na protisměrné šipky. Tahem myši s podrženým levým tlačítkem změníte šířku sloupce.  Pro přesné nastavení šířky sloupce číselník Šířka sloupce ve skupině Velikost buňky na kartě Rozložení.  Pro přesné nastavení výšky sloupce číselník Výška sloupce ve skupině Velikost buňky na kartě Rozložení.

6 Slučování buněk  Dvě nebo více buněk můžeme sloučit do jedné buňky tlačítkem Sloučit buňky ve skupině Sloučit na kartě Rozložení.  Opačný postup je Rozdělení buňky ve skupině Sloučit na kartě Rozložení. Nadpis I.II.III. A163 B225 C514 XX

7 Formát textu v tabulce  Formát písma v buňkách tabulky se provádí pomocí tlačítek ve skupině Písmo na kartě Domů. Odstavce v buňce  Jednotlivé buňky se chovají jako odstavce.  Pro formátování použijte kartu Nástroje tabulky – Rozložení. Ve skupině Zarovnání jsou k dispozici tlačítka pro vodorovné a svislé zarovnání.  Tlačítkem Směr textu nastavujeme orientaci textu.  Příkazem Další možnosti se nastavíte textové efekty.  Tlačítkem Okraje buňky nastavíte odsazení obsahu od okraje buňky. Další možnosti individuálního formátování  Ohraničení buněk – u vybraných buněk nastavíme styl barvu a sílu čáry.  Pozadí buněk – nastavíme barvu pozadí vybraných buněk.

8 Styl tabulky je tvořen kombinací různých možností formátování včetně kombinací barev odvozených z barev motivu použitého v prezentaci. Pro každou tabulku, kterou přidáte, je automaticky použit určitý styl tabulky. V galerii Rychlé styly ve skupině Styly tabulek se zobrazují miniatury stylů tabulek. Přesunutím ukazatele myši na miniaturu rychlého stylu můžete zjistit, jak tento rychlý styl ovlivní danou tabulku. 1.Klikněte na tabulku, u které chcete použít nový nebo odlišný styl tabulky. 2.Na kartě Nástroje tabulky klikněte na kartě Návrh ve skupině Styly tabulky na požadovaný styl tabulky. Další styly tabulek zobrazíte kliknutím na tlačítko Více. Přesunutím ukazatele myši na miniaturu rychlého stylu můžete zjistit, jak tento rychlý styl ovlivní danou tabulku.

9 Při vkládání tabulky aplikace Excel do prezentace můžete využít některé funkce tabulky aplikace Excel. Nově přidaná tabulka se v aplikaci PowerPoint stane vloženým objektem (Vložený objekt: Informace (objekt) obsažené ve zdrojovém souboru a vložené do cílového souboru. Po vložení se objekt stává součástí cílového souboru. Změny vloženého objektu se projeví také v cílovém souboru.) OLE (OLE: Technologie integrace programů, kterou lze využít ke sdílení informací mezi programy. Technologii OLE podporují všechny aplikace systému Office, takže můžete sdílet informace pomocí propojených a vložených objektů.). Pokud tedy změníte motiv (Motiv: Sada jednotných prvků návrhu vytvářejících vzhled dokumentu pomocí barev, písem a grafiky) (barvy, písma a efekty) prezentace, nebude přidaná tabulka aktualizována podle použitého motivu. Tabulku také nelze upravit pomocí možností v aplikaci PowerPoint 2010.

10 1. Vyberte snímek, do kterého chcete vložit tabulku aplikace Excel. 2. Na kartě Vložení ve skupině Tabulky klikněte na tlačítko Tabulka a poté klikněte na možnost Tabulka aplikace Excel. 3. Chcete-li přidat text do buňky tabulky, klikněte na buňku a poté zadejte požadovaný text. 4. Po zadání textu klikněte mimo tabulku. 5. Tip: Chcete-li tabulku aplikace Excel upravit poté, co jste zrušili její výběr, dvakrát na ni klikněte.

11 1. Do prezentace vložte snímek nadpis a obsah. Do tohoto snímku vložte tabulku, která je vyobrazena na snímku č. 6. Na uvedenou tabulku použijte tmavý styl 1. Buňky prvního řádku slučte pro nadpis. 2. Do prezentace vložte další list typu dva obsahy. Do pravého okna vložte tabulku z Excelu. Čísla ve sloupcích sečtěte pomocí funkce AUTOSUM. 3. Porovnejte oba způsoby vkládání tabulek. Pracujte ve dvojicích (zpracujte písemně). Výsledky si vzájemně porovnejte s jinými dvojicemi.

12  LAURENČÍK, Marek. PowerPoint 2010. Praha, 2011. ISBN 978-80- 247-3640-2.  KLATOVSKÝ, Karel. 333 tipů a triků pro Microsoft Office 2010. Kralice na Hané, 2011. ISBN 978-80-7402-086-5.  ANDRÝSKOVÁ, Jana. PowerPoint 2010. Brno, 2010. ISBN 978-80- 251-3076-6.  Pavel Kras: Výukový program PowerPoint


Stáhnout ppt "Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba tabulek Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/04.0002."

Podobné prezentace


Reklamy Google