Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek"— Transkript prezentace:

1 Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek
Tisková konference projektu Půjčovny kompenzačních pomůcek Svazu tělesně postižených v České republice, o.s. 26. srpna 2010

2 Kompenzační pomůcky Pomáhají lidem s tělesným postižením zmírnit jejich handicap a překonávat obtíže běžného denního života. Pomůcky (např. vozíky, chodítka, polohovací postele) umožňují lidem s tělesným postižením zejména: volný pohyb překonávání bariér přizpůsobení domácnosti, pracoviště a dalších prostor pro užívání Bez kompenzačních pomůcek jsou lidé s tělesným postižením také vystaveni často úplné izolaci od svého okolí, což má závažné dopady na kvalitu jejich života a případný vznik dalších zdravotních komplikací.

3 Smysl půjčoven kompenzačních pomůcek
Půjčovny kompenzačních pomůcek jsou místa, kde si klienti mohou zapůjčit nebo vyzkoušet kompenzační pomůcku, kterou potřebují. Smyslem půjčoven je doplnit stávající systém zdravotnických a sociálních služeb, které nabízejí: akutní, poúrazovou péči plnou nebo částečnou úhradu některých pomůcek sociální příspěvky na pořízení kompenzačních pomůcek. Půjčovny pomáhají v případech, kdy postižený nemá dočasně pomůcku k dispozici, nebo si drahou pomůcku nemůže pořídit na vlastní náklady. Půjčovny nabízejí pomůcky v situacích, kdy je klienti nejvíc potřebují, ale z různých důvodů k nim nemají přístup.

4 Systém půjčování kompenzačních pomůcek
Klienti využívají půjčovny zejména v případech: než si obstarají vlastní pomůcku do trvalého užívání během doby, kdy mají vlastní pomůcku v opravě kdy jde o rychlou pomoc při akutních zraněních kdy si chtějí zapůjčit či vyzkoušet specifické, doplňující či pro klienta dosud neznámé pomůcky. Klientem může být každý, bez ohledu na typ a rozsah tělesného postižení, věk, členství v organizaci. Pomůcka je poskytnuta na nezbytně dlouhou dobu dle požadavku klienta.

5 Postup zapůjčení pomůcky
Klient kontaktuje půjčovnu, zda je konkrétní kompenzační pomůcka k dispozici, je seznámen s podmínkami zapůjčení kompenzační pomůcky Osobní vyzvednutí pomůcky Sepsání smlouvy a seznámení s půjčovním řádem. Instruktáž o manipulaci a vhodnosti použití vzhledem k postižení klienta a jeho zdravotnímu stavu a poučení o tom, jak s kompenzační pomůckou zacházet

6 Kde najdete naše půjčovny
22 půjčoven kompenzačních pomůcek v těchto městech a obcích: Beroun, Blansko, Brno, Červené Janovice, Děčín, Hořovice, Kadaň, Kyjov, Louny, Náchod, Ostrava, Poděbrady, Prostějov, Přerov, Příbram, Tábor, Traplice, Ústí nad Labem, Vsetín, Zlín, Znojmo.

7 V rámci projektu bylo do 22 půjčoven zakoupeno 489 nových pomůcek
Mechanické vozíky (81) Elektrické vozíky (22) Elektrické vozíky s možnou přestavbou na lůžko (9) Chodítka (čtyřkolová nebo pevná) (91) Elektrické skútry (14) Schodolezy (5) Nájezdové rampy (41) Polohovací postele (42) Stolky k lůžku (pojízdné) (28) Toaletní židle (pojízdné nebo pevné) (52) Antidekubitní matrace (48), sedačky - podložky (54), polštáře (2)

8 Některé z těchto pomůcek si můžete prohlédnout nebo i vyzkoušet během dalšího programu naší tiskové konference. Děkuji za pozornost. Irena Břečková


Stáhnout ppt "Informace o službách půjčoven kompenzačních pomůcek"

Podobné prezentace


Reklamy Google