Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_."— Transkript prezentace:

1 pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_ Textový editor, textový procesor Téma: Textový editor, textový procesor pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/21.2181 Anotace: Žáci formou prezentace získávají základní poznatky o textovém editoru a textovém procesoru.Učí se nejjednodušším základům práce v textovém procesoru.

2 Textový editor Textový editor je v informatice program ( aplikace), který slouží k úpravám prostého textu, například Poznámkový blok v Microsoft Windows Prostý text (též čistý nebo holý text) je v informatice označení uložení textu do souboru ve formě, kdy jsou uloženy pouze jednotlivé znaky bez formátovacích informací.

3 Soubor s čistým textem zobrazen programem cat v terminálu xterm

4 Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory schopnost měnit vzhled obsahu dokumentu. Zaměřují se pouze na vytvoření obsahu.

5 Textový procesor je v informatice program (aplikace), který slouží k vytváření formátovaného textu. Textové procesory umožňují měnit vzhled obsahu dokumentu (fonty, velikost písma, nadpisy…).

6 Kromě změny vzhledu dokumentu je možné do textu vkládat i pokročilejší obsah, jako jsou obrázky, grafy, tabulky a další prvky. Mezi textové procesory patří: Microsoft Word OpenOffice.org Writer WordPad

7 Microsoft Word je textový procesor od firmy Microsoft. Česká budova Microsoftu v Praze-Michli

8 Microsoft Word

9 Dnešní verze tohoto programu umí už mnohem více než jen zpracovávat text; mj. v nich lze do dokumentů vkládat obrázky, tabulky a grafy a pomocí panelu nástrojů Kreslení lze vytvářet jednoduché grafické útvary.

10 Již víme, že pomocí klávesnice, dáváme počítači pokyny, příkazy a vkládáme do něho data = informace Prostřednictvím klávesnice je tedy možné s počítačem komunikovat

11 Klávesnice nám také umožňuje pracovat Klávesnice nám také umožňuje pracovat s textovým editorem a textovým procesorem.

12 Již jsme se naučili, že klávesnice je rozdělena na několik částí, které spolu souvisí a slouží pro podobnou skupinu úkolů. Klávesy lze rozdělit do těchto skupin: základní alfanumerické klávesy klávesy numerické klávesnice funkční klávesy speciální klávesy klávesy určené pro konkrétní operační systém

13 Zdroje : Autorka prezentace zpracovala a upravila informace z následujících zdrojů: http://cs.wikipedia.org/wiki/Textov%C3%BD_editor http://cs.wikipedia.org/wiki/Textov%C3%BD_editor http://cs.wikipedia.org/wiki/Textov%C3%BD_editor http://cs.wikipedia.org/wiki/Prost%C3%BD_text http://cs.wikipedia.org/wiki/Prost%C3%BD_text http://cs.wikipedia.org/wiki/Prost%C3%BD_text http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prague_Michle_Microsoft.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prague_Michle_Microsoft.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Prague_Michle_Microsoft.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Word http://cs.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Word http://cs.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Word http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Multimedialni_klavesnice_se_su ndanymi_klavesami.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Multimedialni_klavesnice_se_su ndanymi_klavesami.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3 %A1_kl%C3%A1vesnice http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3 %A1_kl%C3%A1vesnice


Stáhnout ppt "Pro 2. a 4.ročník ZŠ, vytvořeno : duben 2012 Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_07_."

Podobné prezentace


Reklamy Google