Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií."— Transkript prezentace:

1 Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.

2 Postavili mě v roce 1848 jako reprezentační budovu správy železáren v Ostravě - Vítkovicích a jako byt jejího ředitele. Nacházím se na křižovatce ulic Ruské a Výstavní. Postavil mě Antonín Kraus, který byl současně i autorem projektu. Jsem zámek v empírovém stylu. Společně se mnou byly postaveny i hospodářské objekty, které zabezpečovaly můj provoz. Mojí významnou součástí byl také park v,,anglickém slohu“, jenž ale doznával s příchodem každého nového obyvatele změny. Jako reprezentační budova železáren jsem sloužil až do roku 1939. Byl jsem sídlem mnoha ředitelů a také rodiny Rotschildovy.

3 Moji první uživatelé byli právě Rothschildové, němečtí aškenázští Židé z Frankfurtu nad Mohanem. Prvním dlouhodobým obyvatelem byl jeden z prvních ředitelů železáren Josef Gross. V letech 1850-1865 ho ve funkci vystřídal Franz Bunk. Dalším ředitelem železáren ve Vítkovicích byl Carl Friedrich Elbertzhagen, který v této funkci působil v letech 1866-1872. Toho vystřídal v roce 1873 Alois Scholz. Následoval v polovině března 1876 Paul Kupelwieser, v letech 1893-1901 Emil Holz, v letech 1901-1915 Friedrich Schuster, v letech 1916-1932 Adolf Sonnenschein, v letech 1932-1939 Oskar Federer (sběratel umění) a za nacistické okupace mě obýval v době od 4. dubna 1939 do 2. ledna 1940 rakouský Němec Karl von Hinke. Po válce jsem byl adaptován pro kancelářské účely a nadále jsem již nesloužil jako obytná budova.

4 Na rok přesně po sto letech mé existence jsem přešel v roce 1948 do rukou dělnické reprezentace Vítkovických železáren. Má kdysi okázalá a reprezentativní budova se začala měnit v budovu neurčitého stavebního stylu, ve které se nacházela knihovna a vítkovické muzeum. V posledních letech 20. století jsem zůstal v povědomí obyvatel Ostravy, pokud o mně vůbec věděli, jako budova zchátralá a zanedbaná někde uprostřed hutí.

5 Poté, co se Jan Světlík stal v roce 2003 generálním ředitelem společnosti Vítkovice, začal připravovat mou rozsáhlou rekonstrukci do podoby odpovídající zhruba počátku 20. století. Rekonstrukce byla zahájena v polovině ledna 2008 a ukončena v květnu 2009. Po tomto datu pak pokračovaly drobné dokončovací práce, úpravy a vybavení artefakty. Dnes mám tři nadzemní a jedno podzemní podlaží, která řešením svých interiérů vyjadřují průřez vývoje železáren.

6

7 Pavliňák, Petr: Vítkovický zámek, Výtvarné centrum Chagall, Ostrava 2010 Vybíral J., Goryczková N., Strakoš M., Šlapeta V.: Slavné vily Moravskoslezského kraje, FOIBOS a.s., Praha 2008 Strakoš Martin: Průvodce architekturou Ostravy, Národní památkový ústav, Ostrava 2009


Stáhnout ppt "Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií."

Podobné prezentace


Reklamy Google