Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis"— Transkript prezentace:

1 Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Plzeň je město na západě Čech.
Leží na soutoku řek Mže, Úhlava, Úslava a Redbuza = Berounka. Má přes tisíc obyvatel a je to 4 největší město v ČR. Plzeň je především známé jako průmyslové a pivovarnické město.

3 Průmyslový rozvoj Roku 1839 bylo rozhodnuto o založení Měšťanského pivovaru (později Prazdroj).  V roce 1869 byl založen První plzeňský akciový pivovar v Plzni (PAP, pivo Gambrinus).

4 Nacházejí se tu početné kulturní domy a divadla, budovaná ještě v časech Rakouska -Uherska. Ve městě sídlí také biskupství plzeňské diecéze. Současné historické jádro města má pravidelnou síť ulic s obdélníkovým náměstím Republiky uprostřed, jemuž vévodí katedrála sv. Bartoloměje, budovaná od roku 1290.

5 Historické památky Mezi nejvýznamnější památky západočeské metropole patří historické jádro města a okolní ulice.  Ty jsou dnes chráněné jako městská památková rezervace, na území města je ještě několik dalších vesnických památkových rezervací a také městských a vesnických památkových zón.

6 Bývalý františkánský klášter s kostelem Nanebevzetí P. Marie.
Renesanční radnice ze 16. století Barokní budova kláštera dominikánek s kostelem sv. Anny z let 1711–1714, přestavěná 1805–1807 na školu, dnes Státní knihovna. Divadlo J. K. Tyla Velká synagoga a Stará synagoga Plzeňské historické podzemí Západočeské muzeum

7 Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plzni Plzeňská Velká synagoga (největší synagoga v celé České republice) Divadlo J. K. Tyla Plzeň

8 Západočeské muzeum Renesanční radnice

9 Sport v Plzni FOTBAL - FC VIKTORIA PLZEŇ HOKEJ – HC PLZEŇ 1929

10 Slavné osobnosti Petr Čech Kateřina Emmons Karel Gott Peter Grüngerg
Jiří Langmajer Helena Růžičková Petr Sýkora

11 Plzeňský kraj

12 Sousedí s:  Karlovarským, Ústeckým, Středočeským a s Jihočeským krajem.
Má 7 okresu: Domažlice, Klatovy, Plzeň – jih, Plzeň – město, Plzeň – sever, Rokycany a Tachov.

13 Ekonomika Patří mezi průměrně ekonomicky rozvinuté kraje.
V kraji působí řady významných firem z oblasti strojírenství (např. Škoda Plzeň), výroby alkoholických nápojů (Bohemia Sekt Starý Plzenec, Stock Plzeň, Pivovar Prazdroj), keramické výroby, energetiky (Plzeňská teplárenská, Plzeňská energetika).

14 Průmysl Strojírenství, potravinářství, průmysl stavebních hmot a keramiky, výroba a distribuce energií, hutnictví. Nerostné suroviny K nejvýznamnějším nerostným surovinám Plzeňského kraje patří kaolin používaný k výrobě porcelánu. Jeden z rozsáhlých povrchových lomů se nachází u Kaznějova.

15 Příroda Podstatnou část kraje vyplňuje Plzeňská pahorkatina, dále  Plzeňská kotlina a zasahují sem Brdy. Nejvýše sahají pohraniční hory Český les a část Šumavy. Na Šumavě leží i nejvyšší bod kraje Velká Mokrůvka. Nejdůležitějším chráněným územím je Národní park Šumava. Černé jezero v Národním parku Šumava.


Stáhnout ppt "Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis"

Podobné prezentace


Reklamy Google