Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Smyslové vnímání OKO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Smyslové vnímání OKO."— Transkript prezentace:

1 Smyslové vnímání OKO

2 nejdůležitějším smyslovým orgánem.
Zrak Oči jsou pro člověka nejdůležitějším smyslovým orgánem.

3 Oko je orgánem zraku. Prostřednictvím zraku vnímáme přibližně 80% podnětů z našeho okolí. Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu a barvu. Ztráta zraku je tak pro většinu lidí tím nejnepříjemnějším smyslovým postižením. Přední část oka je chráněna víčky a omývána slzami, které se tvoří v slzných žlázách. Pohyby oka ovládá šest okohybných svalů.

4

5

6 cévnatka

7 VRSTVA NERVOVÝCH VLÁKEN
stavba sítnice oka TYČINKY ČÍPKY VRSTVA NERVOVÝCH VLÁKEN

8 vlevo při zaostření na vzdálený předmět, vpravo při zaostření na blízko - rozdíl je v zakřivení čočky

9

10

11

12 Vady a nemoci očí

13 krátkozrakost dalekozrakost

14

15 ŠEDÝ ZÁKAL = ZÁKAL ČOČKY

16 zakalená čočka zcela vyplňuje zornici
Přezrálý šedý zákal zakalená čočka zcela vyplňuje zornici - oko je slepé

17 Ztráta zrakové ostrosti
při šedém zákalu

18 Pohled při šedém zákalu

19 Oči se šedým zákalem Zdravé oči

20 Zelený zákal Při zeleném zákalu dochází k  odumírání zrakového nervu. Hlavní příčinou je zvýšený nitrooční tlak. Zákeřnost nemoci spočívá hlavně v nenápadném, pozvolném nástupu. Nejprve dochází k malým výpadkům v zorném poli, kterých si člověk nemusí ani všimnout. Později člověk ztrácí takzvané periferní vidění a v zorném poli vidí černé skvrny. Pokud oční nerv odumře úplně, dojde k úplné ztrátě zraku. Zelený zákal se dá léčit, ale musí se na něj přijít včas. Jakékoli poškození očního nervu je již nevratné!!

21 Šilhání

22 Jedná se o zrakovou vadu, při níž je porušena vzájemná spolupráce očí
Jedná se o zrakovou vadu, při níž je porušena vzájemná spolupráce očí. Laicky řečeno: každé oko se dívá jiným směrem. Jedná se o velmi časté onemocnění především u dětí. U dítěte se mozek přizpůsobí rozdílnému postavení očí a vytváří jednotný obraz, který však postrádá třetí rozměr. U dospělého člověka mozek takového přizpůsobení není schopný a dochází ke dvojitému vidění. Mezi hlavní příčiny šilhání patří hlavně dioptrické vady a poruchy pohyblivosti okohybných svalů. Léčba je zaměřená na srovnání postavení obou očí. U dioptrické vady se přistupuje k nápravě brýlemi. Jestliže konzervativní léčba šilhání selhala, může lékař doporučit operaci.

23 Šilhání - sbíhavé Šilhání - rozbíhavé

24 21 Vidíte obrázek????? Přečtete co je v kruhu??

25 Barvoslepost porucha vnímání modré barvy porucha vnímání zelené barvy
porucha vnímání červené barvy normální barvocit Barvoslepost

26 V závislosti na typu porušeného pigmentu mají barvoslepí lidé problém s rozpoznáváním některých barev, tyto barvy jim splývají. Tato vada se  zejména projevuje neschopností rozlišovat zelenou a červenou barvu. Ve většině případů jde v případě barvosleposti   o genetickou poruchu. Příčinou barvosleposti jsou chybějící čípky nebo jejich defekt. Většina takto nemocných lidí má poškozený pouze jeden (ze tří) pigmentů a proto stále dokáží některé barvy rozlišovat. Závažnější poškození (dvou i všech tří druhů pigmentu) jsou velmi vzácná.

27 Barvoslepost , ztráta barvocitu
vzor Barvoslepost , ztráta barvocitu vzor

28 Přenos barvosleposti zdravý otec matka přenašečka zdravý syn
zdravá dcera dcera přenašečka barvoslepý syn

29 slepota vrozená po úrazu po nemoci

30 Příští hodinu LABORATORNÍ PRÁCE
JE NUTNÉ SI PŘINÉST: - ŠÁTEK NA ZAKRYTÍ OČÍ 1 LÁTKU TYPICKÉHO PACHU (např. ocet, malinový sirup,..) 1 LÁTKU TYPICKÉ CHUTI (cibule, čokoláda, sůl, …) Nikomu nesdělujte, co jste si s sebou vzali!!!!

31 Zrak OKO uloženo v očnici lebky na povrchu – bělima, v předu přechází v průhlednou rohovku barevná duhovka určuje velikost zornice a brání průniku světla mimo ni čočka - průhledná, pružná  schopnost akomodace (zploštění nebo vyklenutí) sítnice – světločivné buňky : tyčinky pro černo-bílé vidění a čípky pro barevné vidění místo nejostřejšího vidění – žlutá skvrna (z čípků) místo, kde vychází zrakový nerv – slepá skvrna obraz na sítnici je zmenšený a převrácený pohyby očí zajišťují okohybné svaly ochrana očí – víčka a řasy, spojivka, slzná žláza - slzy zvlhčují a čistí oko VADY ZRAKU: krátkozrakost + dalekozrakost – obraz se nevytváří na sítnici, ale před / za ní – náprava pomocí brýlí šedý zákal: zakalení čočky  slepota šilhání – špatná souhra okohybných svalů barvoslepost – neschopnost rozlišit určité barvy mechanická poškození, např. rohovky, cizí těleso v oku, …

32 Závěr: Kde je oko uloženo? Jak se oko pohybuje? Čím je chráněné?
Vysvětli pojem „akomodace“. Co je sítnice, co se na sítnici nachází, k čemu slouží? Jaké jsou nejběžnější vady zraku a jak se projevují? Popiš oko podle obrázku:

33 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ? cévnatka ?


Stáhnout ppt "Smyslové vnímání OKO."

Podobné prezentace


Reklamy Google