Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření."— Transkript prezentace:

1 Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření

2 Laser = optický zdroj elektromagnetického záření tzn. světla
světlo je z laseru vyzařováno ve formě úzkého svazku a na rozdíl od světla přirozených zdrojů je : koherentní (stejná frekvence, stejný směr kmitání, stejná fáze) monochromatické (zdroj kmitá pouze na jedné frekvenci f) má nepatrnou divergenci (rozbíhavost) funguje na principu stimulované emise = emise koherentního elmag. záření z látky vyvolaná dopadajícím zářením za současného přechodu části kvantové soustavy z excitovaného stavu do stavu základního

3 Historie předchůdcem laseru byl maser (zařízení které pracuje na stejném principu stimulované emise, avšak generuje mikrovlnné záření) Sestavili jej Charles Townes (Nobelova cena), J.P.Gordon a H.J.Zeiger (r. 1953). V roce 1960 Theodore Maiman v USA poprvé předvedl funkční laser. Jako aktivní prostředí použil krystal rubínu s využitím tří energetických hladin; laser proto mohl pracovat pouze v pulsním režimu.

4 Konstrukce laseru Konstrukce laseru: 1. Aktivní prostředí 2. Zdroj záření 3. Odrazné zrcadlo 4. Polopropustné zrcadlo 5. Laserový paprsek

5 Co znamená zkratka LASER. Co znamená, že LASER je koherentní.
Otázky ke zkoušení Co znamená zkratka LASER. Co znamená, že LASER je koherentní. Co znamená, že LASER je monochromatický. Co je to divergence a jaká je u laseru ? Co je to stimulovaná emise ? Jaký je rozsah vlnových délek, aby laser generoval viditelné světelné paprsky? Jak se spočte vlnová délka paprsků světelného záření ? Jaká je funkce jednotlivých částí laseru ?


Stáhnout ppt "Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) zesilování světla stimulovanou emisí záření."

Podobné prezentace


Reklamy Google