Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Minulý čas prostý používáme, když hovoříme o určité době v minulosti, např. yesterday, on Monday, last summer/year/month, in 2002, four days ago. K infinitivu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Minulý čas prostý používáme, když hovoříme o určité době v minulosti, např. yesterday, on Monday, last summer/year/month, in 2002, four days ago. K infinitivu."— Transkript prezentace:

1

2 Minulý čas prostý používáme, když hovoříme o určité době v minulosti, např. yesterday, on Monday, last summer/year/month, in 2002, four days ago. K infinitivu významového slovesa přidáme - ed I visited my grandma yesterday.

3 U sloves, která končí na:

4 U sloves, která končí na –d nebo na –t, vyslovujeme koncovku –ed jako /id/ He wanted money./wontid / She collected stamps./colektid/ You waited for me./weitid/ We needed a new car./ni:did

5 Kladné věty I you we they travelled visited the museum listened to music You played the piano two hours ago. He arrived yesterday.

6 Záporné věty I you we they didn´t get up brush … teeth go to bed I didn´t brush my teeth. You didn´t finish school at eleven o´clock. We didn´t go home after lunch. They didn´t watch TV at night. Didn´t vyjadřuje minulý čas, takže významové sloveso je již jen v infinitivu.

7 Otázky Did I we You they take the bus? go skiing? collect posters? We played football. Did we play football ? V otázce did stavíme před podmět, významové sloveso je již jen v infinitivu.

8 Krátké odpovědi Yes, I You he she it we they did. No, I you he she it we they didn´t Did you watched TV yesterday? Yes, I did.No, I didn´t.

9 The man/grab/money The man grabbed money. It/rain/all day/on Monday They/visit/theme park/last Sunday?Yes/ She and her mum/ finish/competition You/travel/to Italy? No/

10 Zdroj: -Project 1: 3. vydání – Student´s book, Work Book, Tom Hutchinson, Oxford University - obrázky – Terasoft, Greenstreet, multilicenční verze, veřejný klipart


Stáhnout ppt "Minulý čas prostý používáme, když hovoříme o určité době v minulosti, např. yesterday, on Monday, last summer/year/month, in 2002, four days ago. K infinitivu."

Podobné prezentace


Reklamy Google