Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

USE: Vyjadřuje události, které proběhly v minulosti často určené časovým údajem. děje v minulosti – již ukončené = něco, co se odehrálo v minulosti a již.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "USE: Vyjadřuje události, které proběhly v minulosti často určené časovým údajem. děje v minulosti – již ukončené = něco, co se odehrálo v minulosti a již."— Transkript prezentace:

1 USE: Vyjadřuje události, které proběhly v minulosti často určené časovým údajem. děje v minulosti – již ukončené = něco, co se odehrálo v minulosti a již se to pravděpodobně nestane

2 Kladné věty + INFINITIVPAST SIMPLE Většina sloveswatch work stay clean +ED watched worked stayed cleaned Slovesa končící na -Elive arrive dance +D lived arrived danced Slovesa končící na souhlásku – samohlásku - souhlásku stop travel plan stopped travelled planned Slovesa končící na souhlásku a -y cry try study cried tried studied

3 * Yesterday it rained all day. Včera celý den pršelo. * We listened to the news on the radio. Poslouchali jsme zprávy v rádiu. * Last year they travelled to Rome. Loni cestovali do Říma. * He tried everything, but nothing worked. Zkusil všechno, ale nic nefungovalo.

4 * DID NOT = DIDN’T * SUBJECT + did not + present simple Present - přítomnostPast - minulost I don’t watch television.I didn’t watch television last night. He doesn’t play tennis.He didn’t play tennis yesterday. You don’t know the way.You didn’t know the way. They don’t go every week.They didn’t go yesterday.

5 * DID + obj + infinitive (bez TO) * SHORT ANSWERS Yes, I do. Yes, I did. No, he doesn’t. No, he didn’t. Present - přítomnostPast - minulost Do you like the film?Did you like the film? Does he have a dog?Did he have a dog? What do they do?What did they do?


Stáhnout ppt "USE: Vyjadřuje události, které proběhly v minulosti často určené časovým údajem. děje v minulosti – již ukončené = něco, co se odehrálo v minulosti a již."

Podobné prezentace


Reklamy Google