Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP"— Transkript prezentace:

1 Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP http://fzp.ujep.cz/~pnovak

2 2 Podmíněné formátování Slouží ke zvýraznění buněk splňující nějaké podmínky. Touto podmínkou může být kontrola hodnoty v aktuální buňce, pak se použije možnost “hodnota buňky”. Tuto hodnotu buňky lze porovnávat buď s konstantou nebo se vzorcem, který musí začínat znakem “=”. Nejedná-li se o kontrolu hodnoty v aktuální buňce, pak se použije možnost “vzorec” jehož výsledkem musí být logická hodnota (PRAVDA, NEPRAVDA). Podmíněným formátováním lze nastavit všechny atributy jako u formátu buňky.

3 3 Maticové vzorce Maticové vzorce se od běžných vzorců liší tím, že nemusejí vracet jen jednu hodnotu, ale i seznam hodnot. Obsahuje-li maticový vzorec nějakou agregační funkci (suma, průměr, …), je jeho výsledek pouze jedna hodnota. Bez použití maticových vzorců nejsou vzorce s agregačními funkcemi řešitelné přímo, ale pouze s pomocným výpočtem. Zadávání: CTRL + SHIFT + ENTER Pro vizuální zobrazení, se tento vzorec automaticky uzavře do složených závorek. I některé vestavěné funkce Excelu jsou maticové a při jejich zadávání je nutné stisknout klávesovou kombinaci místo tlačítka OK.

4 4 Maticové vzorce - funkce ● SOUČIN.MATIC - Vrátí maticový součin dvou polí. ● DETERMINANT - Vrátí determinant matice. ● INVERZE - Vrátí matici inverzní k matici obsažené v zadaném poli. ● TRANSPOZICE – Vrátí transponovanou oblast.


Stáhnout ppt "Výpočetní technika Akademický rok 2010/2011 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP"

Podobné prezentace


Reklamy Google