Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI"— Transkript prezentace:

1 FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI
PAMĚŤOVÁ BUŇKA 1 BIT

2 PAMĚŤ ROM ROM (READ ONLY MEMORY – PAMĚŤ POUZE PRO ČTENÍ)
Slouží pouze k přečtení údajů, které do ní zapsal již výrobce během výrobního procesu paměťového čipu. Tento stav je nevratný, zapsaná data nelze nijak smazat. ROM je tedy přísně jednoúčelová. Proto se s touto pamětí v počítači setkáme jen na určitých místech, kde se využívá její hlavní předností: DATA SI PAMATUJE I PO ODPOJENÍ NAPÁJENÍ. Na základní desce slouží k uchování základního programového vybavení (firmware, na PC se nazývá BIOS), které nastartuje počítač po jeho zapnutí s příslušnými parametry. Jako ROM jsou někdy označovány pro zjednodušení i technologicky odlišné paměti PROM, EPROM apod.

3 PAMĚTI TYPU ROM ROM – KLASICKÁ, OBSAH URČEN UŽ PŘI VÝROBĚ
NEMOŽNOST PROGRAMOVÁNÍ BYLO VELKOU NEVÝHODOU, PROTO SE POSTUPNĚ VYVINULO NĚKOLIK PODTYPŮ :

4 PAMĚTI TYPU ROM PROM (PROGRAMMABLE ROM) – PROGRAMOVATELNÁ, UŽIVATEL SI JI MŮŽE SÁM NAPROGRAMOVAT (JEN JEDNOU)

5 PAMĚTI TYPU ROM EPROM (ERASABLE PROM) – LZE OPAKOVANĚ PROGRAMOVAT, PŘED KAŽDÝM PROGRAMOVÁNÍM SE VŠAK MUSÍ OBSAH PAMĚTI VYMAZAT PŮSOBENÍM ULTRAFIALOVÉHO ZÁŘENÍM

6 PAMĚTI TYPU ROM EEPROM (ELECTRICIALLY EPROM) – MAŽE SE ELEKTRICKÝMI IMPULSY, POČET PROGRAMOVÁNÍ A MAZÁNÍ VŠAK BÝVÁ OMEZEN

7 PAMĚTI TYPU ROM FLASH - EEPROM – RYCHLEJŠÍ NEŽ PŘEDEŠLÉ TYPY, DÁ SE PROGRAMOVAT PŘÍMO NA DESCE. Paměť je vnitřně organizována po blocích a na rozdíl od pamětí typu EEPROM, lze programovat každý blok samostatně (obsah ostatních bloků je zachován).

8 VYROVNÁVACÍ PAMĚŤ (CACHE MEMORY)
V MIKROPROCESORU JE INTEGROVÁNA CACHE PRVNÍ ŮROVNĚ (CACHE L1), JEJÍŽ FUNKCE JE ZAMĚŘENA NA ZRYCHLENÍ VNITŘNÍ ČINNOSTI MIKROPROCESORU, SPOLUPRÁCE OPERAČNÍ PAMĚŤ - MIKROPROCESOR SE NETÝKÁ. PAMĚŤ CACHE L2 ZRYCHLUJE KOMUNIKACI MEZI MIKROPROCESOREM A OKOLÍM, HLAVNĚ OPERAČNÍ PAMĚTÍ. CACHE L2 JE UMÍSTĚNA MEZI MIKROPROCESOREM A OPERAČNÍ PAMĚTÍ, TAKŽE VŠECHNA DATA KTERÁ PUTUJÍ MEZI TĚMITO DVĚMA DÍLY, V CACHE „UVÍZNOU“, A POKUD JE BUDE MIKROPROCESOR ZNOVU POTŘEBOVAT, PŘEČTE SI JE Z RYCHLEJŠÍ CACHE. DŘÍVE SE UMÍSŤOVALA NA ZÁKLADNÍ DESKU. DNES JE PŘÍMO INTEGROVÁNA VE VŠECH NOVĚJŠÍCH MIKROPROCESORECH (PENTIUM II, III A 4 CELERON, AMD K6-III A AMD K7 ATHLON. DURON.


Stáhnout ppt "FYZIKÁLNÍ PRINCIPY PAMĚTI"

Podobné prezentace


Reklamy Google