Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková"— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Afrika – obyvatelstvo Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková

2 Anotace: Materiál obsahuje základní informace o obyvatelstvu Afriky
Anotace: Materiál obsahuje základní informace o obyvatelstvu Afriky. Žáci rozpoznávají správná tvrzení o obyvatelstvu Afriky. Autor: Bc. Jana Kloučková Datum vytvoření: Září 2013 Jazyk: Čeština Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Obor: Zeměpis Tematický okruh: Regiony světa Učivo: Afrika – obyvatelstvo Očekávaný výstup: Porovnává a přiměřeně hodnotí polohu, rozlohu, přírodní, kulturní, společenské, politické a hospodářské poměry, zvláštnosti a podobnosti, potenciál a bariéry jednotlivých světadílů, oceánů, vybraných makroregionů světa a vybraných států. Speciální vzdělávací potřeby: Školní atlas světa Klíčová slova: obyvatelstvo, rasa Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák II. stupně – 6. ročník Stupeň a typ vzdělávání: Základní vzdělání – druhý stupeň Typická věková skupina: 11 – 13 let

3 OBYVATELSTVO Rozmístění obyvatelstva je velice nerovnoměrné.
Nejvíce lidí žije při Guinejském zálivu, pobřeží Středozemního moře a Indického oceánu, kolem velkých řek např. Nil a Niger.

4 OBYVATELSTVO Nejméně lidí žije naopak v pouštích – Sahara.
Běloši - severní Afrika a Sahara, Berbeři, Arabové. Černoši – jih od Sahary, Křováci a Pygmejové. Žlutá rasa – jižní a východní Afrika, přistěhovalci z Asie.

5 OBYVATELSTVO Nejvyšší kojenecká úmrtnost na světě.
Nejvíce dětí na jednu ženu na světě. Většina lidí žije na venkově. Zlepšení lékařské péče a snižování úmrtnosti vede ke zvyšování počtu obyvatel.

6 OBYVATELSTVO Jazyky – angličtina, francouzština, arabština.
Problémy – negramotnost, nedostatek potravin, HIV, malárie, ebola, malomocenství. Animismus, islám.

7 Obrázek 1 Obrázek 2

8 Rozpoznej správná tvrzení
Rozmístění obyvatelstva v Africe je velice nerovnoměrné a nejvíce lidí žije na Sahaře. V Africe najdeme pouze zástupce černé rasy. K bílé rase se řadí Berbeři a Arabové. V Africe žije přibližně 90 miliónů obyvatel.

9 Zdroje obrázků 1. Roel Wijnants. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < _roel1943_-_Koran.jpg?uselang=cs>. 2. Petr Sital. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < _zp%C5%99edu.JPG?uselang=cs>.

10 Použité zdroje: Vypracovala, pokud není uvedeno jinak, Bc. Jana Kloučková V Obříství, září 2013


Stáhnout ppt "Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková"

Podobné prezentace


Reklamy Google