Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Reaganova administrativa II. (1985-1989) V souvislosti s prohlubující se občan. válkou v Libanonu – snaha USA ekonomicky a vojensky podpořit Izrael – 1984.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Reaganova administrativa II. (1985-1989) V souvislosti s prohlubující se občan. válkou v Libanonu – snaha USA ekonomicky a vojensky podpořit Izrael – 1984."— Transkript prezentace:

1 Reaganova administrativa II. (1985-1989) V souvislosti s prohlubující se občan. válkou v Libanonu – snaha USA ekonomicky a vojensky podpořit Izrael – 1984 – zvýšení amer. vojen. pomoci na 425 mil.$ ročně a položení základů pro dohodu o volném obchodu USA-Izrael (Rossi, s.155) V souvislosti s prohlubující se občan. válkou v Libanonu – snaha USA ekonomicky a vojensky podpořit Izrael – 1984 – zvýšení amer. vojen. pomoci na 425 mil.$ ročně a položení základů pro dohodu o volném obchodu USA-Izrael (Rossi, s.155)

2 Posilování pozice Americ. centrálního velitelství (CENTCOM) – 17 lodí naložených zásobami (potraviny, munice, palivo a voda) pro intervenční síly rozmístěno v Indickém o. – v kompetenci velitelství rekrutovat až 350 000 vojáků (Rossi, s.156) Posilování pozice Americ. centrálního velitelství (CENTCOM) – 17 lodí naložených zásobami (potraviny, munice, palivo a voda) pro intervenční síly rozmístěno v Indickém o. – v kompetenci velitelství rekrutovat až 350 000 vojáků (Rossi, s.156)

3 Pokračování amer. mírové iniciativy V průběhu roku 1985 – dohoda mezi J.Arafátem a králem Husajnem o společ. jordánsko-palestin. delegaci pro jednání s Izraelem a o společ. konfederaci – výzva Husajna po mezinárod. konf. o BV V průběhu roku 1985 – dohoda mezi J.Arafátem a králem Husajnem o společ. jordánsko-palestin. delegaci pro jednání s Izraelem a o společ. konfederaci – výzva Husajna po mezinárod. konf. o BV Odpor min. Shultze kvůli problémům se složením, umístěním a agendou konf. – prosazování přímých jednáních mezi Jordánskem a Izraelem (Kaufman,s.139) Odpor min. Shultze kvůli problémům se složením, umístěním a agendou konf. – prosazování přímých jednáních mezi Jordánskem a Izraelem (Kaufman,s.139) Odpor Jordánska vůči přímým jednáním – obava z reakce ostat. arab. států zvl. Sýrie, OOP a Palestinců v Jordánsku (Kaufman, s.140) Odpor Jordánska vůči přímým jednáním – obava z reakce ostat. arab. států zvl. Sýrie, OOP a Palestinců v Jordánsku (Kaufman, s.140)

4 Odpor Izraele vůči konf.– obava z tlaku ostat. účastníků, aby souhlasil s komplex. mírov. uspořádáním vč. opuštění okupovaných území a zal. palestin. státu (Kaufman, s.140) Odpor Izraele vůči konf.– obava z tlaku ostat. účastníků, aby souhlasil s komplex. mírov. uspořádáním vč. opuštění okupovaných území a zal. palestin. státu (Kaufman, s.140) Jednání o podmínkách konf. – ani jedna str. ochotna ustoupit – definitivní konec snah v únoru 1986 (Kaufman, s.139) Jednání o podmínkách konf. – ani jedna str. ochotna ustoupit – definitivní konec snah v únoru 1986 (Kaufman, s.139) Rok 1987 – započetí další mírové iniciativy min. Shultze – zal. na dřívějších principech – přímá jednání mezi Jordánskem a Izraelem a palestin. autonomie pod jordán. svrchovaností (Kaufman, s.143) Rok 1987 – započetí další mírové iniciativy min. Shultze – zal. na dřívějších principech – přímá jednání mezi Jordánskem a Izraelem a palestin. autonomie pod jordán. svrchovaností (Kaufman, s.143)

5 Přesvědčení: hlav. průlom tajné setkání krále Husajna a izral. min. zahr. Š. Perese v Londýně – dohoda o konání mezin. konf. rozdělené do komisí pro vedení bilaterál. jednáních– nakonec neúspěšná – Š. Peres jednal bez vědomí premiéra Šamira (Kaufman, s.143-144) Přesvědčení: hlav. průlom tajné setkání krále Husajna a izral. min. zahr. Š. Perese v Londýně – dohoda o konání mezin. konf. rozdělené do komisí pro vedení bilaterál. jednáních– nakonec neúspěšná – Š. Peres jednal bez vědomí premiéra Šamira (Kaufman, s.143-144)

6 Skandál Írán-Contras Po vojen. invazi Izraele do Libanonu a amer. intervenci (1982) – zintenzivnění útoků šíitských radikálů proti západ. občanům Po vojen. invazi Izraele do Libanonu a amer. intervenci (1982) – zintenzivnění útoků šíitských radikálů proti západ. občanům Leden 1984: zavražděn prez. AUB – uneseni 3 Američané (šéf CIA v Bejrútu) – 1985: uneseni další 4 Am. (ředitel CRS) Leden 1984: zavražděn prez. AUB – uneseni 3 Američané (šéf CIA v Bejrútu) – 1985: uneseni další 4 Am. (ředitel CRS) Reagan. adm. – Írán na seznamu zemí podporujících terorismus Reagan. adm. – Írán na seznamu zemí podporujících terorismus Plán uvnitř Reaganovy ad. podporovaný ředitelem CIA W. Caseym a poradcem pro NB McFarlanem navázat politic. vazby s umírněnými uvnitř írán. vlády jako prostředek k propuštění amer. rukojmích držených v Libanonu proírán. ší´itskými frakcemi – výhrady zvl. min. Shultze a Weinbergera – v rozporu se záměrem zadržovat chomejnismus (Rossi, s. 159, Kaufman, s.142-143) Plán uvnitř Reaganovy ad. podporovaný ředitelem CIA W. Caseym a poradcem pro NB McFarlanem navázat politic. vazby s umírněnými uvnitř írán. vlády jako prostředek k propuštění amer. rukojmích držených v Libanonu proírán. ší´itskými frakcemi – výhrady zvl. min. Shultze a Weinbergera – v rozporu se záměrem zadržovat chomejnismus (Rossi, s. 159, Kaufman, s.142-143)

7 Írán: zájem na získání munice a náhradních dílů k amer. zbraním Írán: zájem na získání munice a náhradních dílů k amer. zbraním Hlav. zprostředkovatelem měl být Izrael mající velmi dobré vztahy s Íránem od dob šáha Pahlavího a udržující tyto vztahy i s ajatolláhem Chomejním (Rossi, s.159) Hlav. zprostředkovatelem měl být Izrael mající velmi dobré vztahy s Íránem od dob šáha Pahlavího a udržující tyto vztahy i s ajatolláhem Chomejním (Rossi, s.159) 1984 – Bolandův dodatek: zákaz finanč. pomoci „contras“ 1984 – Bolandův dodatek: zákaz finanč. pomoci „contras“ Srpen 1985 – klíčová schůzka Reagana, Caseyho, Shultze a Weinbergera – dohoda o dodávkách amer. protitankov. a protiletec. raket výměnou za rukojmí – skrze prostřednictví Izraele – bezprostředně poté realizace dodávek Srpen 1985 – klíčová schůzka Reagana, Caseyho, Shultze a Weinbergera – dohoda o dodávkách amer. protitankov. a protiletec. raket výměnou za rukojmí – skrze prostřednictví Izraele – bezprostředně poté realizace dodávek

8 Od ledna 1986– přísně tajná autorizace - realizace dodávek přímo mezi USA a Íránem – využívání tlaku Íránu na USA skrze rukojmí k získání nových druhů zbraní – celková amer. strategie neúspěšná – množství zadržovaných rukojmích se významně nesnížil Od ledna 1986– přísně tajná autorizace - realizace dodávek přímo mezi USA a Íránem – využívání tlaku Íránu na USA skrze rukojmí k získání nových druhů zbraní – celková amer. strategie neúspěšná – množství zadržovaných rukojmích se významně nesnížil Rovněž způsob, jak udržovat obě str. v válečném konfliktu a tím odvracet jejich pozornost od ostat. problémů – poskytnutí Íránu vojen. zpravodaj. inf. o Iráku Rovněž způsob, jak udržovat obě str. v válečném konfliktu a tím odvracet jejich pozornost od ostat. problémů – poskytnutí Íránu vojen. zpravodaj. inf. o Iráku Porušení zásad „operace neprodyšný“ spuštěné roku 1983 s cílem omezit světové dodávky zbraní do Íránu (s.158-160) Porušení zásad „operace neprodyšný“ spuštěné roku 1983 s cílem omezit světové dodávky zbraní do Íránu (s.158-160) Listopad 1986 – odhalení tajných dodávek zbraní libanon. časopisem– veřejná diskreditace Reaganovy ad. – 2 roviny: výměna rukojmích za zbraně do Íránu - peníze z prodeje na financování pravicových geril vedoucích válku proti levicové vládě v Nikaragui Listopad 1986 – odhalení tajných dodávek zbraní libanon. časopisem– veřejná diskreditace Reaganovy ad. – 2 roviny: výměna rukojmích za zbraně do Íránu - peníze z prodeje na financování pravicových geril vedoucích válku proti levicové vládě v Nikaragui

9 Leden 1987 – vyšetřování Kongresu: bez jasného důkazu o R. vědomí tajného fondu pro „contras“ Leden 1987 – vyšetřování Kongresu: bez jasného důkazu o R. vědomí tajného fondu pro „contras“

10 Období nárůstu státního terorismu Podpora ze str. 3 nejradikálnějších BV režimů – Sýrie, Libye, Írán a OOP Podpora ze str. 3 nejradikálnějších BV režimů – Sýrie, Libye, Írán a OOP 14.6.1985 – členové Hizbulláhu unesli amer. letadlo Atény-Řím se 153 pasažéry – požadavek na propuštění 700 šíitských vězňů Izraelem a 17 členů org. ad-Dawa Kuvajtem – zabit 1 amer. námořník – po zprostředkování Sýrie a Íránu – 30.6. všichni pasažéři propuštěni 14.6.1985 – členové Hizbulláhu unesli amer. letadlo Atény-Řím se 153 pasažéry – požadavek na propuštění 700 šíitských vězňů Izraelem a 17 členů org. ad-Dawa Kuvajtem – zabit 1 amer. námořník – po zprostředkování Sýrie a Íránu – 30.6. všichni pasažéři propuštěni Říjen 1985 – členové OOP unesli italskou výletní loď Achille Lauro – zabit 1 Američan (Kaufman, s.141) Říjen 1985 – členové OOP unesli italskou výletní loď Achille Lauro – zabit 1 Američan (Kaufman, s.141)

11 Koncem r. 1985 – zabito 20 lidí vč. 5 Američanů na letištích ve Vídni a Římě – předpoklad napojení na Libyi (Kaufman, s.141) Koncem r. 1985 – zabito 20 lidí vč. 5 Američanů na letištích ve Vídni a Římě – předpoklad napojení na Libyi (Kaufman, s.141) Leden 1986: zastavení amer. obchodu s L. a zmrazení libyj. účtů v USA Leden 1986: zastavení amer. obchodu s L. a zmrazení libyj. účtů v USA Březen – Libye zaútočila na amer. lodě v zál. Sidra, kt. považovala za své teritoriál. vody naopak USA za mezinárod. – amer. reakce: útok na 2 libyj. raketové základny a potopení 3 hlídkových člunů Březen – Libye zaútočila na amer. lodě v zál. Sidra, kt. považovala za své teritoriál. vody naopak USA za mezinárod. – amer. reakce: útok na 2 libyj. raketové základny a potopení 3 hlídkových člunů Duben 1986 – útok na noční klub v Západ. Berlíně – množství Američanů těžce zraněno a 2 zabiti – podezření na Libyi (možná spíše Sýrie) (Kaufman, s.141-142) Duben 1986 – útok na noční klub v Západ. Berlíně – množství Američanů těžce zraněno a 2 zabiti – podezření na Libyi (možná spíše Sýrie) (Kaufman, s.141-142)

12 Amer. odplata: 14.4.1986 televiz. vystoupení R.Reagana o spuštění námoř. a letec. útoků proti množství cílů v Libyi vč. kasáren národ. gardy v Benghází a mezin. letiště v Tripolisu (Kaufman, s.142) – silná kritika ze str. evrop. států Amer. odplata: 14.4.1986 televiz. vystoupení R.Reagana o spuštění námoř. a letec. útoků proti množství cílů v Libyi vč. kasáren národ. gardy v Benghází a mezin. letiště v Tripolisu (Kaufman, s.142) – silná kritika ze str. evrop. států

13 Tankerová válka a převlajkování Saúdská Arábie a Kuvajt formálně neutrální v irácko- íránské válce podporovaly Irák – poskytování ekonomic. pomoci, přístavů na překlad vojen. materiálu a inf. tajných služeb díky systému AWACS Saúdská Arábie a Kuvajt formálně neutrální v irácko- íránské válce podporovaly Irák – poskytování ekonomic. pomoci, přístavů na překlad vojen. materiálu a inf. tajných služeb díky systému AWACS Írán to považoval za porušení principů neutrality – rozhodnutí: útočit na saúdská a kuvajtská plavidla a pokládat miny v Zálivu Írán to považoval za porušení principů neutrality – rozhodnutí: útočit na saúdská a kuvajtská plavidla a pokládat miny v Zálivu Listopad 1986: Žádost kuvajt. emíra mocnostem o ochranu 11 kuvajt. tankerů Listopad 1986: Žádost kuvajt. emíra mocnostem o ochranu 11 kuvajt. tankerů SSSR vyhověl od počátku r. 1987 SSSR vyhověl od počátku r. 1987 Opozice v Kongresu a ostrá debata uvnitř amer. ad. – snaha napravit svou pozici poškozenou skandálem „Irangate“, dokázat spolehlivost vůči ropným monarchiím ohrožovaných írán. revolucí a zabránit proniknutí SSSR poskytnutím pomoci Kuvajtu (s.161- 162, Kaufman, s.144-145) Opozice v Kongresu a ostrá debata uvnitř amer. ad. – snaha napravit svou pozici poškozenou skandálem „Irangate“, dokázat spolehlivost vůči ropným monarchiím ohrožovaných írán. revolucí a zabránit proniknutí SSSR poskytnutím pomoci Kuvajtu (s.161- 162, Kaufman, s.144-145)

14 Varovný signál Íránu – kontinuální dodávky ropy Západu považovány za životní zájem USA (Kaufman,s. 145) Varovný signál Íránu – kontinuální dodávky ropy Západu považovány za životní zájem USA (Kaufman,s. 145) Doporučení: podpora plánu na převlajkování, zvýšit úsilí na zastavení dodávek zbraní Íránu, tlak na klíčové členy RB uvalit sankce na takové dodávky zbraní Doporučení: podpora plánu na převlajkování, zvýšit úsilí na zastavení dodávek zbraní Íránu, tlak na klíčové členy RB uvalit sankce na takové dodávky zbraní Odmítavá reakce SSSR (s.162) Odmítavá reakce SSSR (s.162) Duben 1987 – podepsána dohoda o převlajkování mezi USA a Kuvajtem – operace „Earnest Will“ Duben 1987 – podepsána dohoda o převlajkování mezi USA a Kuvajtem – operace „Earnest Will“

15 Společná akce na vyhledávání írán. min s dalšími státy – Británií, Francií, Belgií a Nizozemím Společná akce na vyhledávání írán. min s dalšími státy – Británií, Francií, Belgií a Nizozemím Ochrana formou: tankery pod amer. vlajkou nebo eskorta amer. lodí (Kaufman, s. 145) Ochrana formou: tankery pod amer. vlajkou nebo eskorta amer. lodí (Kaufman, s. 145) červenec 1987 – amer. návrh rezoluce OSN na okamžitý klid zbraní a stáhnutí vojsk za mezinárodně uznané hranice – schválena jako RB č. 598 červenec 1987 – amer. návrh rezoluce OSN na okamžitý klid zbraní a stáhnutí vojsk za mezinárodně uznané hranice – schválena jako RB č. 598 Říjen 1987: amer. útok na írán. ropnou plošinu Říjen 1987: amer. útok na írán. ropnou plošinu Navýšení amer. patrolujících lodí na více než 70 Navýšení amer. patrolujících lodí na více než 70

16 Duben 1988: amer. fregata silně poničena írán. minou – odveta: největší nasazení amer. váleč. lodí od 2. svět. v. – zničeny 2 írán. ropné plošiny, 2 lodě a 6 člunů Duben 1988: amer. fregata silně poničena írán. minou – odveta: největší nasazení amer. váleč. lodí od 2. svět. v. – zničeny 2 írán. ropné plošiny, 2 lodě a 6 člunů Červenec 1988 – amer. křižník sestřelil írán. civilní letadlo: 290 mrtvých – rozsáhlé vyšetřování a mediální pokrytí Červenec 1988 – amer. křižník sestřelil írán. civilní letadlo: 290 mrtvých – rozsáhlé vyšetřování a mediální pokrytí Hlav. důvod írán. souhlasu s příměřím – úspěch operace převlajkování (Kaufman, s.146) Hlav. důvod írán. souhlasu s příměřím – úspěch operace převlajkování (Kaufman, s.146) srpen 1988: akceptovány podmínky RB č. 598 srpen 1988: akceptovány podmínky RB č. 598 1996: Nabídka amer. vlády kompenzací pro rodiny obětí – vyplaceno 132 mil. USD 1996: Nabídka amer. vlády kompenzací pro rodiny obětí – vyplaceno 132 mil. USD

17 Zahraniční podpora Na str. Iráku: USA, Francie, VB, Itálie, arabské státy Zálivu Na str. Iráku: USA, Francie, VB, Itálie, arabské státy Zálivu Na str. Íránu: Sýrie, Libye, Čína, KLDR a Izrael: prodej zbraní v hodnotě až 500 mil USD ročně Na str. Íránu: Sýrie, Libye, Čína, KLDR a Izrael: prodej zbraní v hodnotě až 500 mil USD ročně

18 Důsledky války Jedna z nejkrvavějších válek po 2 svět. v. – na str. Íránu cca 1 mil. obětí – na str. Iráku 250-500 tis. obětí Jedna z nejkrvavějších válek po 2 svět. v. – na str. Íránu cca 1 mil. obětí – na str. Iráku 250-500 tis. obětí Odhad přímých škod – cca 600 mld. USD na každé str. Odhad přímých škod – cca 600 mld. USD na každé str. Zastavení ekonomic. rozvoje a vývozu ropy – obrovská zadluženost Iráku: 35 mld. USD půjček ze Z a 30-40 mld. USD od států Zálivu Zastavení ekonomic. rozvoje a vývozu ropy – obrovská zadluženost Iráku: 35 mld. USD půjček ze Z a 30-40 mld. USD od států Zálivu

19 Intifáda a další kolo jednání o míru Spontánní povstání mladých Palestinců na Z břehu a v Gaze proti Izraeli (1987-1993) Spontánní povstání mladých Palestinců na Z břehu a v Gaze proti Izraeli (1987-1993) Tvrdá reakce Izraele – silný odpor veřej. mínění i USA (Kaufman, s.146) Tvrdá reakce Izraele – silný odpor veřej. mínění i USA (Kaufman, s.146) Rivalita radikálních nacionalistic. a islamistic. org. Rivalita radikálních nacionalistic. a islamistic. org. Návrh min.zahr. Shultze – obnovit rozhovory o podobě palestin. autonomie – návrh na časový harmonogram palestin. autonomie: duben 1988 počátek rozhovorů o autonomii; leden 1989 volby do palestin. vlády – 2 separátní linie rozhovorů – míra palestin. autonomie a konečné uspořádání na okupovan. územích (Kaufman, s. 147) Návrh min.zahr. Shultze – obnovit rozhovory o podobě palestin. autonomie – návrh na časový harmonogram palestin. autonomie: duben 1988 počátek rozhovorů o autonomii; leden 1989 volby do palestin. vlády – 2 separátní linie rozhovorů – míra palestin. autonomie a konečné uspořádání na okupovan. územích (Kaufman, s. 147) Odmítavá reakce Jordánska – trvání na pořádání mezin. konf. s ústřední rolí OOP Odmítavá reakce Jordánska – trvání na pořádání mezin. konf. s ústřední rolí OOP

20 Odpor Sýrie – podmínkou pro jednání s Izraelem nejdříve navrácení Golanských výšin Odpor Sýrie – podmínkou pro jednání s Izraelem nejdříve navrácení Golanských výšin Odmítnutí izrael. premiérem Šamirem – Izrael se nikdy nevzdá Z břehu a Gazy a nebude jednat s OOP (Kaufman, s.147) Odmítnutí izrael. premiérem Šamirem – Izrael se nikdy nevzdá Z břehu a Gazy a nebude jednat s OOP (Kaufman, s.147) R. 1988 – společný návrh Egypta, Jordánska, Maroka a Saúd.Ar. na mezinárodní konf. s předsednictvím USA a SSSR se záměrem kompletního řešení palestin. ot. R. 1988 – společný návrh Egypta, Jordánska, Maroka a Saúd.Ar. na mezinárodní konf. s předsednictvím USA a SSSR se záměrem kompletního řešení palestin. ot. Únor 1988 – USA vetovaly rezoluci RB vyzývající k mírovému uspořádání pod záštitou OSN – snaha USA monopolizovat si mírový proces pro sebe (s.165-166) Únor 1988 – USA vetovaly rezoluci RB vyzývající k mírovému uspořádání pod záštitou OSN – snaha USA monopolizovat si mírový proces pro sebe (s.165-166)

21 Zásadní průlom Červenec 1988 – oficiál. souhlas Jordánska s nadřazenou autoritou OOP nad Z břehem; vzdání se práva mezinárodně zastupovat Palestince na Z břehu; zastavení výplat palestin. představitelům – způsob nátlaku na OOP na zmírnění pozice vůči Izraeli Červenec 1988 – oficiál. souhlas Jordánska s nadřazenou autoritou OOP nad Z břehem; vzdání se práva mezinárodně zastupovat Palestince na Z břehu; zastavení výplat palestin. představitelům – způsob nátlaku na OOP na zmírnění pozice vůči Izraeli Setrvání USA na podmínce uznání práva Izraele na existenci ze str. OOP (Kaufman, s.147-148) Setrvání USA na podmínce uznání práva Izraele na existenci ze str. OOP (Kaufman, s.147-148) Listopad 1988 - zvolení George Bushe novým prezidentem Listopad 1988 - zvolení George Bushe novým prezidentem Listopad – Palestin. národ. rada přijala sérii závažných změn: uznání práva Izraele na existenci a přijala rezoluce 242 a 338 – vyhlášení nezávislého palestinského státu Listopad – Palestin. národ. rada přijala sérii závažných změn: uznání práva Izraele na existenci a přijala rezoluce 242 a 338 – vyhlášení nezávislého palestinského státu

22 Žádná reakce ze str. USA a Izraele Žádná reakce ze str. USA a Izraele Odmítnutí USA vydat J.Arafátovi vízum na GS OSN do New Yorku – s poukazem min. Shultze na OOP jako na teroristickou org. – amer. veřejné mínění ve prospěch jednání s OOP - shromáždění OSN přeneseno do Ženevy (s.166-167, Kaufman, s.148) Odmítnutí USA vydat J.Arafátovi vízum na GS OSN do New Yorku – s poukazem min. Shultze na OOP jako na teroristickou org. – amer. veřejné mínění ve prospěch jednání s OOP - shromáždění OSN přeneseno do Ženevy (s.166-167, Kaufman, s.148) 14.12. 1988 – vystoupení J. Arafáta před GS OSN – uznání práva všech stran vč. Palestiny, Izraele a jejích sousedů žít v míru a bezpečí – vzdání se všech forem terorismu (individuál., skupinov. a státního) 14.12. 1988 – vystoupení J. Arafáta před GS OSN – uznání práva všech stran vč. Palestiny, Izraele a jejích sousedů žít v míru a bezpečí – vzdání se všech forem terorismu (individuál., skupinov. a státního)

23 Stejný den – oznámení Shulze o splnění amer. podmínek pro jednání mezi USA a OOP Stejný den – oznámení Shulze o splnění amer. podmínek pro jednání mezi USA a OOP 16.12.1988 – započetí 1. kola jednání v Tunisu (s.167) 16.12.1988 – započetí 1. kola jednání v Tunisu (s.167)


Stáhnout ppt "Reaganova administrativa II. (1985-1989) V souvislosti s prohlubující se občan. válkou v Libanonu – snaha USA ekonomicky a vojensky podpořit Izrael – 1984."

Podobné prezentace


Reklamy Google