Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Arabsko – izraelský konflikt 1. část

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Arabsko – izraelský konflikt 1. část"— Transkript prezentace:

1 Arabsko – izraelský konflikt 1. část

2 Otázky a úkoly Kde měl vzniknout samostatný stát Izrael?
V kterém roce vznikl Izrael. Jak na vznik Izraele reagovaly okolní arabské státy? Vysvětli tzv. palestinský uprchlický problém.

3 První arabsko – izraelská válka Válka za nezávislost 1948-1949
Po 2. světové válce sílí snahy o vznik samostatného státu Izrael. Roku 1947 schválilo Valné shromáždění OSN rozdělení britského mandátu Palestiny na 2 státy – židovský a arabský.

4 Roku 1948 tak vznikl nový stát Izrael, ovšem arabské státy tento stát neuznaly a vyslaly proti němu vojska. Tak začala v letech válka o Palestinu, ve které zvítězil Izrael a roku 1949 bylo uzavřeno příměří.

5 David Ben Gurion čte Deklaraci nezávislosti státu Izrael 14
David Ben Gurion čte Deklaraci nezávislosti státu Izrael 14. května 1948 v Tel Avivu

6 Mapa uspořádání území Palestiny
po válce

7

8 Přes uzavření příměří byla situace nadále napjatá.
Palestinští uprchlíci Přes uzavření příměří byla situace nadále napjatá. Navíc během let vznikl tzv. palestinský uprchlický problém – z území Palestiny odešlo Arabů, kteří se jen těžce integrovali v okolních státech.

9 Otázky a úkoly Co vedlo ke vzniku Suezské krize?
Které státy vytvořily koalici proti Egyptu? Co získaly ve válce VB, Francie a Izrael? Proč musely francouzské a britské jednotky opustit dobyté území?

10 Druhá arabsko-izraelská válka Suezská krize
Gamal Abd an-Násir Krize vznikla v důsledku rozhodnutí egyptského prezidenta Násira znárodnit Společnost Suezského průplavu. Jeho rozhodnutí bylo vysvětlováno snahou získat prostředky na stavbu Asuánské přehrady.

11 Asuánská přehrada

12 Koalice měla vojenské úspěchy –
Proti tomu se postavila VB a Francie – byla vytvořena koalice VB + Francie a Izrael. Koalice měla vojenské úspěchy – a) Izrael se zmocnil Sinajského poloostrova. b) VB a Francie obsadily Suezský průplav. Sinajský poloostrov Suezský průplav

13 Postup VB a Francie vyvolal odpor SSSR a USA.
Francouzské a britské jednotky se musely stáhnou a byly vystřídány jednotkami OSN – tím byla posílena pozice egyptského prezidenta Násira.

14

15 cs.wikipedia.org/wiki/Izrael
nassmer.blogspot.com ism-czech.org cs.wikipedia.org/wiki/Suezská_krize cs.wikipedia.org/wiki/Gamál_Násir suezska-krize.navajo.cz/ magazin.ceskenoviny.cz


Stáhnout ppt "Arabsko – izraelský konflikt 1. část"

Podobné prezentace


Reklamy Google