Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Izrael židovsko – arabský konflikt

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Izrael židovsko – arabský konflikt"— Transkript prezentace:

1 Izrael židovsko – arabský konflikt
Tomáš Janda FEL ČVUT Izrael židovsko – arabský konflikt

2 Obsah Historie před vznikem Vznik dnešního Izraele
Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století Vývoj území Izraele Dnešní stav Válka v Gaze Konflikt nekončí Zdroje

3 Historie před vznikem I
Židé Exodus – Mojžíš vyvádí Židy z Egypta (Bible). V průběhu historie bylo území pod postupnou nadvládou Egypta, Sýrie, Řecka, Říma. Následuje období diaspory do roku 1948. Palestina Od 7. století obývají Muslimové. Křížové výpravy o Jeruzalém – svaté město. Malá židovská diaspora.

4 Historie před vznikem II
Palestina Od roku 1516 je součástí Osmanské říše. Zanedbaný stav, dobré vztahy mezi Židy a Araby. Během 1. sv. války se začíná do oblasti vkládat Velká Británie – plány na rozdělení Palestiny. Následuje britská mandátní správa. Objevují se střety mezi Židy a Palestinci. Británie reaguje snahami na další rozdělení, ale návrhy nejsou přijaty. Omezuje imigraci.

5 Vznik dnešního Izraele I
2. sv. válka a židovský holocaust ovlivnil nahlížení na letitý konflikt mezi Židy a Palestinci. Situaci začala v roce 1947 řešit vzniknuvší OSN: Rezoluce OSN 181/II (1947) – rozdělení území na Židovský stát a Palestinský arabský stát. Jeruzalém pod zvláštním mezinárodním režimem.

6 Vznik dnešního Izraele II
Založení státu Izraele.

7 Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století I
Liga arabských států odmítla rezoluci OSN a v den vyhlášení izraelské nezávislosti zaútočily armády států Egypta, Libanonu, Sýrie a Jordánska na nově vzniklé území Izraele. V červnu 1948 bylo zprostředkováno příměří, ale strany nebyly ochotny na jeho podmínky přistoupit, a tak válka od června dále pokračovala.

8 Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století II
Hrabě Bernadotte požadoval ústupky od obou stran a pokoušel se uklidnit situaci, ale byl zavražděn židovskými teroristy. V roce 1949 bylo uzavřeno příměří, které bylo respektováno oběma stranami. Izraeli se podařilo nejenom ubránit, ale dále rozšířit své území.

9 Eskalace konfliktu ve 2. polovině 20. století III
Hlavní ozbrojené střety od roku 1949: Sinajská válka (Suezská krize) 1956 – Egypt blokuje Suezský průplav pro Izraelské dodávky, Izrael reaguje vojensky. Šestidenní válka 1967 – Překvapivý útok Izraele na Egypt a ostatní státy. Jomkipurová válka 1973 – Egyptský útok přes Suezský průplav. Izraelská invaze do jižního Libanonu 1982 – Libanonský odpor proti Izraelské invazi do Libanonu. Palestinské intifády a válka v Gaze – povstání proti izraelské okupaci na územích obývaných Palestinci.

10 Vývoj území Izraele

11 Dnešní stav I Izrael: Palestina:
Kontroluje drtivou většinu území (které mu ovšem nebylo oficiálně uznáno). Zakládá židovské osady – velké množství palestinských uprchlíků. Palestina: Obyvatelstvo vytlačeno do Gazy a na Západní břeh Jordánska. Zoufalá humanitární situace, terorismus.

12 Dnešní stav II Poslední ozbrojený konflikt v Gaze:
Gaza má rozlohu 360 km2, kde žije cca 1,5 M lidí. Území je závislé na humanitární pomoci. Izrael téměř blokuje pohyb osob a materiálu do a z Gazy. Odůvodňuje to zamezením dodávek zbraní. Od roku 2006 v Gaze vládne hnutí Hamas. Polovojenské oddíly v Gaze odpalují rakety na Izraelské území.

13 Válka v Gaze I V červenci 2007 začíná Izrael a Egypt pozemní a námořní blokádu Gazy. Hamas přistupuje na příměří, ale požaduje zrušení blokády. Obě strany jednají o prodloužení klidu zbraní, ale nedohodnou se na podmínkách. Izrael napadá zásobovací tunely a dochází k dalším střetům na hranicích. Hamas ukončuje klid zbraní a znovu zahajuje raketové útoky na Izrael.

14 Válka v Gaze II Izrael odpovídá vojenskou invazí do Gazy:
začínají vzdušné údery – jen v první den bylo zabito alespoň 230 Palestinců a přes 700 zraněno. Tento den je považován za nejkrvavější v celé historii Konfliktu. Bombardování bylo následováno pozemní operací.

15 Válka v Gaze III Boje byly ukončeny 18.1.2009 Výsledek:
Izrael: 13 mrtvých, z toho 3 civilisté. 518 raněných, z toho 182 civilistů. Gaza: * 1 417 (709) mrtvých, z toho 926 (295) civilistů. 5 303 raněných. Kontroverzní použití bílého fosforu. * Údaje v závorce pochází z IDF (Israel Defense Forces)

16 Konflikt nekončí Přestože v současné době je situace relativně klidná, nedá se očekávat celkové brzké uklidnění. Izrael vojensky dominuje díky dobře vyzbrojené a zkušené armádě, což umožňuje zakládání dalších osad. Palestina ztratila drtivou většinu svého území i podporu kdysi svého největšího spojence – Egypta. Uchýlení se k polovojenským aktivitám „teroristického rázu“ jakožto zoufalý projev vzdoru.

17 Zdroje Wikipedia MEZINÁRODNÍ POLITIKA 1/2005 – OSN A BLÍZKÝ VÝCHOD, Marek Čejka CIA Factbook Přednáška: Historie izraelsko-palestinského konfliktu, Ing. PhDr. Radka Havlová, Ph.D., VŠE


Stáhnout ppt "Izrael židovsko – arabský konflikt"

Podobné prezentace


Reklamy Google